Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка QNX.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Отримання інформації про процеси

Події створення та знищення процесів і потоків фіксуються за допомогою пакета трасування SAT (System Analysis Toolkit). Проте часто буває потрібно швидко отримати інформацію про поточний стан процесів і потоків. Для цього в QNX входить декілька утиліт:

ps - основна POSIX- утиліта для моніторингу процесів. Вона включена в QNX як для сумісності POSIX, так і для зручності адміністраторів;

sin - вельми інформативна QNX-утиліта моніторингу процесів. За допомогою sin можна, задавши відповідну опцію, отримати інформацію про процеси на іншому вузлі мережі Qnet. За замовчуванням sin видає для кожного процесу: PID, розмір коду, розмір стека і використання процесора.

За допомогою аргументів-команд можна отримати додаткову інформацію:

args - показати аргументи процесів;

СРU - показати використання ЦПУ;

еnѵ - показати змінні оточення процесів;

fds - показати відкриті файлові дескриптори;

flags - показати прапори процесів;

info - показати загальну інформацію про систему;

mory - показати пам'ять, використовувану процесами;

net - показати інформацію про вузли мережі;

registers - показати стан регістрів;

signals - показати сигнальні маски;

threads - показати інформацію по потокам;

timers - показати таймери, встановлені процесами;

users - показати реальні та ефективні ідентифікатори власників і груп процесів.

Інструменти розробки qnx

Перш ніж говорити про розробку додатків для ОСРВ QNX, згадаємо, що існує два методи: резидентна розробка та крос-розробка. При резидентної розробці весь цикл розробки програми (написання коду, компіляція, прогін, відлагоджування і т. п.) виконується на інструментальній машині і це, зрозуміло, повинна бути х8б-сумісна тЕОМ під управлінням безпосередньо QNX Neutrino. При крос-розробці компіляція та налагодження коду можуть виконуватися тільки на цільовий ЕОМ.

Комплект розробника QNX Мomentics містить ряд інструментів:

□ системи програмування;

□ комплекти розробника;

□ інтегроване середовище розробки;

□ засоби візуального моделювання;

□ засоби розробки графічних інтерфейсів користувача;

□ засоби керування версіями.

Частина з цих інструментів розроблена безпосередньо компанією QSS, частина іншими компаніями (наприклад, Motorola), частина перенесені з Linux. Перенесені з Linux програмне забезпечення розповсюджується на умовах GNU GPL. Тому найбільш корисні OpenSource-продукти поступово заміщаються комерційними аналогами.

Системи програмування

Компанія QSS традиційно не вела самостійну розробку інструментальних засобів для своїх ОСРВ. В QNX4 штатним інструментом була система програмування C/C++ компанії Watcom.

До систем програмування, що поставляються з QNX, відносяться:

□ C/C++(GNU СС) - поки це основний інструмент, використовується для створення додатків під QNX. Для захисту користувачів від "гострих кутів" ліцензії GNU GPLL (general public library license) з комерційними дистрибутивами QNX поставляються комерційні бібліотеки. Для цільових систем x86 планується використовувати продукти виробництва Intel(наприклад, ІСС);

Java (на основі IBM j9) - значення цього інструменту постіqно підвищується з ростом популярності платформи Java 2 MicroEdition та проекту Eclipse;

Pascal (проект OpenPascal.org) - для тих, кому це треба;