Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word 97 - 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

15) Шкіряна галентерея: асортимент, споживні властивості, вимоги до якості.

Асортимент шкіряної галантереї за призначенням:

предмети туалету (сумки, рукавички, рукавиці, ремені);

для зберігання паперів і грошей (портфель, папка, папір¬ник, прімоне, гаманець, обкладинка);

- дорожнє приладдя (чемодан, саквояж, несесер, портплед, чемодан-дипломат).

Сумки за призначенням поділяють на жіночі (повсякденні, ошатні і для косметики), чоловічі, дитячі, господарські, дорожні (відрізняються від господарських великими розмірами), моло¬діжні, спортивні, пляжні, спеціальні. Основні матеріали для верху сумок - натуральні, штучні і синтетичні шкіри, пласт¬маси, тканини, трикотажні, неткані полотна.

Рукавички і рукавиці шиють з натуральних шкір хромо¬вого дублення, зі штучних шкір. Можуть бути суцільними і комбінованими^ з пальцями і без них. Розрізняють чоловічі,

жіночі, підліткові і дитячі рукавички і рукавиці. Розмір рука¬вичок і рукавиць визначається метричною системою (И) ве¬личиною обхвату кисті правої руки на рівні п'ятого пястно-фалангового зчленування, вираженої в сантиметрах і округ¬леної до цілого числа. Розміри імпортних рукавичок позна¬чають умовними номерами. Для переведення метричної сис¬теми в умовну необхідно розмір за метричною системою (ТМ) поділити на постійну величину 2,7.

Ремені для годинників, речі для зберігання і носіння гро¬шей, паперів та інших предметів виготовляють з тієї самої сировини, що й сумки. В асортименті: портфелі, папки, га¬манці, портмоне, обкладинки. Дорожні речі - це валізи, несе¬сери (набори дрібних туалетних речей у футлярі: дорожні, бритвені і манікюрні), ремені багажні, портленди (вироби, призначені для перевезення постільних речей: із щільних тканин з двома ременями, що оперізують).

16. Металева галантерея: асортимент, споживні властивості, вимоги до якості.

Асортимент:

- За призначенням асортимент металевої галантереї поділяють на такі групи:

- Прикраси (прикраси для вбрання і шиї, обручки, сережки, браслети, кулон, медальйон, кольє);

-Знаряддя для гоління і стриження волосся (Бритва звичайні, бритви безпечні, підрівнювачі бороди і вусів, машинки для стриження, машинки електричні, епілятори);

- Знаряддя для шиття і рукоділля ( наперсники, гачки для в’язання);

- Одягова фурнітура (гачки і петлі , пряжки, кнопки);

- Предмети туалету (запонки, рукавотримачі, затискувачі для краваток, шпильки, пульверизатори, пудрениці, масажні прилади)

- Знаряддя для куріння (портсигарети, сигаретниці, порттабакерки, сірничниці, попільнички, запальнички)

- Сувеніри.

Споживні властивості:

Задовольняють естетичні , ергономічні властивості, відзначаються нешкідливістю, безпечністю, надійністю , ремонтопридатністю та довговічністю.

Вимоги до якості:

Товари металевої галантереї повинні бути красивими і модними, зручними в користуванні, а бритви мають забезпечувати чистоту гоління за найменший час та повинні бути вічними.

17. Металева ювелірна галантерея: асортимент, споживні властивості, вимоги до якості.

Асортимент:

Прикраси для рук

Обручка - прикраси, що надягають на пальці рук. З існуючих прикрас обручка, після застібок, - найстародавніші і мабуть східного походження.

Звичай обмінюватися обручками при одруженні йде в стародавні язичницькі звичаї. Обручки використовувалися також як гроші: на одне велике кільце нанизували декількох маленьких (для зручності торгових операцій).

Браслети

Браслети - призначені для прикраси рук і закріплення годинника.

Матеріалами для виготовлення браслетів служили золото, платина або золото в комбінації з платиною, золото і паладій, срібло, латунь, томпак, мельхіор, алюміній, янтар, пластмаси і ін.

Браслети з срібла можуть бути позолоченими або оксидованими, з латуні, томпаку, мельхіору, хромованими, нікельованими, з алюмінію - анодованими і хімічно забарвленими.

Художня обробка браслетів найрізноманітніша: вставки з каміння, скла, янтарю і ін., гладкі (без вставок), гравіровані, з штампованим малюнком, емаллю, черню, філігранню і ін.

Браслети можуть бути м'які і жорсткі.

Жорсткі браслети роблять у вигляді обруча (кільця), підкови, витка в декілька оборотів (спіралі) або з двох половинок, сполучених шарнірами, вони можуть закриватися на особливий замок.

М'які браслети складаються з окремих, сполучених між собою ланок різних форм і розмірів (у вигляді пластин, кілець, ланцюжків, намистин і ін.). Їх закріплюють на руці за допомогою замків різноманітних конструкцій.

Прикраси для сукні

Брошки

Брошка - нагрудна прикраса з елементом кріплення.

Вони складаються з підстави, шпильки на шарнірі і замка. Ними прикрашають жіночі сукні, блузи, костюми, сколюють коміри і шарфи.

Брошки виготовляють з дорогоцінних металів (золото 583 проби, платина 950, срібло 875 і 916 проб), сплавів кольорових металів і інших матеріалів.

Брошки з срібла покривають позолотою, високопробним сріблом. Золотять також брошки із сплавів кольорових металів. Брошки з томпаку обробляють способом глянсового труїння для імітації їх під золото, а з анодованого алюмінію офарблюють хімічним способом під колір золота.

По техніці художньої обробки підстави розрізняють:

- брошки орнаментовані; - брошки ажурні (філігранні); - брошки зі вставками;

- брошки емалеві; - брошки «камеї»; - брошки з підвісками;

- брошки з мініатюрами; брошки комбіновані.

Форма підстави брошок буває круглою, овальною, еліпсовидної, прямокутної, багатогранної, із заоваленими кутами, у вигляді гілочки, листочка і ін

Прикраси для голови

Сережки

Вушні прикраси - сережки, завжди вважалися однією з улюблених прикрас у стародавніх слов'ян, хазарів, фінів, норманів і інших народів.

Сережки виготовляють з різних матеріалів: золота, срібла, платини і кольорових металів, з підвісками і без них, різних форм, конфігурацій і розмірів.

Сережки складаються з основної декоративної (лицьової) частини - власне сережки і пристрою, за допомогою якого вона прикріпляється до мочки вуха, - замка. Лицьова частина сережки складається з остову (основи), оправи і ранта, підпаюваного під оправу.

Діадема

Головна прикраса у вигляді відкритої корони з плоскою підставою, виконана зі вставками або без них.

Діадема служить для прикраси зачіски. Вона може бути у вигляді обода, напівобода або шнурка, що складається з ланок, прикрашається вставками з каміння.

Обід - прикраса для волосся у вигляді зігнутих в полукруг смуг прутків з різних матеріалів.

Шпилька - прикраса з елементом кріплення, призначена для заколювання волосся.

Шийні прикраси

Намиста - шийна прикраса у вигляді різних елементів, нанизаних на нитку або сполучених дротяними ланками (якщо намиста не мають отворів, то з'єднуються дротяними гачками).

Це поширений вид жіночих прикрас. Їх виготовляють з коштовних і напівдорогоцінних каменів, кістки, скла, дерева, фарфору, пластмаси. Бувають намиста металеві порожнисті - із золота, срібла і ін., що виготовляються шляхом штампування.

Кулон є шийною прикрасою у вигляді підвіски, призначеної для носіння на ланцюжку, стрічці або шнурі. Підвіскою також називають декоративний елемент в прикрасі.

Виготовляють кулони з оправою із золота, платини, срібло зі вставками з коштовних, виробів або синтетичних каменів або у вигляді підвіски (без оправи) з ювелірного каміння, янтарю, кістки і ін. Є кулони з кераміки, металу різних форм (круглих, овальних, прямокутних, знаків зодіаку і ін.), з емаллю, філігранню, гравіюванням, штампованим або чеканним малюнком

Медальйон - ця шийна прикраса у вигляді порожнистої підвіски (цим вони відрізняються від кулонів, будучи їх різновидом) із стулками, що відкриваються, призначена для носіння на ланцюжку, стрічці або шнурі.

Виготовляють медальйони із золота, срібла і сплавів кольорових металів. Медальйони з срібла і латуні золотять. Поверхню медальйонів прикрашають гравірованим або штампованим малюнком, вставками дрібного гранованого напівкоштовного або синтетичного каміння, художньою емаллю, але бувають медальйони з гладкою полірованою поверхнею.

Розрізняють медальйони, що відкриваються і що не відкриваються, на шарнірах і без шарнірів. Усередині медальйона звичайно є обід (рамка), що дозволяє вставити в нього мініатюрний портрет. Медальйони, що не відкриваються, також складаються з двох половинок, але спаяні між собою. Медальйони частіше за все є шийною прикрасою, іноді медальйони надягають як брелок на ланцюжок для годинника, на браслет і т.д. або вправляють в кільце.

Споживні властивості:

Коштовні метали та їх властивості:

- Золото – яскраво-жовтий; найбільша ковкість, пластичність, але дуже м’який;

- Срібло - сірувато-білий; найбільша відбивна здатність, тепло- та електропровідність;

- Платина - сірувато-білий; висока хімічна стійкість;

-Паладій - сріблясто-білий; ковкий, але має найменшу хімічну стійкість у групі платиноїдів

- Осмій - білий із блакитним відтінком; найбільша хімічна стійкість;

- Радій - блакитно-білий; твердий та крихкий.

Вимоги до якості:

Під час перевірки якості звертають увагу на:

- Форма – чиста, добре відполірована, без помітних дефектів, захисно-декоративні покриття нанесені рівномірно, відповідної товщини

- З’єднання деталей – міцне, надійне, марнірні з’єднання добре закриваються та відкриваються, виключається само відкривання

- Закріплення вставок – нерухоме, правильно розташоване

- Комплектність – вироби в комплектах повинні бути єдиного художнього оформлення