Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры сат жанры.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
70.36 Кб
Скачать

28. Використання карикатур.

Карикатура- це перекручений, перебільшений портрет людини чи події, що має за мету висміяти або дати інше зображення суб'єкта.

Збереглися приклади класичного і середньовічного періодів. Художники 18,19,20 ст. часто використовували карикатуру як спосіб висміювання або сатири на суспільство чи політичних діячів. Чудовим прикладом служать роботи французького художника Оноре Дамьє і німецького - Георга Гросца. До британських карикатуристів відносяться Вільям Хогарт, Томас Роуландсон, Джордж Крікшанк та ін.

Карикатура використовується для того, щоб за допомогою гумору та іронії висловлювати свої ідеї, поширювати які нерозумно чи небезпечно з політичної точки зору вони дозволяють отримати уявлення про думки та настрої людей у певний час. Карикатури коротко подають або узагальнюють суть проблеми. Однак слід пам’ятати, що карикатурист передбачає повну поінформованість про події, явища, людей, яких стосується намальована карикатура. Тому використання карикатури часто потребує пояснення чи додаткової інформації.

Карикатурист є необ’єктивним і відверто не прагне подати різні точки зору, бо висловлює лише свій (або замовника) погляд. За допомогою спеціальних художніх засобів він створює позитивне чи негативне враження, нерідко спираючись на певні стереотипи.

Карикатура  будь-якого  виду  на  сторінках друкованих ЗМІ може виконувати деяку кількість  функцій. Наприклад інформаційну, комунікативну, рекреативну, естетичну, гносеологічну, евристичну, виховну та освітню.

Карикатура може використовуватись як  сатирична або гумористична інтенція, структурно являти собою інтеграцію публіцистичних, художніх образів, їх комбінації.

Всі карикатури в пресі можна поділити на два рівні складності творення і сприйняття: першого (в структурі текстового зображення будь-який з гегів використаний карикатуристом один раз) і другого (в структурі текстового зображення використовується більше одного гега або поєднання з іншими комічними прийомами).

Можна сказати, що карикатуру використовують задля висміяння певного суб’єкта, певної подіїї, певного явища. За допомогою карикатури можна сміливо перебільшувати портерт людини, що висміює її недоліки. За допомогою використання карикатур можна побачити незвичайний портрет, а такий, що викликає позитивні емоції, дане зображення буде зовсім іншим. За допомогою гумору та іронії у карикатурі висміюються вади людини.