Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

62. Правова регламентація та юридична класифікація міжнародних повітряних сполучень

В міжнародному праві поняття міжнародних повітряних сполучень зазвичай розкривається через комерційні права, або «свободи повітря». П’ять основних свобод і три доповнених:

політ без посадки на території д-ви, яка нада­ла таке право.

Друга "свобода повітря" — це право виконувати тран­зитний політ через іноземну територію з посадкою на її те­риторії в некомерційних цілях.

Третя "свобода повітря" — це право висаджувати на іноземній території пасажирів і вивантажувати багаж, пошту, вантажі, взяті на борт повітряного судна на те­риторії д-ви, національність якої має таке повітряне судно.

Четверта "свобода повітря" — це право приймати на території іноземної д-ви на борт повітряного судна па­сажирів, багаж, пошту та вантажі, що прямують на те­риторію д-ви, національність якої має таке повітряне судно.

П'ята "свобода повітря" — це право приймати на те­риторії іноземної д-ви, яка є партнером за угодою про повітряні сполучення та перевезення, пасажирів, їх багаж, вантаж та пошту, що прямують на територію будь-якої третьої д-ви, а також право висаджувати пасажирів та вивантажувати багаж, вантаж та пошту, що пряму­ють з будь-якої такої д-ви.

Шоста "свобода повітря" — це право здійснювати пе­ревезення пасажирів, багажу, вантажів та пошти між третіми країнами через свою територію.

Сьома "свобода повітря" — це право іноземного авіа-перевізника здійснювати перевезення пасажирів, багажу, вантажів та пошти між третіми д-вами, обминаючи територію д-ви реєстрації повітряного судна.

Існує ще один вид комерційних прав — каботаж. Це право іноз авіаперевізника здійснювати авіаперевезення між пунктами, розташованими на території однієї і тієї ж д-ви. Каботаж розглядається зазвичай як восьма "свобода повітря". Інколи каботаж поділяють на:

послідовний каботаж (восьма "свобода повітря") — право здійснювати внутрішнє перевезення на відповідній ділянці міжнародної авіалінії;

автономний каботаж (дев'ята "свобода повітря") —право зд-ти внутр перевезення за маршру­том, що повністю проходить над територією іноз. д-ви.

Правове регулювання міжнародних повітряних сполучень здійснюється шляхом заключення двосторонніх угод, за сприяння США у заключний акт Чиказької конвенції 1944 р. була включена стандартна форма таких двосторонніх угод про обмін комерційними правами і регулярне міжнародне повітряне сполучення.

Важливу роль також відіграють багатосторонні угоди – Варшавська конвенція для уніфікації деяких правил, які стосуються міжнародних перевезень. Цей документ ввів однакові стандарти перевізних документів.

63. Міжнародний аеропорт. Правове регулювання діяльності авіапідприємств

міжнародний аеропорт - аеропорт, призначений для прийняття і відправлення повітряних суден, що виконують міжнародні польоти, в якому здійснюється митний, прикордонний, санітарний та інші види контролю, передбачені законодавством;

Міжнародний аеропорт повинен забезпечувати митний, рикордонний, санітарний контроль, контроль на безпеку та інші иди контролю, передбачені чинним законодавством.

Аеропорт, в тому числі як спільне з іноземною державою ідприємство чи підприємство, яке повністю належить іноземному нвестору, повинен пройти сертифікацію і реєстрацію відповідно до діючих в країна правил

Аеропорт повинен мати поштовий, телеграфний, телефонний та нші види зв'язку, а також регулярне сполучення з найближчими

населеними пунктами.

Авіаційне підприємство – авіатранспортне підприємство, яке пропонує або експлуатує повітряне сполучення.