Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нідерланди.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Формування місцевих бюджетів

Місцеві бюджети при формуванні своїх поточних доходів в значній мірі залежать від трансфертів із бюджету центральної адміністрації.

Трансферти складають відповідно від 80 до 62% поточних доходів. Трансфертне фінансування місцевих бюджетів з боку центральної адміністрації свідчить про інтенсивний перерозподіл національного доходу через бюджетні канали з метою усунення диспропорцій в розвитку регіонів.

Всі основні податки надходять до бюджету центральної адміністрації, місцеве ж оподаткування ледве перевищує 10% поточних доходів. Головним питанням регіональної економічної політики, що стоїть на порядку денному у країнах з трансфертним фінансуванням територій, є питання підвищення ефективності бюджетного перерозподілу, а також зниження фінансової залежності місцевих органів влади від “центру” і посилення їх податкової автономії.

у Нідерландах більша частина соціально-економічних послуг населенню надається на місцевому рівні і фінансується із місцевих бюджетів.

Основні види податків у Нідерландах

  • Податок на компанії

Податком на компанії обкладаються приватні та державні компанії, а також в окремих випадках різні фонди. Відмітною особливістю цього податку є те, що він стягується лише один раз з прибутку, отриманого підприємством. Це означає, що, якщо компанія отримує дивіденди, вона не повинна платити корпораціонний податок з цих дивідендів, тому що податок вже був сплачений компанією, що розподіляє ці дивіденди. Податок на компанії становить 35%.

Значні податкові пільги надаються при реєстрації компанії, що виконує посередницькі функції при кредитуванні

  • Податок на майно

Цим податком обкладається матеріальна власність фізичних осіб. Податок становить 0,7%, також існує система пільг для цього виду податку.

  • Прибутковий податок

Податок з щорічного доходу фізичних осіб складає 35,75%, 37,05%, 50% або 60%. Існує два прибуткових збору: податок на заробітну плату і податок на дивіденд.

У багатьох випадках фізичні особи сплачують тільки податок на заробітну плату і не обкладаються прибутковим податком.

  • Податок на дивіденд становить 25%.

  • ввізні мита

ввізні мита стягуються з імпортованих товарів. Зазвичай розмір податку залежить від вартості ввезеного товару. Як правило, сировинні матеріали оподатковуються меншим податком, ніж готова продукція. Ввізним митом обкладаються товари, що ввозяться з країн, що не входять до Європейського співтовариства.

Податок на додану вартість (ПДВ)

ПДВ включається в суму, яку споживачі платять за товари і послуги. Основний податок складає 17,5%. Для продуктів і фармацевтичних товарів - 6%.

  • Акцизний збір

Акцизний збір стягується з певної групи товарів, в яку входять паливо, нафтопродукти, тютюнові вироби, алкогольні напої. Окремий збір існує для безалкогольних напоїв.

  • Податок на операції

У Нідерландах існують три податку на операції: податок на передачу нерухомості (6% від ринкової вартості), податок на страхові внески (7%, крім страхування життя, від нещасних випадків, інвалідності, безробіття, медичного страхування і транспорту) та податок на капіталізацію (1%). У деяких випадках для злиттів і реорганізацій існують пільги.

  • Податок на кредит

Доходи від кредитів обкладаються податком від 0,25% і менше. Якщо кредит фінансується за рахунок позики, податком не оподатковуються доходи від початкового кредиту.

Переважну частку доходів бюджетів усіх рівнів у країні становлять податкові надходження. Законодавство Нідерландів поділяє платників податків на дві категорії: резидентів і нерезидентів.

До найбільш значущих доходів належить прибуток, одержаний від:

— діяльності постійного представництва або агентства;

— нерухомості;

— продажу акцій компанії, якщо нерезидент володів не менше ніж 1/3 таких цінних паперів;

— участі у представницькій діяльності в Нідерландах, але не акціонер.