Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЕ_методичка_part_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
6.63 Mб
Скачать

3.4. Методика розрахунку загальмованих мультивібраторів з резистивно-ємнісним зворотним зв’язком на інтегральних логічних елементах і-не транзисторно-транзисторної логіки

Загальмований мультивібратор призначений для формування прямокутного імпульсу із заданою амплітудою і тривалістю у відповідь на один запускаючий імпульс.

Загальмовані мультивібратори можна отримувати з відповідних автоколивальних мультивібраторів шляхом заміни однієї з ділянок резистивно-ємнісного зворотного зв’язку колом запуску.

Тривалість імпульсу запуску, з одного боку, повинна бути достатньою для перемикання ІЛЕ, тобто більше сумарної затримки їхнього перемикання (t0,1зт або t1,0зт), з іншого боку – менше тривалості імпульсу tи, який формується. У протилежному випадку мультивібратор під час дії запускаючого імпульсу буде в невизначеному стані.

Загальмований мультивібратор з резистивно-ємнісним зворотним зв’язком на ІЛЕ І-НЕ ТТЛ отримується з автоколивального мультивібратора (рис. 3.5, а) шляхом виключення, наприклад, конденсатора C2, резистора R2 і діода VD2. При цьому виключений резистивно-ємнісний зворотний зв’язок замінюється безпосереднім зв’язком виходу ІЛЕ DD1.2 з одним з входів ІЛЕ DD1.2. Запускаючі імпульси від’ємним фронтом з амплітудою UвхЕ1вих подаються на вільний від тригерного ввімкнення вхід ІЛЕ DD1.1 (рис. 3.6, а). У початковому стані ІЛЕ DD1.1 і DD1.2 знаходяться в нульовому та одиничному станах відповідно. Під дією запускаючого імпульсу (t=t1 на рис.3.6, б) логічні елементи змінюють свої стани на протилежні, часозадаючий конденсатор починає заряджатися через вихід ІЛЕ DD1.1 і резистор R.

Напруга Uвх2 на виході ІЛЕ DD1.1 при цьому експоненціально змінюється від Emax, прагнучи до нуля. Формування робочого імпульсу з тривалістю tи закінчується при Uвх2 (tи)= U1п (t=t2 на рис. 3.6, б), оскільки подальше зменшення вхідної напруги призведе до збільшення вихідної напруги ІЛЕ DD1.2. При t > t2 в мультивібраторі розвивається регенеративний процес, після закінчення якого ІЛЕ повертаються в початкові стани, а напруга Uвх2 зменшується стрибком від U1п до (U1пE1вих). Далі мультивібратор двома етапами повертається у початковий стан. Спочатку конденсатор C розряджається через зміщений в прямому напрямку діод VD, а потім після закриття діода конденсатор перезаряджується вхідним витікаючим струмом Iвх ІЛЕ DD1.2, а напруга Uвх2 прагне до значення U1вх. Якщо знехтувати час розряду C через діод VD, то

,

де – паралельне з’єднання двох резисторів.

Тривалість імпульсу дорівнює

.

Якщо період запускаючих імпульсів T > tu + tВ, то мультивібратор встигне відновитися.

Для отримання майже прямокутної форми вихідних імпульсів загальмованого мультивібратора при T tu + tb опір часозадаючого резистора R вибирається таким чином:

.

Рис. 3.6. Чекаючий мультивібратор на ІЛЕ I-ЕТЛ:

а – принципова схема; б – часова діаграма

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]