Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій політологія в вордовському форм...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.55 Mб
Скачать

3. Політичне консультування

Перша спеціалізована структура, що надавала консультаційні послуги, виникла в 1914 році в Чикаго. Мережа таких структур увесь час розширювалася, перетворюючи консультантів у постійних учасників процесу розробки цілей, прийняття рішень. У СРСР інститут консультантів з'явився значно пізніше - в 60-і роки ХХ століття.

Таким чином, для того, щоб забезпечити оптимальну практику керування й керівництва політичними процесами, потрібні фахівці.

При цьому вони повинні володіти всією сукупністю розглянутих нами вище методів аналізу будь-якої проблемної ситуації й знати механізм її дозволу.

Політичне консультування - це різновид професійної допомоги керівникам і персоналу політичних організацій (клієнту) у вирішенні їхніх спеціалізованих завдань на основі зниження ризиків їхньої ділової діяльності.

Завданнями консультування в політичній сфері є:

A Формулювання вірних рекомендацій керівництву організації або Клієнтові по

їхньому питанню, що цікавить, на основі об'єктивної й безсторонньої оцінки ситуації й обліку сучасного вітчизняного й міжнародного досвіду;

A Надання даних рекомендацій у відповідній формі, у необхідний Клієнтові часовий відрізок;

A Зниження ділових ризиків в управлінській діяльності клієнтів, підвищення надійності прийнятих рішень;

A Допомога організації або Клієнтові в освоєнні ефективних методів керування, у результаті чого колективом (командою) оптимально й ефективно вирішуються поставлені завдання.

Форми політичного консультування.

Рефлективне консультування передбачає як формулювання самим консультантом тих або інших рекомендацій, так і стимулювання саморефлексії Клієнта.

Ігрове консультування використається в тих випадках, коли консультант не може скласти рекомендації без додаткової конфіденційної інформації, або сумнівається в їхньому виконанні. При цьому, ігри бувають навчальні і польові й містять у собі діагностику ситуації, вироблення рішення й реалізацію поставлених цілей.

Ігрові форми являють собою більше складну, як би живу методологію дослідження ситуації, побудовану на використанні частково програмувальних дій для уточнення оцінок і прогнозів розвитку подій. Як правило, всі вони містять у собі три основні стадії: діагностики ситуації, вироблення рішення й реалізації поставлених цілей

Типи політичного консультування.

1. По характері взаємодії із Клієнтом виділяються зовнішнє й внутрішнє консультування.

2. За рівнем спеціалізації консультанти підрозділяються на консультантів-вчених, консультантів-дослідників, консультантів-експертів.

3. По напрямках консультування (консультування по ресурсах або консультування по процесах).

4. По характері консультування (індивідуальне або колективне, однотурове або багатотуровое, анонімне або відкрите).

Стадії консультування.

1. Підготовча стадія, що включає в себе обговорення кола завдань, які повинні

вирішуватися консультантом при первинному знайомстві із Клієнтом і організацією.

2. Поточна діагностика, що включає в себе поглиблений аналіз виявленої проблеми, уточнення завдань консультування, проведення необхідних дослідницьких дій.

3. Заключна стадія, що включає в себе розробку пропозицій, впровадження пропозицій, підведення підсумків (презентація).

Політичний консультант виконує не допоміжну функцію, а є самостійним функціонером у публічній, тіньовій сфері політики. Обсяг і характер політичного консультування залежить від готовності політика відчути, оцінити і прийняти політико-психологічну допомогу.