Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРАФАРЕТНИЙ ДРУК(7).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
31.66 Кб
Скачать

1

Трафаретний друк (шовкографія) — це друк через форму, яка виконана на спеціальній сітці. Відбиток створюється в результаті продавлювання фарби крізь друкувальні елементи форми на задруковуваний матеріал у процесі руху ракеля по формі. Трафаретний друк принципово відрізняється від основних способів друку: високого, плоского, глибокого.

2

Переваги трафаретного друку

  • Висока покривна здатність. Оскільки фарба потрапляє на матеріал не з валів а з плоских форм, а сама сітка має певну товщину, то шар фарби на матеріалі виявляється надзвичайно товстим. Це дозволяє друкувати будь-які зображення, в тому числі на прозорих плівках без появи ефекту «прозорого малюнка».

  • Рельєф фарби. Багато робіт із застосуванням трафаретного друку відрізняються недосяжною для решти видів друку властивістю — високим фарбовим шаром, який можна відчути буквально на дотик. Шар фарби може досягати 0,5 мм.

  • Спеціальні види фарби. Для трафаретного друку є величезна кількість спеціальних видів фарби:

    • флуоресцентні, які світяться у певному спектрі

    • ароматизовані

    • термофарби

5

Плоский

Принцип друкування полягає в тому що під тиском ракеля друкарська фарба переноситься на задруковуючий матеріал через відкриті комірки сітки

Циліндричний

Під час друку друкарська форма пересувається одночасно із задруковуючим матеріалом,а ракель не рухомий

На овальних предметах

Друкарська форма плоска і вона пересувається одночасно з задрукованим предметом,ракель не рухомий

Ротаційний

Форма у вигляді гільзи всередині якої є….. до ракеля подається фарба.форма обертається і ракель передеє фатбу на зм

Без використання ракеля

Друкарська форма за допомогою вакуумного насоса переноситься на зм

Електро статичний

цифровий

Трафаретний друк (шовкографія)

Трафаретний друк: вид друку, при якому відбиток отримують шляхом проходження під тиском фарби через друкуючі елементи трафаретної форми з допомогою друкарського ракеля. Запатентовано о 1907 році у Манчестері під назвою SILK SCREEN PRINTING («друк через шовк» або «шовкодрук»). У порівнянні з класичними і деякими новими способами друку, можливості яких обмежені вибором формату, задруковуваних матеріалів і товщиною фарбового шару, трафаретний друк наділений перевагами: вибір у широких межах формату, майже необмежені можливості друкувати на різноманітних матеріалах і виробах, плоских і об'ємних форм, широкий інтервал регулювання товщини фарбового шару і відносно дешевий і простий спосіб виготовлення друкарських форм. Завдяки різноманітним можливостям застосування, простоті і дешевизні виготовлення друкарських форм трафаретний друк широко використовується у цілому світі. У промислово розвинутих країнах в останні роки в результаті появи нових машин, матеріалів і технологій якість трафаретного друку значно зросла. Без проблем друкуються трафаретним способом лінії завтовшки 100 мкм і менше, при оптимальній чіткості контура. Відтворення абсолютної точності розмірів трафаретних друкарських формна відбитках дає можливість стверджувати, що якість цього способу друку рівноцінна класичним способам друку. Незважаючи на розвиток цифрових засобів друку, шовкотрафаретний друк у багатьох аспектах залишається незамінним - завдяки високій стійкості зображення, екологічності та широкому спектру матеріалів, які задруковуються

Тамподрук

Тамподрук – це спосіб нанесення фірмового логотипу з печатної форми (кліше) на поверхню, що задруковується, за допомогою тампону. При виробництві корпоративних сувенірів  з нанесенням логотипу часто використовують метод тамподруку. Тамподрук дозволяє наносити зображення практично на будь-який вид поверхні ( в тому числі на гладкі, рельєфні поверхні та такі, що погано вбирають фарбу) – пластик, шкло, дерево, метал. Зазвичай, методом тамподруку здійснюється нанесення зображення на ручки, запальнички,  брелоки, годинники, калькулятори, попільнички, вироби з пластику, поліетилену, шкіри, на одноразовий посуд, парфумерні упаковки, і канцелярські товари та багато іншого. Тамподрук – це глибокий непрямий друк , при якому логотип на продукцію наноситься за допомогою тампону. Можливий друк в один, два і три кольори. Тамподрук – більш економний спосіб друку і на кераміці, але забезпечує меншу, ніж деколь,  механічну міцність при друці на кружках, попільничках, тарілках.

Трансферний друк

Технологія термотрансферного друку полягає в переносі зображення на готовий виріб із застосуванням проміжного носія (термотрансферного паперу або плівки). Зображення наноситься в дзеркальному режимі на робочу поверхню паперу зі спеціальним покриттям. Для формування зображення може бути застосований шовкотрафаретний друк або лазерний чи струменевий повноколірний друк. Отриману картинку позиціонують на виробі та притискають термопресом. Під дією температури і тиску зображення переводиться з паперу на виріб.

Тиснення

Один із найпопулярніших видів обробки готової продукції. Зображення, що формується при тисненні, створюється за рахунок перенесення кольорового шару спеціальної фольги або зміни геометрії суцільної поверхні під впливом тиску і високої температури. Розрізняють суцільне (сліпе) та конгревне тиснення. Суцільне тиснення - гаряче тиснення фольгою, при якому аркуш паперу чи інший використовуваний в якості носія матеріал не деформується, а на його поверхню з фольги переноситься задане зображення. Конгревне тиснення - вид тиснення, при якому відбувається деформація матеріалу з утворенням барельєфу або горельєфу зображення. Розрізняють конгрев з фольгою та без фольги. Конгрев також може бути однорівневим, опуклим та вдавленим. Тиснення можливе на усіх видах картону, щільному папері, на різноманітних переплетених матеріалах, шкірі і шкірозаміннику, на готових виробах з рівною поверхнею, матеріал яких не плавиться під впливом високої температури. В процесі тиснення використовуються різні види металізованої, кольорової та голографічної фольги різноманітних кольорів, відтінків та текстур малюнку. 

Різографія

Різографія - метод друку, що дозволяє швидко, при необхідності - в присутності замовника, віддрукувати документи, що містять текст і графічні зображення. Різографія поєднує в собв досягнення сучасної цифрової електроніки - відмінну якість зчитування, обробки і передачі даних з перевагами традиційного трафаретного друку  високою продуктивністю, економічністю та надійністю. Тиражування на різографі є ідеальним рішенням при виготовленні рекламних листівок, буклетів, прайс-листів та іншої бланкової продукції. Висока швидкість та низька вартість друку роблять різографію одним із самих популярних методів тиражування. 

Цифровий друк

Основна перевага друку на кольоровому лазерному принтері - висока оперативність при невисокій вартості та стабільна висока якість відбитка. Сучасне обладнання дозволяє швидко (при необхідності - в присутності замовника) виготовити тираж повноколірних візиток, буклетів, обкладинок, наклейок тощо на паперах товщиною до 300 г/м. кв.

3 Сфери застосування

Трафаретний спосіб друку використовується, виходячи з описаних вище переваг, при виготовленні етикеток для парфюмерно-косметичної промисловості, лікеро-горілчаної промисловості, у випадках необхідності високої стійкості фарбового шару (етикетки на мастила, автокосметику т.п.), для нанесення елементів захисту та в інших випадках.

Найпоширеніші способи використання:

  • візитівки,

  • друк на самоклеючих матеріалах,

  • на тканинах з невеликою площею задруковування.

У порівнянні з класичними і деякими новими способами друку, можливості яких обмежені вибором формату, задруковуваних матеріалів і товщиною фарбового шару, трафаретний друк наділений перевагами:

  • вибір у широких межах формату,

  • майже необмежені можливості друкувати на різноманітних матеріалах і виробах, плоских і об'ємних формах,

  • широкий інтервал регулювання товщини фарбового шару

  • відносно дешевий і простий спосіб виготовлення друкарських форм.

Трафаретним способом можна задруковувати на півавтоматичному обладнанні формати — 3 х 5 м, автоматичному обладнанні — 1,5 х 2.5 м; регулюванням товщини фарбового шару в межах 6-60 мкм. Завдяки можливостям цього способу друку, галузі його застосування можна розділити на дві групи: у поліграфії при друкуванні рекламної і пакувальної продукції, де він постійно зазнає конкуренції з боку інших способів друку, і в різних галузях промисловості для художнього оформлення дизайну продукції, де інші способи друку не можуть бути застосовані.

Домінантне становище трафаретний друк посідає в радіоелектронній та приладобудівній промисловості. Саме тут трафаретний спосіб друкування дав змогу раціонально виготовити першу друковану плату.

4 Трафаретний спосіб друку, застосування в поліграфії відомий також як шелкографія, використовується в найрізноманітніших галузях промисловості. Спектр виробів, вироблюваних з використанням трафаретного друку, незвичайно широкий: сувеніри, упаковка, текстильні вироби, листівки, етикетки, плакати, видавнича і різна представницька продукція, P.O.S. матеріали і багато що інше. Різноманіття областей її застосування обумовлене головним чином двома технологічними особливостями: по-перше, можливістю нанесення зображень фарбами і пастами практично будь-якого складу на поверхні з найрізноманітнішими физико-хімічними властивостями, і, по-друге, можливістю нанесення барвистих шарів великої товщини. Можлива додруківка на різних готових виробах (книги, календарі, листівки, лінійки, металеві і пластикові таблички, компакт-диски і ін.). Головна перевага шелкографії - універсальність.

Сфери застосування трафаретного друку

Зовнішня реклама.

Плакати, банери, перетяжки, світлові короби, щити, друк на формованому пластику, вивіски, знаки, покажчики, реклама на транспорті.

Оформлення місць продажів.

POS - матеріали, підлогові постери, шелфтокери, фігури, вітрини, стенди, ярлики, підвіски, макети упаковок, шоу- бокси, наклейки.

Спеціальна продукція.

Лотерейні квитки, пластикові карти, цінні папери.

Друк перекладних зображень.

(деколей) на скло і кераміку, криволінійні поверхні, стирані зображення.

Упаковка і етикетка.

Упаковка з картону і гофрокартона, гнучка упаковка, самоклеющиеся, паперові, захисні етикетки.

Тара.

Друк на готових виробах, на листовій жерсті і пластиці з подальшим формуванням.

Представницька продукція.

Бланки, конверти, теки, запрошення, візитки, дипломи листівки.

Промисловий друк.

Панелі приладів, плівкові перемикачі, електронні плати.