Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 в іноземній валюті .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Розділ 3. Виконання уповноваженими банками заходів щодо арешту грошових коштів на кореспондентських рахунках банків (резидентів і нерезидентів)

3.1. Виконання уповноваженими банками заходів щодо арешту грошових коштів на кореспондентських рахунках банків-резидентів в іноземній валюті

3.1.1. Арешт на кошти банку-резидента, що знаходяться на його кореспондентському рахунку в іноземній валюті, відкритому в уповноваженому банку (далі - кошти банку-резидента), відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність" накладається виключно за санкціонованою прокурором постановою слідчого, за постановою державного виконавця у випадках, передбачених законами України, або за рішенням (ухвалою) суду.

3.1.2. Заходи щодо арешту коштів банку-резидента здійснюються у день надходження рішення (ухвали) суду, постанови слідчого, державного виконавця про накладення арешту (далі - ухвала (постанова)). Якщо ухвала (постанова) надійшла після закінчення операційного дня, то заходи щодо здійснення арешту коштів банку-резидента виконуються на початку наступного операційного дня.

3.1.3. Після отримання від суду (слідчого, державного виконавця) вищезазначених документів уповноважений банк:

реєструє отримані документи в окремому журналі, в якому зазначає всі потрібні реквізити: дату отримання, номер, найменування банку-резидента, щодо якого прийнято ухвалу (постанову), назву органу, який прийняв ухвалу (постанову), суму, найменування позивача, примітку про виконання ухвали (постанови) тощо;

для забезпечення виконання ухвали (постанови) на час накладення арешту відкриває на окремому аналітичному рахунку того самого балансового рахунку, що й кореспондентський рахунок, на який накладено арешт, спеціальний рахунок (далі у цьому розділі - спеціальний рахунок).

3.1.4. При накладенні арешту на кошти, що знаходяться на кореспондентському рахунку банку-резидента без зазначення в ухвалі (постанові) конкретної суми, уповноважений банк:

припиняє за цим рахунком списання коштів за розпорядженням власника рахунку;

накопичує на спеціальному рахунку до прийняття судом остаточного рішення за позовом або ухвали (постанови) про скасування арешту кошти, що обліковуються на кореспондентському рахунку та продовжують надходити на нього;

оприбутковує ухвалу (постанову) на час її виконання за відповідним позабалансовим рахунком.

3.1.5. Якщо на кошти банку-резидента накладено арешт із зазначенням в ухвалі (постанові) конкретної суми, яка є на його кореспондентському рахунку, то уповноважений банк перераховує її на спеціальний рахунок і продовжує проведення операцій за встановленим порядком.

3.1.6. За недостатності (відсутності) коштів на кореспондентському рахунку банку-резидента для виконання ухвали (постанови) уповноважений банк виконує такі дії:

припиняє за цим рахунком списання коштів за розпорядженням власника рахунку;

накопичує на спеціальному рахунку до прийняття судом остаточного рішення за позовом, ухвали (постанови) про скасування арешту або до накопичення суми, зазначеної в ухвалі (постанові), кошти, що обліковуються на кореспондентському рахунку та продовжують надходити на нього;

оприбутковує ухвалу (постанову) на час її виконання за відповідним позабалансовим рахунком;

повідомляє суд (слідчого, державного виконавця) про недостатність (відсутність) коштів для виконання ухвали (постанови).

При цьому інші ухвали (постанови) щодо арешту коштів банку-резидента, а також розпорядження стягувачів про стягнення коштів з його кореспондентського рахунку в іноземній валюті, що надходять до уповноваженого банку, повертаються не пізніше наступного робочого дня без виконання (із зазначенням причини повернення) за винятком платіжних вимог на стягнення коштів, що оформлені на підставі рішень судів, які виконуються відповідно до положень розділу 2 цієї глави.

3.1.7. Кошти, що накопичені на спеціальному рахунку, забороняється використовувати до отримання рішення суду про їх стягнення або рішення (ухвали) суду (постанови слідчого, державного виконавця) про скасування арешту за винятком випадку, обумовленого підпунктом 2.1.5 розділу 2 цієї глави.

3.1.8. Після надходження розрахункового документа на стягнення коштів за рішенням суду уповноважений банк перераховує призначену до стягнення суму на рахунок одержувача.

3.1.9. Якщо на час надходження документів на стягнення накопичена на спеціальному рахунку сума менша, ніж у рішенні про стягнення, то розрахунковий документ на стягнення виконується в межах наявної суми та з відміткою про часткову оплату повертається стягувачу в порядку, визначеному Інструкцією про безготівкові розрахунки.

3.1.10. У разі прийняття судом рішення про стягнення суми, що менша за накопичену на спеціальному рахунку, невикористана сума повертається на кореспондентський рахунок банку-резидента.

3.1.11. У разі прийняття судом рішення про відмову в позові або ухвали (постанови) про скасування арешту уповноважений банк не пізніше наступного робочого дня після надходження рішення (ухвали, постанови) повертає накопичені на спеціальному рахунку кошти на кореспондентський рахунок банку-резидента.

3.1.12. Якщо до уповноваженого банку разом надійшло кілька ухвал (постанов) щодо арешту коштів банку-резидента, то вони виконуються в порядку їх послідовного надходження.

У разі відсутності коштів для послідовного виконання всіх ухвал (постанов) ті з них, що не виконані, не пізніше наступного робочого дня повертаються до суду (слідчого, державного виконавця) без виконання із зазначенням причини повернення.

3.2. Виконання уповноваженими банками заходів щодо арешту грошових коштів, що знаходяться на кореспондентських рахунках банків-нерезидентів в іноземній валюті та на кореспондентських рахунках банків-нерезидентів у гривнях, здійснюється на підставах та в порядку, що визначені у цьому розділі для банків-резидентів.

(розділ 3 в редакції постанови Правління

 Національного банку України від 11.07.2001 р. N 267)