Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
28.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський національний університет Т.Г.Шевченка

Реферат

«Спортивні споруди столиці»

Виконав:

Студент 45 групи

Факультету фізичного виховання

Коробко Р.С

Чернігів 2012

У всьому світі заслужили добру славу спортивні споруди нашої столиці. Їх знають учасники чемпіонатів Європи, першості світу і таких грандіозних змагань, як літня Олімпіада 1980 року.

У Москві можна умовно виділити 7 зон: Лужники, Крилатське, проспект Миру, Ленінградський проспект, Сокольники-Ізмайлово, Бітцевський лісопарк.

Лужники

У квітні 1955 року лужниківська вигин Москви-ріки, де раніше розташовувалися склади, комори, бараки, одноповерхові дерев'яні будиночки, пустирі та смітники, зовсім перетворилася. На площі 180 гектарів за два роки зросли першокласні спортивні споруди і розкинувся обширний парк.

Проект спортивного комплексу виконано великий групою архітекторів та інженерів (І. Рожин, А. Хряков, Н. Уллас, В. Насонов, Н. Резников, В. Полікарпов) під керівництвом А. Власова, удостоєних за цю роботу Ленінської премії. Будівництво завершилося в короткі терміни: за 1955-1956 роки. Але до Олімпійських ігор 1980 спортивні споруди були реконструйовані та модернізовані. На Великій спортивній арені відбулися урочисті церемонії відкриття і закриття Олімпійських ігор, проводяться змагання з футболу, водного поло, легкої атлетики, волейболу, дзюдо і інших видів спорту, заключні кінні змагання на Великий приз.

До комплексу стадіону входять 140 споруд. У самому центрі підкови Лужників знаходиться Велика спортивна арена, а за її сторонах розташовуються Мала спортивна арена, відкритий плавальний басейн та інші споруди. Вони зведені з залізобетону, цегли, металу, більшість облицьований керамікою. З таких же керамічних плит зроблені рельєфний деталі стін, колон та опор. Світла рожево-охриста колірна гамма, величезні вільні простору, велика кількість зелені - так виглядає ансамбль.

Спортсмени, любителі і просто глядачі відвідують Лужники цілий рік. Тут є все, починаючи від стадіону до невеликих майданчиків для гри в городки.

Велика спортивна арена - найбільше спорудження Лужників. Овальне в плані, воно включає футбольне поле, бігову доріжку, сектори для стрибків і метання снарядів. Трибуни вміщують одночасно понад 100 тисяч глядачів. Футбольне поле має природний трав'яний покрив, а бігові доріжки та легкоатлетичні сектори покриті синтетичними матеріалами.

Після реконструкції більш зручними і красивими стали трибуни для глядачів, кабіни для коментаторів. Зведені 86-метрові щогли для прожекторів. Встановлено світлові табло (на той час самої новітньої конструкції) і апаратурою інформації і зв'язку. Оновлено численні приміщення, призначені для обслуговування спортсменів. Оскільки навіть під час змагань їх життя не тільки з тренувань і виступів, в Лужниках є кафе, ресторани, магазин спортивного приладдя, музей спорту, кінотеатри та інші споруди. Найбільші роботи з реконструкції проведені на Малій арені, яка тепер діє всі сезони. На основі старого каркаса створено новий критий зал - Малий палац спорту - з чотириповерховий прибудовою, розрахованої на 9 тисяч глядачів. На зеленому килимі можна проводити змагання з різних видів літнього спорту, а холодильні пристрої дозволяють перетворити його на крижане поле для хокею та фігурного катання. Передбачені і дві тренувальних зали. Реконструйовано і плавальний басейн, що дозволяє тепер грати тут у водне поло. Розширено ванна для стрибків у воду.

Друге за величиною спорудження стадіону - Палац спорту. У ньому проводяться чемпіонати світу, Європи, Росії та змагання за баскетболу, волейболу, боксу, боротьби, спортивної та художньої гімнастики, легкої та важкої атлетики, фігурного катання, хокею, фехтування. За час роботи Палацу спорту в ньому побувало більше 50 мільйонів глядачів. Трибуни, що оточують з трьох сторін прямокутник партеру, вміщують 12 тисяч глядачів. Коли прибираються стільці, партер може трансформуватися в крижане поле або арену легкоатлетичних виступів. Палац спорту, мабуть, найпопулярніше споруда в Лужниках. З однаковим успіхом він служить для масових зібрань, демонстрацій кінофільмів, концертів, вистав балету на льоду і естрадних програм. У новорічні канікули Палац заповнюється дітьми, яких приваблює сюди новорічна ялинка. Виблискуючи вогнями, гігантська лісова красуня зазвичай стоїть на краю крижаного поля. Учасники подання - Дід Мороз, Снігуронька, Сірий Вовк, Поросята й інші персонажі російських казок - все на ковзанах.

На території Лужників розташований також критий тренувальних каток "Кристал" цілорічного дії, побудований в 1964 році по проекту

Л. Синельникової. Він має штучне крижане покриття, відокремлений перегородкою невеликий каток із дзеркальною стіною для репетицій московської трупи балету на льоду. Хокеїсти і фігуристи, дорослі і діти з ранку до пізньої ночі змінюють один одного. В "Кристалі" можна зустріти і початківців школярів, і прославлених майстрів.

Є в Лужниках будівля зі скла і металу. Біля нього часто майорять прапори багатьох країн світу. Це виставковий павільйон, де експозиції, як правило, присвячені розвитку спорту, туризму, організації відпочинку.

Стрімко піднімається над Лужниками метроміст. За ним тенісний містечко з кортами та тренувальними стінками. Поруч з кортами в 1980 році зведений універсальний спортивний зал "Дружба" для змагань з 12 видів спорту. Архітектурний образ будівлі дуже своєрідний. Якщо дивитися на нього зверху, зал за формою нагадує гігантську ромашку. Полога сфера спираються на 28 ромбоподібних складок, що сходяться внизу на конус. Між ними розташовані трикутні скляні отвори. До входів ведуть сходи і пандуси. Композиція собору центрична і компактна. Пружна форма складок надає спорудження виразність і динаміку.

Об'ємно-просторове рішення нового спортивної споруди, його підкреслено сучасні форми автори вдало погодили з вже існуючим архітектурним ансамблем Лужників. Суттєва роль була віддана кольору: світло-золотисте забарвлення будівлі як би розчинила його в загальному світлому ранкове-свіжому колориті ансамблю.

Центральну частину будівлі займає зал з трибунами, які можуть трансформуватися в залежності від виду змагань: від півтора до трьох тисяч місць. Нижче розташовуються тренувальні приміщення, сауни з масажними кабінетами та інші служби. Автори проекту - архітектори Ю. Большаков, І. Рожин, В. Тарасевич. З протилежного боку метромосту за Палацом спорту, територія надана дітям: тут споруджено майданчика для юних спортсменів.