Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать
  1. Аналіз валового прибутку

Аналіз виконання плану за прибутком від реалізації товарної продукції починається з розрахунку впливу основних факторів. Для цього потрібно взяти вихідні дані з форми № 2 за звітний рік і відповідну інформацію за попередній, а також відомості про зміну обсягів реалізації (виробництва) в натуральних показниках або в незмінних цінах.

Основні резерви збільшення прибутку(РП):

Збільшення об’єму реалізації продукції(VРП). Резерв зростання прибутку за рахунок зр-ня об’єму реал-ії розраховується по формулі:

РПvрп=РVРПі*Пфі

де Пфі - факт прибуток в розрахунку на одиницю продукції.

Резерв зростання прибутку за рахунок зниження собівартості товарів або послуг (РС) розраховується по формулі:

РПс=  ( РС(VРПф+РVРП))

Резерв зростання прибутку за рахунок покращення якості товарної продукції розраховується по формулі:

РПякість=(УДі*Ці)/100(VРПфі+ РVРП)

де УДі - питома вага кожного сорта продукції,

Ці - відпускна ціна відповідного сорта продукції.

Реалізація продукції на більш вигідних ринках збуту.

  1. Сутність рентабельності та система її показників

Рентабельність є однією з базових економічних категорій економіки. Пояснення терміну "рентабельність" не визначає різних думок, оскільки під ним розуміється відношення, в чисельнику якого завжди фігурує прибуток.

Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва. Це передусім виробнича категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва.

Водночас прибуток є однією з важливих форм розподілу національного доходу. Відтак прибуток характеризує відносини, які складаються в процесі первинного розподілу доходу, його перерозподілу і кінцевого використання.

Показники рентабельності являються відносними характеристиками фінансових результатів та ефективності діяльності підприємства. Вони дають змогу проаналізувати прибуток та здійснити  оцінку фінансового стану підприємства.

При аналізі виробництва та його збутової діяльності, показники рентабельності можна об'єднати в слідуючі групи:

1) показники рентабельності продукції;

2) показники рентабельності капіталів (активів);

3) показники рентабельності логістичного апарату;

4) показники рентабельності стратегіних рішень.

Кожна із зазначених груп у свою чергу включає в себе різноманітні показники. У нашій роботі ми спробуємо визначити найважливіші із них. Так, на наш погляд, до першої групи показників належать:

1)      рентабельність реалізованої продукції;

2)      рентабельність окремого виробу;

3)      рентабельність основної діяльності.

Кожен із зазначених показників впливає тим чи іншим чином на отримання прибутку. Менеджер, використовуючи дані показники для аналізу, має можливість проаналізувати сильні чи слабкі сторони товару, його конкурентоспроможність, взаємозвязок між цінами, здійснити контроль витрат виробництва і реалізації продукції.

Друга група показників рентабельності формується на підставі розрахунків рівнів рентабельності в залежності від зміни розміру та характеру авансованих в стратегіний розвиток підприємства коштів: всі активи підприємства; інвестиційний капітал (власні кошти + довгострокові зобов'язання); акціонерний (власний) капітал.