Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЁТ В ТЕКСТОВОМ ФОРМАТЕ.doc.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
250.8 Кб
Скачать

Класифікація рудничних конвеєрів і вимоги, пропоновані до них

Конвеєри переміщають вантаж безперервним потоком і працюють автоматично, розвиваючи високу продуктивність без напруженості, міжопераційних простоїв і холостих ходів, властивих локомотивному відкочуванню й скреперній доставці. При цьому збиток від простоїв устаткування в очисних вибоях або від низької інтенсивності випуску руди із блоків значно перевищує вартість витрат на експлуатацію більше дорогою транспортного встаткування.

Безперервність дії конвеєрного транспорту сприяє більшій ритмічності роботи всього комплексу гірничодобувного встаткування, що особливо необхідно при системах розробки з масовим обваленням руди.

Застосування конвеєрів дозволяє різко скоротити кількість рудоспусків у відпрацьовують блоках, що, довівши їх до одного - двох на блок. Виходячи із цього, при виборі транспортного встаткування необхідно крім вартості самого встаткування і його монтажу враховувати виграш від можливості безперервної роботи з високою інтенсивністю випуску, скорочення обсягу прохідницьких робіт, строків підготовки й відпрацьовування блоків, а з ними й вартість підтримки в працездатному стані гірських виробітків. Крім цього, перевагами конвеєрного транспорту є: невеликі поперечні розміри встаткування, що допускають установку конвеєрів у виробітках значно меншого перетину; можливість транспортування гірської маси по криволінійних виробітках, пройденим по ґрунті шарів з неспокійною гіпсометрією й можливість повної автоматизації роботи транспорту із централізованим керуванням.

При концентрації гірських робіт на невеликій кількості блоків, що відпрацьовують одночасно, з високою інтенсивністю випуску руди й укрупненні рудних шахт із більшими вантажопотоками конвеєрна доставка й транспорт руди будуть найбільш дешевими й перспективними із всіх видів доставки й транспорту.

Одночасно з перерахованими достоїнствами конвеєрному транспорту властиві й такі істотні недоліки, як труднощі транспортування скельних крупнокускових порід, наприклад, у порівнянні з електровозним відкочуванням, відносна складність механічного встаткування й необхідність ретельного догляду за ним, більше висока вартість устаткування й інших.

При шахтній експлуатації робота конвеєрів ускладнюється специфічними умовами, властивим рудним шахтам, основними з яких є: необхідність доставки й монтажу встаткування по горизонтальних виробітках невеликого перетину (4—9 м) і особливо по вертикальних виробітках на підетажи (перетином до 3—4 м ), що приводить до необхідності виконання окремих вузлів збірнями з урахуванням транспортабельності їх у шахтних умовах.

Виробітку, у яких установлюється встаткування, звичайно сирі й буяють агресивними водами, що приводять до швидкої корозії металу, а шахтне повітря засмічене більшою кількістю рудного пилу, що у своєму составі містять кремній і відрізняється високою абразивністю, що приведе до швидкого забруднення й зношування незахищених тертьових елементів.

При відпрацьовуванні рудних покладів спостерігається прагнення до збільшення кондиційного шматка, що досить неприємно для конвеєрного транспорту й у кожному конкретному випадку повинне враховуватися окремо. В особливо тяжких умовах перебувають забійні конвеєри, на які можуть надходити брили поперечним перерізом до 1—1,5 м. Такі брили піддаються дробленню безпосередньо на конвеєрі найчастіше за допомогою вибухових речовин.

Високі міцність й абразивність доставляє руді, що, обумовлюють швидке зношування поверхонь транспортування. Тому особлива увага варто обертати на простоту й надійність конструкції, зручність монтажу й демонтажу, легкість і простоту в обслуговуванні, зручність ремонту, змащення й заміни окремих деталей, а також можливість автоматизації процесу доставки руди.

Конвеєрна установка при роботі повинна робити якнайменше шуму, що різко погіршує умови роботи й сприяє збільшенню травматизму обслуговуючого персоналу. Розвиваючи досить більшу продуктивність, конвеєрна установка не повинна бути вогнищем запиленості повітря й засмічення виробітку. Обслуговуючий персонал повинен лише наблюдать за роботою конвеєра й проводити профілактичний огляд його. Ці основні вимоги повинні бути враховані при виборі типу конвеєра для роботи в підземних виробітках при очисних роботах по виїмці руди.

Конвеєри, призначені для роботи в шахтах при підземному видобутку руди, можна підрозділити по призначенню на п'ять основних груп:

а) для доставки руди з очисних вибоїв;

б) для доставки руди по виробітках, що акумулюють;

в) для транспортування по магістральних виробітках;

г) для підйому руди по похилих стовбурах;

д) конвеєри, застосовувані при проведенні гірських виробітків. Для доставки з очисних вибоїв можуть застосовуватися конвеєри й живильники, що працюють безпосередньо з-під завалу гірської маси й з попереднім дозуванням або напрямком потоку.

До забійного ставляться конвеєри, призначені для роботи в заходках, шарових і підетажних виробітках, при системах розробки шаровим і підетажним обваленням, у камерах при розробці відкритим очисним вибоєм, у виробітках на обрії випуску руди з дучек при системах розробки поверховим обваленням, з магазинірованням руди й підетажними штреками.

Конструкція забійних конвеєрів значною мірою залежить від технології виїмки руди, застосовуваної відповідно до системи розробки, і звичайно відрізняється особливою міцністю й більшими запасами тягових зусиль і потужності.

У тих випадках, коли конвеєр призначається для магазиніровання руди, секції його можуть покриватися щитками, під прикриттям яких

працює робочий орган.

По типі робочого органа забійні конвеєри розрізняють пластинчасті, скребкові (з нижньою й верхньою робочою галуззю одноланцюгові, двухцепньїе й трехцепньїе), що гойдаються, стрічкові й вібраційні. По типі привода конвеєрні установки підрозділяють на електричні, гідравлічні й пневматичні конвеєри, що Акумулюють, за принципом роботи можуть підрозділятися на працюючі з- під навалу гірської маси й з попереднім дозуванням і напрямком потоку. На конвеєри, що акумулюють, гірська маса може подаватися забійними конвеєрами, скреперними установками, живильниками й навантажувальними машинами безпосередньо або через рудоспуски. Звичайно, що акумулюють конвеєри, призначені для доставки руди, що надходить від декількох механізмів доставки або з рудоспусків, до місця перевантаження на магістральний транспорт.

Умови роботи конвеєрів, що акумулюють, можуть бути близькими до забійних конвеєрів, коли вони працюють із піднавала гірської маси, або наближатися до магістральних конвеєрів, що працюють із живильниками.

По типі робочого органа конвеєри, що акумулюють, розрізняють пластинчасті (одноланцюгові й двухцепні), скребкові (одноланцюгові, двухцепні й трехцепні) з верхньою й нижньою робочою галуззю; стрічково-ланцюгові, стрічкові й вібраційні.

По типі привода конвеєри, що акумулюють, підрозділяють на електричні, пневматичні й гідравлічні.

Конвеєри, призначені для роботи в магістральних виробітках, підрозділяють за принципом роботи на конвеєри: звичайного типу й конвеєрні поїзди й відрізняються більшими довжинами транспортування значних вантажопотоків.

Магістральні конвеєри встановлюють звичайно в горизонтальні й

слабонаклонних виробітках, що відрізняються більшим перетином, чим звичайні що акумулюють, більшою стабільністю відносно деформації від гірського тиску й значно кращим провітрюванням і станом кріплення.

Установка конвеєрів виробляється на строк, близький до тривалості існування обрію, що звичайно досягає 2-5 років, і, отже, може бути зроблений ретельний монтаж вузлів. Завдяки установці у виробітках великого перетину полегшується спостереження за основними елементами конвеєрних установок, обслуговування, профілактика й ремонт їх. У теж час магістральні конвеєри звичайно обладнаються спеціальними живильниками, які подають рівномірний потік гірської маси на стрічку, забезпечуючи нормальне заповнення її й роботу всіх елементів без особливих ударів і перевантажень. Як магістральні конвеєри найбільше широко можуть бути використані конвеєрні установки, застосовувані в суміжних галузях гірської промисловості, наприклад у вугільній. Однак при цьому: необхідно враховувати значну кусковатість, міцність й абразивність гірської маси, що доставляє, в умовах рудників.

По типі робочого органа розрізняють магістральні конвеєри пластинчасті, стрічкові, стрічково-ланцюгові й ленточноканатні. По виконанню несучого органа - тверді й що згинаються. По розташуванню приводів - з кінцевими й проміжними приводами. По типу приводів - електричні, пневматичні й гідравлічні.

Конвеєри, призначені для підйому гірської маси по похилих гірських виробітках, працюють в умовах, близьких до магістральних, однак установлюють їх у виробітках, пройдених під більшими кутами нахилу.

На піднімальні конвеєри гірська маса звичайно подається посол- попереднього дроблення добре обладнаними живильниками, що наближає умови роботи піднімальних конвеєрів на рудниках до похилих конвеєрів дробильно-сортувальних і збагачувальних фабрик. Конвеєри, призначені для установки на похилих підйомах, у конструктивному відношенні аналогічні застосовуваним на підйомах у суміжних галузях промисловості, і відрізняються великою потужністю приводів і значних тягових зусиль.

Конвеєри, що працюють на підйомах, насамперед підрозділяють на працюючі зі звичайними кутами нахилу (16—20°) і зі збільшеними до 45—60°. По типі робочого органа розрізняють пластинчасті, стрічкові, стрічково-ланцюгові й канатно-стрічкові конвеєри. Приводи звичайно застосовують тільки електричні й по розташуванню їх розрізняють кінцеві й проміжні. Кожний із приводів може бути виконаний з одним двигуном або декількома.

Конвеєрні поїзди можуть застосовуватися як для транспортування корисної копалини при очисних роботах, так і при проведенні виробітків для транспортування породи. Конвеєрні поїзди розрізняють зі стрілочними переводами й розгалуженою трасою роботи й без стрілочних переводів, які при нарощуванні полотна можуть бути перетворені у звичайні конвеєри з безперервним робочим органом. При цьому як тяговий орган звичайно використають сталеві канати й пластинчасті, круглозвінні або штамповані ланцюги.

По русі секції конвеєрні поїзди розрізняють із челноковим і круговим рухом. У першому випадку досить мати одну галузь напрямних, а в другому їх потрібно дві. По положенню приводів розрізняють конвеєрні поїзди многоприводні із проміжними приводами й одноприводні

з кінцевим приводом. По типі приводи підрозділяють на гусеничні, магнітні, із зірочками й фрикційні. По типі робочого органа конвеєрні поїзди розрізняють із пластинчастою й прогумованою стрічкою.

При проведенні виробітків крім конвеєрних поїздів застосовують конвеєри в коротких і подовжених перевантажувачах і бункерних поїздах. По типі застосовуваного робочого органа розрізняють стрічкові, пластинчасті, скребкові й вібраційні конвеєри. За принципом дії розрізняють робочий орган, що працює частково або повністю з-під навалу гірської маси або з попереднім дозуванням її. По типу привода із проміжними або кінцевими приводами, стаціонарно встановленими або висотними для бункерних поїздів. Розрізняють також приводи електричні, пневматичні й гідравлічні.