Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikhologiya.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
43.07 Кб
Скачать

Групи рис характеру:

  1. Риси характеру в яких виражається загальне ставлення до навколишнього світу до суспільних явищ і подій (толерантність принциповість оптимізм ініціативність демократичність)

  2. Риси характеру що виражають ставлення до себе (самокритичність, пихатість,самозакохання)

  3. Риси характеру що виражають відношення до інших людей (терплячість, ніжність, неприязнь, доброзичливість, скупість)

  4. Риси характеру що виражжають ставлення до виконаної діяльності (відповідальність наполеглевість акуратність пунктуальність сумліність)

  5. Риси характеру що виражають ставлення до подолання труднощів (муність витримка рішучість

Типологія характеру:

  1. Класифікація характеру за Юнгом (спрямованість на спілкування) (ділив людей на 2 групи.1 єкстраверти –це люди, які направленні на навколишній світ вони відкриті та комунікабельні. 2 інтроверти це люди, які в більшій або меншій мірі направлені на власний світ думок почуттів переживань).

  2. За Кречмером (в залежності від будови тіла):

  1. Тип пікніки (пікнічний тип) – зріст середній або нижче середнього, обличчя круглої або овальної форми, шия товста – широка, головна ознака це повнота або схильність о повноти. У зрілому віці фігура нагадує трапецію. – життєрадісність цілеспрямованість в роботі періоди активності змінюються періодом ленощів. Почуття гумору з схильністю до самоіронії.

  2. Астені (астенічний тип) – зріст високий, обличчя прямокутне або трикутне, шия довга тонка, у чоловіків незалежно від віку яскраво виражений кадик, кінцівки руки ноги довгі у співвідношенні до тулуба не пропорційні, головна ознака дуже худі люди. – самозакохані цілеспрямовані, наполегливі переходить у впертість, фізична витривалість висока працездатність, скрита агресивність, злопам’ятність.

  3. Атлетичний тип – зріст любий, добре розвинуті м’язи від природи,широка грудна клітина,головна ознака пропорційність всіх частин тіла, обличчя овальне або прямокутне. – стресо стійкість, оптимізм, але є тенденція до завищення самооцінки, цілеспрямованість.

  4. Диспластичний – це набуте або вроджене відхилення від фізичної норми (ДЦП, родова травма, нещасні випадки)

Темперамент – це сторона свідомості в якій відображається динаміка психічних процесів а також емоційна та вольова активність. Фізіологічною основою темпераменту є особливість ВНД людини, яка характеризується наступними властивостями:

  1. Врівноваженість неврівноваж

  2. Сила слабкість протікання НП

  3. Рухливість інертність протікання НП

Поеднання цих властивостей дає нам тип темпераменту.

Характеристика соціальної перцепції:

Соціальна перцепція - це сприйняття зовнішніх ознак людини співвідношення цих ознак з особистісними характеристиками інтерпретація на цій основі його вчинків. Процес соціальної перцепції за Бітяновою:

  1. Сприйняття зовнішнього вигляду і поведінки об’єкта спостереження

  2. Створення уявлень про психологічні особливості і стан об’єкта

  3. Створення уявлень про причини і наслідки поведінки

  4. Створення ..

Функції соц. Перцепції:

  1. Пізнання перцепції

  2. Становлення емоційних стосунків

Механізми соц. Перцепції:

  1. Ідентифікація – це пізнання іншої людини при якому припущення про внутрішній стан партнера по спілкуванню будується на основі спроби поставити себе на його місце

  2. Емпатія – це емоційне відчуття або співпереживання іншій людині

  3. Атрактія – пізнання іншої людини засноване на стійкому позитивному почутті про нього

  4. Рефлексія – механізм самопізнання в процесі спілкування в основі якого лежить здатність людини представляти те як він сприймається партнером по спілкуванню

  5. Казуальна атрибуція – це механізм інтерпретації мотивів та причин вчинків іншої людини

Механізми формування внутрішнього сприймання людини

Особливості прийому та передачі інформації в процесі спілкуванні залежать від репрезентативної системи сприйняття людини - ця система розподіляє людей на 4 групи (візували аудіали дискріти кін естети)

Візуали – це люди які орієнтуються на візуальні особливості прийому та передачі інформації вони займають відстань від співрозмовника до одного метру для того щоб використовувати активно жестикуляцію

Аудіали – це люди які спрямовані на передачу та прийом звукових сигналів до співрозмовника через деякий час можуть повернутись боком вони дуже гарно вміють розмовляти наводять яскраві приклади емоційно розповідають що-небудь

Інестети – це люди які орієнтуються на власні відчуття для них велике значення мають комфорт у вбранні при розмові як найумога ближче підходять до співрозмовника

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]