Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Малахов Курсовая 2012 - копия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

31

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Маріупольський державний університет

Економіко-правовий факультет

кафедра господарського, цивільного та трудового права

До захисту допустити

з попередньою оцінкою

Керівник: асистент

Іванюта Н.В.,

«___»________________2012р.

Курсова робота

На тему: «Злиття (концентрація) суб’єктів господарювання»

Робота захищена

Студента IV курсу ОКР «Бакалавр»

З оцінкою__________________

Спеціальності «Правознавство»

«___»________________2012р.

Малахова О.О.

Керівник: асистент

Іванюта Н.В.,

Маріуполь – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………….3

розділ 1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗЛИТТЯ СУБ'ЄКТІВ

ГОСПОДАРЮВАННЯ…………………………………………………6

1.1. Правове регулювання концентрації ………………………………6

1.2. Поняття, ознаки та характеристика концентрації суб’єктів

господарювання ………………………………………………………...8

розділ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ СУБ'ЄКТІВ

ГОСПОДАРЮВАННЯ ………………………………………………...17

2.1. Суб'єкти концентрації …………………………………………….17

2.2. Види та організаційно правові форми концентрації суб’єктів

Господарювання ……………………………………………………….18

2.3. Контроль за концентрацію суб’єктів господарювання……….27

Висновки............................................................................................28

Список використаних джерел...............................................29

ВСТУП

Актуальність теми. Створення конкурентного середовища у промисловості є необхідною умовою для забезпечення стійкого розвитку національної економіки. Серйозною перешкодою, що протистоїть здоровим силам ринкової конкуренції є значний рівень монополізації окремих товарних ринків та концентрації виробництва. Монополізованими залишаються такі базові галузі промисловості як електроенергетика, машинобудування, паливна промисловість, металообробка, хімічна промисловість і т. ін.

Достатньо високий рівень концентрації українських промислових підприємств у поєднанні зі значними бар’єрами для нових учасників ринку тягнуть за собою низку негативних наслідків, як то: високий рівень цін, скорочення обсягів виробництва та зниження якості товарів тощо. У зв’язку з цим виникає потреба у розробці методичних рекомендацій та проведенні організаційно-економічних заходів, які б сприяли підтримці динамічного балансу монопольної організації виробництва та конкуренції, формуванню конкурентного середовища.

Оцінюючи ступінь наукової розробки теми, слід відзначити, що вивченню проблем концентрації та монополізації, взаємодії монополії та конкуренції, дослідженню теорії структур ринку, визначенню джерел ринкової влади підприємств, форм її прояву та наслідків для ринків та суспільства значну увагу в різні періоди часу приділяли зарубіжні науковці, такі як Дж.Бейн, М.Бредлі, О.Курно, Д.Морріс, Д.Норт, Дж.Робінсон, Р.Ролл, А.Сміт, Д.Хей, Е.Чемберлен, Ф.Шерер. Істотний внесок у дослідження сутності монополії зробили радянські вчені Є.Варга, М.Мохов, С.Нікітін, М.Расков, І.Рудакова. У цьому ж напрямку багато було зроблено такими вітчизняними дослідниками як М.Баранова, З.Борисенко, Б.Буркинський, А.Бутенко, Б.Валуєв, О.Єтокова, В.Захарченко, О.Костусєв, О.Михайленко, В.Осипов, Т.Пасічник, Н.Саніахметова та ін.

Актуальність дослідження і наявність великої кількості невирішених теоретичних і практичних питань, принципів, методів оцінки рівня та наслідків концентрації суб’єктів господарювання обумовили мету, задачі і предмет дослідження.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає в теоретичному аналізі концентрації суб’єктів господарювання, який передбачає розкриття її змісту, соціально-правової природи та особливостей функціонування в Україні.

Досягнення зазначеної мети обумовило вирішення таких основних задач:

  • проаналізувати правове регулювання концентрації

суб'єктів господарювання

  • визначити поняття, ознаки та характеристику

концентрації

  • визначити суб'єкти концентрації

  • проаналізувати контроль за здійсненням концентрації

Об’єктом дослідження є суспільні відносини що виникають у процесі концентрації суб'єктів господарювання.

Предметом дослідження є злиття (концентрація) суб'єктів господарювання.

Методи дослідження. Методологічну основу курсової роботи складають методи і прийоми наукового дослідження. Системний підхід використано при аналізі чинників концентрації суб’єктів господарювання, дослідженні напрямків та способів підвищення рівня концентрації та при визначенні напрямків аналізу конкурентного середовища на товарних ринках. Для оцінки рівня та динаміки показників концентрації виробництва та ринкової концентрації використовувалися економіко-статистичні методи (порівняння, аналіз динамічних рядів, екстраполяції даних та графічний метод). З метою дослідження впливу концентрації на конкурентне середовище використано порівняльний аналіз позитивних та негативних наслідків концентрації суб’єктів господарювання.

Як джерела інформації використовувалися матеріали Державного комітету статистики та Антимонопольного комітету України, статистична інформація та звітність підприємств промисловості, законодавчі акти та нормативно – правові документи органів державної влади України, а також періодичні видання та публікації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці нового підходу до оцінки наслідків концентрації суб’єктів господарювання та аналізі конкурентного середовища на товарних ринках.

Апробація курсової роботи: Результати дослідження опубліковані автором у збірнику матеріалів IV Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів, і молодих учених «Сучасний розвиток державотворення та правотворення в Україні: проблеми теорії та практики».

Структуру курсової роботи складають: вступ, основна частина, висновки та перелік використаних джерел, за обсягом 29 сторінок.