Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄКОЛОГІЯ Света.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
96.07 Кб
Скачать

Завдання 1

  1. Дайте токсикологiчну характеристику та вкажiть ГДК, клас небезпеки забруднюючих речовин.

  2. Розрахуйте екологiчний збиток вiд забруднення атмосфери.

  3. Вкажiть методи очистки вiд забруднюючих речовин

Таблиця1.1 Забруднюючі речовини

ШР

k ,кгік

р ,т/рік

п

Ліміт,

т/рік

Амоніак

5

500

10

5

Бензол

5

500

10

1

Воднь ціанистий

25

500

10

2

Таблиця 1.2. ГДК, клас небезпеки забруднюючих речовин

Назва

ГДКр.з.мг/м³

ГДКс.д.мг/м³

ГДКм.р.мг/м³

Клас небезпеки

Амоніак

20

0,2

0,04

4

Бензол

5

1,5

0,1

2

Водень ціанистий

0,3

-

0,01

2

Токсикологiчна характеристика забруднюючих речовин атмосфери

Амоніак. Гідроген хлорид Солі амонію. Якісні реакції на катіон амонію та хлорид-іон.

Утворення летких водневих сполук Хлору та Нітрогену. Загальним способом добування летких водневих сполук є взаємодія водню з відповідним неметалом:

H2 + Cl2 = 2HCl (гідроген хлорид, або хлороводень)

N2 + 3H2= 2NH3 (гідроген нітрид, або амоніак, аміак).

В обох випадках відбулися реакції сполучення.

Подразнює верхнi дихальнi шляхи. При великих концентрацiях збуджує центральну нервову систему та викликає судоми. Аммiак, попадаючи в кров, викликає недостачу концентрацiї кисню.

Симптоми гострого отруєння:

Тварини. Сильне роздратування верхніх дихальних шляхів, кон'юнктиви і рогівки очей; з рота і носа виділення пінистої рідини, іноді з домішкою крові. Порушення згортання крові в результаті прямої дії на протромбін, підвищення вмісту залишкового N2 у крові за рахунок швидкого накопичення в ній NH3; лейкоцитоз, збільшення вмісту загального білка і цукру (Rechine; Прокоп'єва та ін.) При ще більших концентраціях виявляється припікаючу дію на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і рота, можливий набряк легень. Рефлекторно викликані зупинки дихання і кровообігу можуть привести до смерті. На розтині - ознаки набряку легень, крововиливу під плеврою (Алпатов, Михайлов). Окис вуглецю потенціює дію NH3 (Кустов, Михайлов).

Порогова концентрація, що викликає при 2-годинної експозиції у білих мишей зміни активності холінестерази і каталази в крові, 0,01 мг / л (Кустов, Михайлов); зміна нервово-м'язової збудливості - 0,03 мг / л (Алпатов). Порогова концентрація по зміні нервово-м'язової збудливості для білих щурів 0,085 мг / л. У білих щурів, морських свинок, кроликів і кішок легке роздратування помічається при 4-годинному впливі близько 0,35 мг / л; 3,5-5 мг / л при впливі 1,5-4 год небезпечні для життя або ведуть до запалення легенів . Концентрація 7,0 мг / л при впливі до 3,5 год призводить до смерті. При концентраціях понад 14 мг / л - швидка смерть.

Людина. Високі концентрації викликають рясне сльозотеча і біль в очах, задуха, сильні напади кашлю, запаморочення, болі в шлунку, блювоту, затримку сечі. Важке отруєння протікає на тлі різкого зменшення легеневої вентиляції, гострої емфіземи, збільшення печінки, ацидозу, підвищення глутаміноксалатной і глутамінпіруватной активності (Pilgesstrofer; Gaultier et al.). За даними Bittersohl, вже через кілька хвилин після масивного впливу NH3 настає м'язова слабкість з підвищеною рефлекторної збудливістю, тетаніческіе судоми; різко знижується поріг слуху, унаслідок чого сильний звук викликає новий напад судом. Порушується обмін глутаминовой і бета-кетоглутарової кислот в корі головного мозку, значно зменшується здатність тканин утилізувати кисень; NH3 володіє також курареподібних дією. Після дії дуже високих концентрацій постраждалі іноді сильно збуджені, перебувають в стані буйного марення, не здатні стояти. Спостерігаються різкі розлади дихання і кровообігу; в найближчі години (іноді і в перші хвилини) після отруєння може настати смерть від серцевої слабкості або зупинки дихання в фазі вдиху при спазмі голосової щілини (рефлекс трійчастого нерва). Частіше смерть настає через кілька годин або днів після нещасного випадку від набряку гортані або легень. У ряді випадків причиною загибелі є запалення бронхів і легенів (Лукацький; Meythater, Gross). Можливий хімічний опік очей і верхніх дихальних шляхів .

Бензол (C6H6, PhH) - органічна хімічна сполука, безбарвна рідина з приємним солодкуватим запахом. Найпростіший ароматичний вуглеводень. Бензол входить до складу бензину, широко застосовується в промисловості, є вихідною сировиною для виробництва ліків, різних пластмас, синтетичної гуми, барвників. Хоча бензол входить до складу сирої нафти, в промислових масштабах він синтезується з інших її компонентів. Токсичний, канцерогенний.

При нетривалому вдиханні парів бензолу не виникає негайного отруєння, тому до недавнього часу порядок робіт з бензолом особливо не регламентувався. У великих дозах бензол викликає нудоту і запаморочення, а в деяких важких випадках отруєння може спричинити смертельний результат. Пари бензолу можуть проникати через неушкоджену шкіру. Якщо організм людини піддається тривалому впливу бензолу в малих кількостях, наслідки також можуть бути дуже серйозними. В цьому випадку хронічне отруєння бензолом може стати причиною лейкемії (раку крові) та анемії (нестачі гемоглобіну в крові). Сильний канцероген.

Водень ціанистий

НСN , неорганічна сполука , дуже слабка кислота ; дуже отруйна летка рідина із запахом гіркого мигдалю ; застосовують для дезінфекції та дезінсекції , раніше використовували як бойову отруйну речовину .

СИНИЛЬНА КИСЛОТА (ЦІАНИСТИЙ ВОДЕНЬ) Рідина із ароматом гіркого мигдалю. (Утримується в кісточках). Використовується в промисл., в с/г і транспорті. Для дезінфекції млинів, крупзаводів і вагонів. Смертельна концентрація при вдиханні парів 2 мг/л при експозиції один хв. При дії через шкіру – 1мг/кг. Защита-противогаз і антидот амилнитрит. Додатково запровадити внутрішньовенно розчин глюкози 25-30% сульфату натрію, диоксицетон. Ознаки: поява піни, яскраво-сині губи, сині плями по лицу.