Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
29.38 Кб
Скачать

3. Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 12.

Податкова інспекція м. Сміли винесла рішення про накладення штрафних санкцій на мале підприємство "Мрія" за порушення порядку розрахунків з бюджетом. Рішення ДПІ було оскаржено МП в судовому порядку із посиланням на те, що був пропущений строк позовної давності, передбачений п. 1 ч. 2 ст. 72 Цивільного кодексу УРСР.

Питання:

1. Який строк позовної давності застосовується для примусово­го стягнення штрафних санкцій? Чи поширюється дія Цивільного кодексу УРСР на відносини між податковим органом і платниками податків?

2. Чи застосовується позовна давність у відносинах платників податків і податкової служби, зокрема, при стягненні фінансових санкцій?

3. Вирішіть ситуацію.

Тема 15. Задача № 13.

Приватний підприємець, працюючи у м. За­поріжжі, з метою здійснення торгівлі за безготівковим розрахун­ком відкрив у 2006 р. поточний рахунок у комерційному акціонерному банку "ААА". У 2007 р. за рішенням орга­ну державної податкової служби рахунки банку "ААА" були заблоковані, що унеможливлювало проведення розрахунків із поточних рахунків клієнтів. Зважаючи на це, підприємець вирішив закрити рахунок і перевести грошові кошти в іншу банківську установу. Проте тимчасова адміністрація банку відмо­вила йому, посилаючись на те, що усі кошти банку знаходяться в податковій заставі.

У червні 2007 р. підприємець звернувся до суду із вимогою про повернення грошових коштів і відшкодування суми упущеної ви­годи. Державне мито він не сплачував, посилаючись на п. 37 ч. 1 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито". Проте суд­дя повернув йому позовну заяву на підставі п. 4 ч. 1 ст. 63 Госпо­дарського процесуального кодексу України, посилаючись на те, що позивач не надав доказів сплати державного мита.

Питання:

1. Який розмір державного мита передбачений законодавством для подібних позовів?

2. Чи мають вкладники (клієнти) банків пільги зі сплати дер­жавного мита у разі подання позовів із приводу неповернення їм грошових коштів, залучених банками? Чи має у цьому разі значен­ня правовий статус клієнта (фізична чи юридична особа)?

3. Чи поширюються положення п. 37 ч. 1 ст. 4 Декрету Кабіне­ту Міністрів "Про державне мито" на громадян — суб'єктів підприємницької діяльності? Чи правомірно суддя повернув підприємцю позов за підставою, вказаною в умовах задачі?

Тема 15. Задача № 14.

Під час перевірки товариства з обмеженою відповідальністю посадовими особами податкової міліції було з'ясовано, що товариство порушує порядок проведення розра­хунків із споживачами, зокрема не проводить розрахункові операції через реєстратори, не видає касовий чек. На цій підставі відповідною державною податковою інспекцією до товариства бу­ли застосовані фінансові санкції. Товариство звернулося до суду з позовом про визнання рішення недійсним, мотивуючи це тим, що був порушений порядок проведення перевірки, оскільки її прове­дено посадовими особами податкової міліції.

Питання:

1. Яким нормативним актом встановлена необхідність прове­дення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій?

2. Який правовий статус працівників податкової міліції? Чи ма­ють право такі працівники проводити перевірки суб'єктів підприємницької діяльності?