Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГІС та БД.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
369.13 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика мови структурованих запитів sql. Синтаксис команди select.

Структурована мова запитів SQL заснована на реляційному численні з перемінними кортежами. Мова має декілька стандартів, найбільш розповсюдженні SQL-89 і SQL-92.

В сучасних СУБД з інтерактивним інтерфейсом можна створювати запити, використовуючи інші засоби. Але використання SQL дозволяє підвищити ефективність обробки даних в базі. В різних СУБД зміст операторів SQL може дещо змінюватися.

Мова SQL не сає функціями повноцінної мови розробки, а орієнтується на доступ до даних, тому її включають в склад засобів розробки програм. В цьому випадку її називають вбудованою SQL.

Розрізняють два основних методи використання SQL:

Статистичне використання мови в тексті програми присутні виклики функцій мови SQL, які строго включаються в виконуваний модуль після компіляції.

Динамічне використання припускає динамічну побудову викликів SQL-функій і інтерпретацію даних викликів.

Основним призначенням мови SQL є підготовка і виконання запитів.

Команда SELECT

Команда SELECT присутня в будь-якiй реалiзацiї мови SQL. Її призначення — створення запиту на вибирання даних з однiєї чи декiлькох таблиць БД. Результатом виконання запиту є таблиця (ми будемо називати її результуючою).

Загальний синтаксис команди SELECT наступний:

SELECT список полiв

FROM список таблиць

WHERE умова вибору рядка

GROUP BY специфiкацiя групування

HAVING умова групування

ORDER BY специфiкацiя сортування

Взагалi кажучи, синтаксис команди SELECT досить гнучкий, не всi її елементи обов’язково вказувати. Нижче на прикладах будуть розглянутi рiзнi варiанти запитiв — вiд простих до складних. Введемо наступний текст:

SELECT *

FROM Товари

та натиснемо на панелi iнструментiв кнопку , щоб виконати запит. Вiдразу з’явиться таблиця, в якiй будуть вiдображенi результати виконання запиту. Щоб повернутись до редагування тексту запиту, потрiбно знову клацнути поблизу першої кнопки на панелi iнструментiв та вибрати пункт Режим SQL у випадаючому меню; iнший спосiб — клацнути правою кнопкою мишки на заголовку вiкна з результуючою таблицею та у локальному меню вибрати пункт Режим SQL. При наступних сеансах роботи з ACCESS збережений запит можна вiдкрити, клацнувши двiчi на його iменi на вкладцi Запросы. Введений нами запит дуже простий — вiн заставляє СУБД вибрати всi поля та всi записи з таблицi Товари, а тому результат запиту буде тотожнiм самiй таблицi Товари. Це робиться тому, що ми не вказали, нi якi саме поля потрiбно вибирати, нi за яким критерiєм вiдбирати записи. Символ * означає, що потрiбно вибрати всi поля таблицi, але в командi SELECT можна явно вказати, якi поля потрiбно вибрати. Наприклад, для того, щоб до результатiв запиту потрапили лише поля Найменування та Цiна, змiнимо запит наступним чином:

SELECT Найменування, Цiна

FROM Товари

Треба зробити зауваження. ACCESS допускає, щоб в iменах полiв та іменах таблиць зустрiчались спецiальнi символи та пробiл. В цьому випадку в командi SELECT iм’я поля потрiбно помiстити в квадратнi дужки. Наприклад, якби поле КатегорiяТовару писалося через пробiл, то в запит мiг би бути таким:

SELECT Найменування, Цiна, [Категорiя Товару]

FROM Товари

В принципi, в квадратнi дужки можна помiстити кожне iм’я поля:

SELECT [Найменування], [Цiна], [КатегорiяТовару]

FROM Товари

Є можливiсть змiнювати назви полiв в результуючiй таблицi. Наприклад, якщо ми бажаємо, щоб поля Найменування та Цiна увiйшли до результуючої таблицi пiд псевдонiмами Name та Price, напишемо такий запит:

SELECT Найменування AS Name, Цiна AS Price

FROM Товари

Треба бути уважним при введеннi запиту. Достатньо помилково ввести назву таблицi чи поля, як ACCESS вважатиме її за назву параметру i перед виконанням запиту видасть дiалогове вiкно, в якому запропонує ввести значення параметру.