Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_makro.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
973.82 Кб
Скачать

26. Основні джерела доходів держави.

До основних джерел бюджетно-податкових доходів належать: • податки; • власні доходи держави від виробничої та інших форм діяльності; • платежі за ресурси, які згідно з діючим законодавством належать державі; • соціальні та бізнесові трансферти тощо. Держава фінансує свої витрати насамперед за рахунок податкових надходжень. Податки - це частина доходу, що сплачується фірмами та домогосподарствами у розмірі, встановленому законом. Тобто, це фіскальні вилучення, що утворюють доход державного бюджету, в тому числі відрахування доцільових позабюджетних фондів (наприклад: внески до державного пенсійного фонду). За економічним змістом податки відображають фінансові відносини між державою та платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів. Податки мають свою класифікацію. За механізмом формування: прямі та непрямі. Прямі податки вилучаються безпосередньо у власників майна одержувачів доходів. Непрямі податки вилучаються у сфері реалізації або споживання товарів і послуг, тобто перекладаються на споживача продукції. За ознакою співвідношення між ставкою податку та

доходом: пропорційний податок – це середня ставка, що залишається незмінною незалежно від зміни доходу. Регресивний податок – це середня ставка, яка знижується із зростанням доходу. Прогресивний податок – це середня ставка, яка підвищується із зростанням доходу.

Податкова ставка - це законодавче встановлений розмір податку на одиницю оподаткування. Вона буває: гранична податкова ставка — це відношення приросту виплачуваних податків до приросту доходу; середня податкова ставка – це відношення обсягу податків до величини доходів, які оподатковуються.

27. Податки. Основні функції податків.

Держава фінансує свої витрати насамперед за рахунок податкових надходжень. Податки - це частина доходу, що сплачується фірмами та домогосподарствами у розмірі, встановленому законом. Тобто, це фіскальні вилучення, що утворюють доход державного бюджету, в тому числі відрахування доцільових позабюджетних фондів (наприклад: внески до державного пенсійного фонду). За економічним змістом податки відображають фінансові відносини між державою та платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого

фонду грошових коштів. Податки мають свою класифікацію. За механізмом формування: прямі та непрямі. Прямі податки вилучаються безпосередньо у власників майна одержувачів доходів. Вони також можуть через зростання цін перекладатися на споживача. Непрямі податки вилучаються у сфері реалізації або споживання товарів і послуг, тобто перекладаються на споживача продукції. За ознакою співвідношення між ставкою податку та доходом: пропорційний податок – це середня ставка, що залишається незмінною незалежно від зміни доходу. Регресивний податок – це середня ставка, яка знижується із зростанням доходу. Податкова система є регресивною, якщо після сплати податків нерівність зростає. Прогресивний податок – це середня ставка, яка підвищується із зростанням доходу. Прогресивні податки зменшують нерівність у доходах.

Податкова ставка - це законодавче встановлений розмір податку на одиницю оподаткування. Вона буває: гранична податкова ставка — це відношення приросту виплачуваних податків до приросту доходу; середня податкова ставка – це відношення обсягу податків до величини доходів, які оподатковуються. Рівень оподаткування в економіці вимірюється відношенням загальної суми фіскальних вилучень до суми доходів фірм і господарств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]