Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_Literatura_XVII_Stolittya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

21. Творчість Кальдерона

Педро Кальдерон де ла Барка, іспанський драматург, народився 17 січня 1600 року и Мадриді. Він належав до давнього, але збіднілого дворянського роду. Навчався в коледжі й у Саламанкському університеті. Від початку 1620-х років став відомим у Мадриді як автор п'єс для театрів, а з 1625 р. повністю віддався літературній діяльності. У 1637 році його прийняли до лицарського ордену Сантьяго. У 1638 та 1640 роках Кальдерон брав участь у воєнних діях, що їх вела Іспанія. Після смерті своєї коханої та неповнолітнього сина в 1651 році став священиком. Глибокий знавець філософії, права, історії та теології, останні роки життя жив усамітнено. У1680 році він склав перелік своїх творів, який включав 111 комедій і 70 п*єс

Помер драматург 25 травня 1681 року. Педро Кальдерон де ла Барка як драматург представляє школу Лопе це Вега. Основна тема творчості Кальдерона — суперечність між людською Долею з одного боку, свободи особистості та вимог суспільства, з іншого. Людина у Кальдерона вільна й залежна водночас.Жанрова приналежність творів Кальдерона різноманітна: серед них є «комедії інтриги», «драми честі», народно-героїчні, релігійні драми, драми на міфологічні й історичні сюжети.

Найвідоміша п'єса Кальдерона «Життя — це сон» включає елементи релігійно-філософської драми, драми честі й навіть комедії інтриги. У ній Кальдерон намагається знайти відповіді на питання: що таке людина і як вільно вона може вирішувати свою долю, яким має бути «досконалий правитель», завдяки якому в світі, де діють різноспрямовані сили, все-таки підтримується мир і злагода?

У драмі «Життя — це сон» втілилися художні особливості барокового мистецтва: підкреслена контрастність, яка втілюється передусім у протиставленні (палац — вежа; людина — звір; свобода — неволя тощо) У цій драмі авторові вдалося виразити з надзвичайною глибиною не лише свої переконання, а й світогляд усієї епохи, яку він представляв. У ній утверджується характерна для доби бароко думка про минущість земного життя.

22. Література Англії XVII ст.

Прехід від феодалізму до буржуазних відносин. Боротьба за владу. Боротьба релігій: пуритани, протестанти та католикі. 1689 р. – революція без крові, яка відкрила шлях до капіталістичного розвитку країни. У літ. Англії виділяють 3 періоди:

- 20-30 рр. криза ренесанс. ідеології. Панівний напрям – бароко, хоча в творчості деяких письменників з’являються ознаки класицизму.

- розквіт публіцистики. Велику роль відіграє Біблія. З приходом пуритан до влади всі театри зачиняються. Драма припиняє існування майже на чверть ст.

- творчість Драйдена та пізня творчість Мільтона. Відродження театру. Бароко та класицизм існують одночасно.

23. Творчість Мільтона

Джон Мілтьон - один із найбільших епічних поетів Англії, автор «Втраченого раю», «Історії Британії», захисник релігійних, громадянських і політичних свобод — народився в сім'ї нотаріуса та композитора. Здобув освіту у школі св. Паала. Подальшу освіту продовжив у Кембриджі, здобув ступінь бакалавра та ступінь магістра. Спочатку мислив себе священиком, готувався до прийняття сану, писав вірші, переважно латинською та італійською мовами, на релігійні теми. Важким був перебіг особистого життя поета: його перша дружина померла. Через чотири роки Мільтон одружився вдруге, але й друга дружина його теж невдовзі померла. Від напруженої праці Мільтон втрачав зір. Мільтон взявся за написання поеми «Втрачений рай». Відомо, що найперші начерки цього твору датуються. Різноманітними є поетичні жанри, що їх використовував Мільтон у своїй творчості. Найбільше він полюбляв послання друзям, сонети. Успадкувавши кращі традиції античної ораторської прози, Мільтон писав у складну драматичну епоху, шматовану громадянською війною та політичними роздорами. Мільтон продемонстрував своє чудове знання ренесансної прози біблійної оповідної традиції та неймовірну ерудицію в питаннях історії релігії. Мільтон помер від нападу подагри. Особистість Мільтона досі викликала чимало дискусій та пересудів. Частина істориків літератури, вочевидь, перебувала в полоні уявлень сучасників поета, котрі засуджували його за трактат про розлучення, деякі, ймовірно, стояли на інших політичних позиціях і критикували його за гострі випади проти короля та королівської влади, якщо вона не виконує покладених на неї народом функцій. Водночас, не можна відмовити Мільтону у славі в нього на батьківщині. Він був визнаним майстром полемічної ораторської прози ще за життя. Його співвітчизники віддавали йому належнеОднак суперечливі думки про Мільтона зовсім не означають применшення його заслуг перед англійською літературою, а в світову літературу він увійшов як автор «Втраченого раю».

«Втрачений рай» — епічна поема, що складається з 12 книг. «Самсон-борець» — трагедія Мільтона, що, будучи вміщена разом із «Поверненим раєм» в одній книзі, склала своєрідну дилогію. Самсон змінюється в процесі розвитку дії — з переможеного, осліпленого чоловіка, котрий переживає свою ганьбу, він перетворюється в борця, котрий мстить за власне приниження, гине разом зі своїми ворогами. Біблійний мотив тісно переплітається тут з яскравим античним колоритом, що підкреслює класицистичний характер трагедії особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]