Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
English_exam_6507_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
422.4 Кб
Скачать

V. Write a letter from the following notes

Ви отримали скаргу від замовника щодо невідповідності якості поставлених товарів. Вони вимагають усунути недоліки чи замінити бракований товар та надати знижку 25%. Запевніть замовників, що у найближчий час ви виправите помилку. Перепросіть за незручності. Вкажіть, що готові надати знижку, проте за підрахунками бухгалтерії вона може скласти не більше 15%. Запевніть замовників, що у майбутньому таких помилок уникатимете.

VI. Topic

I. Translate the following text into Ukrainian

The Marketing Environment

A company's marketing environment consists of the actors and forces outside marketing that affect marketing management's ability to develop and maintain successful transactions with its target customers. The marketing environment offers both opportunities and threats. Successful companies know the vital importance of using their marketing research and intelligence systems constantly to watch and adapt to the changing environment. Too many other companies, unfortunately, fail to think of change as opportunity. They ignore or resist critical changes until it is almost too late. Their strategies, structures, systems and culture grow increasingly out of date. Corporations as mighty as IBM and General Motors have faced crises because they ignored environmental changes for too long.

A company's marketers take the major responsibility of identifying significant changes in the environment. More than any other group in the company, marketers must be the trend trackers and opportunity seekers. They have two special advantages. They have marketing intelligence and marketing research - for collecting information about the marketing environment. They also normally spend more time in the customer and competitor environment. By conducting systematic environmental scanning, marketers are able to revise and adapt marketing strategies to meet new challenges and opportunities in the marketplace.

The marketing environment consists of a microenvironment and a macroenvironment. The microenvironment consists of the forces close to the company that affect its ability to serve its customers - the company, suppliers, marketing channel firms, customer markets, competitors and publics. The macroenvironment consists of the larger societal forces that affect the whole microenvironment - demographic, economic, natural, technological, political and cultural forces.

II. Write a brief summary of the following text in English (not more than 50 words)

Як стати для роботодавця пропозицією, від якої неможливо відмовитися

Більшість людей під час пошуку роботи дотримуються доволі стандартних і розповсюджених стереотипів. Втім, один з дописувачів проекту Хабрахабр пропонує доволі несподіваний альтернативний підхід, пояснюючи, чому він ніколи не займається масовою розсилкою резюме і завжди потрапляє на бажану посаду.

Проходячи співбесіду більше 4 років назад, – розповідає автор, – я звернув увагу на настрій інших кандидатів. Знаєте, що мене зачепило? Більшість із них виглядали нікчемними. Можливо, вони були непоганими спеціалістами, дехто навіть, безперечно, був здатен справитися із завданням краще, ніж я. Але вони виглядали нікчемно, тому що прийшли в кращому разі "продавати себе", а в гіршому – сподіватися на роботу і зарплату майже як на милостиню.

Відповідними були і їхні запитання: "А наскільки нормований у вас робочий день? А чи буде у мене "біла" зарплата? Чи дадуть мені відпустку у травні хоча б на 3 дні – мені потрібно відвідати родичів?"

Був і інший тип кандидатів. Вони виглядали самовпевнено, рапортували про свої минулі досягнення та перемоги. Іноді складалося враження, що вони вивчили відповіді напам'ять. Зате несподівані запитання чомусь змушували їх постійно збиватися, а іноді навіть впадати в ступор.

Причина їхнього провалу не в погано поставленій дикції, а в тому, що їх кінцевою метою було потрапити на цю роботу. Кінцевою – це значить, що на цьому їхня мета закінчувалася. Для них все прагнення закінчувалося там, де за надіями керівництва все повинно було тільки починатися.

Для того ж, щоб не лише влаштуватися на роботу, але й отримати від цього максимальну користь/задоволення, потрібно змінити свій світогляд! Потрібно не просто продавати свій час за гроші, але чітко розуміти, що вибраний напрямок – найкращий з тих, які ви могли вибрати і він приноситиме вам справжнє щастя (а не лише гроші).

Крім того, для того, щоб бути ефективним співробітником, ви повинні щиро прагнути допомогти роботодавцеві. На відміну від класичного розуміння "роботи" в цьому випадку ви витрачаєте свої сили та енергію не стільки задля компенсації, скільки заради результату – задоволеного замовника, красивого дизайну, зручного інтерфейсу, корисного приладу. Будь-яка зміна світу на краще, яка стала можливою завдяки вам, варта вашого часу та зусиль.

Саме з таким світоглядом та настроєм варто йти на співбесіду. Відповідно, й головними питаннями стають: Чи здатні ви вирішити проблеми компанії? Чи беретесь ви "покращувати світ" в цій компанії? Чи хочуть цих покращень співробітники і головне – керівництво компанії? Чи буде вам, як спеціалісту, зручно працювати з ними?

Ваш час – безцінний. Адже якщо ви витратите його марно, світ може стати не настільки прекрасним, наскільки міг би.

Інтернет-портал для управлінців Менеджмент.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]