Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврська.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Висновки

У своїй бакалаврській роботі я розкрив тему «Характеристика сільського туризму на території Верховинського району». Детально вивчивши особливості сільського зеленого туризму та дослідивши ресурсний потенціал Верховинського району, досягнув поставленої мети роботи - описав сучасний стан та рекомендації щодо розвитку сільського туризму у районі, запропонував власну точку зору щодо оптимальних напрямків розвитку активних видів відпочинку в районі, для повного використання з метою туризму природних і лікувальних ресурсів та культурної спадщини Карпатського регіону на прикладі Верховинського району.

Аналізуючи виконану роботу можна виділити кілька наступних тверджень.

Туризм - по своїй сутності являє мандрівку, однак має чіткі обмеження, строго визначені характеристики і багато трактувань з різних точок зору, розглядає людину, яка здійснює чи бере участь в туристській мандрівці, поїздці чи поході, яку в загальному прийнято називати туристом. Активний туризм включає види відпочинку і подорожей, розваг і спорту, що вимагають значної фізичної напруги і доступні далеко не всім категоріям. Він передбачає подолання маршруту активним способом, тобто без використання механічних транспортних засобів, покладаючись лише на свої власні сили, реалізуючи вміння і навички пересування і, пішки, на лижах, плавання на плотах і човнах, їзди на велосипеді і т. ін. Активний рух є визначальною рисою спортивно-оздоровчого туризму. До спортивно-оздоровчого туризму найчастіше відно­сять такі найпоширеніші види активного туризму: пішохід­ний, гірський, лижний, водний та велосипедний.

Верховинщина зі своїм ресурсним потенціалом є районом майже безмежних можливостей для організації активного й екстремального відпочинку. Це – єдиний район Івано-Франківської області, що повністю розташований у Карпатах.

Верховинський район – унікальний у рекреаційному відношенні край, з особливими та багатими природними умовами і ресурсами, різноманітним рослинним і тваринним світом, джерельними водами річок і чистим карпатським повітрям. Саме на Верховинщині більше ніж деінде в Україні збереглися природні ландшафти, незаймані території, особливі праліси, ендемічні та реліктові види рослин і тварин та ще цілий ряд ознак, які відкривають перед районом значні рекреаційні можливості

Природні умови Верховинського району сприяють розвитку туризму в цьому краю. Можна назвати цілий ряд фак­торів, завдяки яким Верховинщина вже давно утвердилась серед інших районів Українських Карпат як флагман вітчиз­няного туризму. Отож зрозуміло, що не тільки минуле, сучасне, але й май­бутнє цього чудового краю за туризмом

Сучасна Верховина має досить розвинену інфраструктуру для туристів. Найпопулярнішими на теренах району є такі види активного туризму як пішохідний (подорожування по горах пішки), гірськолижний (приїзд для катання на гірських лижах), водний (сплав по гірських ріках на катамаранах і каяках) та велотуризм (подорожування по Карпатах на велосипедах).

На сьогодні одним із найважливіших факторів, які визначають туристичний розвиток Карпатського регіону в цілому і Верховинського району зокрема, стає ефективне використання природної і культурної спадщини Українських Карпат та Гуцульщини.

На даний момент в системі розвитку активного туризму існує декілька проблем, які потредують першочергового вирішення. Вже зараз в звязку збільшенням кількості закладів розміщення гостро постає проблема організації дозвілля, адже для туриста головним є нестандартний відпочинок і пізнання світу, його вабить все нове, незвичне й унікальне.

Тому однією з найголовніших передумов розвитку активного туризму в районі є створення сприятливого організаційно-правового й економічного середовища для розвитку цієї галузі, формування конкурентноспроможного на регіональному ринку туристичного продукту на основі використання природного та історико-культурного потенціалу Верховинщини, забезпечення її соціально-економічних інтересів і екологічної безпеки.

Активні мандрівки та екстремальні розваги – це нова конкурентна перевага для будь-якого туристичного місця або маршруту. Активний туризм на Верховинщині завдяки сприятливим природним умовам є одним з найперспективніших видів туризму, який привертає до себе дедалі більше людей. Особливістю цього виду туризму є його спортивний характер і участь у ньому молодіжної вікової категорії. В районі є надзвичайно багато варіантів для розвитку таких напрямків, однак на сьогодні вони знаходяться, переважно, в стані перспективних розробок.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Закон України. „Про туризм“ – X . 2008. 40 с.

  2. Основні напрямки розвитку туризму в Україні до 2010 року.

  3. Програма розвитку туризму у Верховинському районі на 2003 – 2010 рр

  4. Верховино, світку ти наш. Довідник. Упор. Дмитро Ватаманюк. – 2006. 160 с.

  5. Верховинський район. Інформаційний бюлетень. – Івано-Франківськ: Лілея – НВ. – 2000. 80 с.

  6. Верховинщина. Гуцульський екоцентр України. Довідник. – 2007.

  7. Гори Гуцульщини. Путівник. Центральний осередок гірського туризму ПРРК. Ред. Анджей Вельоха. – Краків: Вєрхи, 2006. 223 с.

  8. Карпати. Верховинський район. Карта. – ДНВП Картографія. – 2007.

  9. Туристичні стежки Чорногори. Топографічна карта. – ДНВП Аерогеодезія. -2005.

  10. Биржаков Б. М. Введение в туризм: Москва-Санкт-Петербург, 2004, 443с.

  11. Горішевський П. А., Васильєв В. П., Зінько Ю. В. Сільський зелений туризм: організація надання послуг гостинності. – Івано-Франківськ: Місто НВ. – 2003. – 148 с.

  12. Грабовський Ю. А., Скалій О. В., Скалій Т. В. Спортивний туризм: Навчальний посібник. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2008. – 304 с.

  13. Дехтяр В. Д. Основи оздоровчо-спортивного туризму. — К.: Науковий світ, 2002. — 202 с.

  14. Жичицький Р. Перспективній галузі – прискорений розвиток. ∕ ∕ Верховинські вісті. – 2007. № - 38. – С. 5.

  15. Кифяк В. Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. — Чернівці: Книги-ХХІ, 2003. — 298 с.

  16. Козинець В. М. Безпека життєдіяльності в туризмі: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2006, - 576 с.

  17. Маланюк Т. З. Туризм і краєзнавство: Навчально-методичний посібник. – Видавець Кушнір Г. М., І-Ф, 2009. – 91 с.

  18. Мицканюк В. Початки зроблено. А що далі? . ∕ ∕ Верховинські вісті. – 2007. № - 36. – С. 7.

  19. Розвиток сталого сільського туризму. Перший тематичний довідник. Європейська Літня Академія Сталого Сільського Розвитку. – 83 с.

  20. Рутинський М. Й. Організація спортивно-оздоровчого туризму: навчально-методичні матеріали. — Л.: Фенікс, 2002. — 34 с.

  21. Чорненька Н. В. Організація туристичної індустрії: Навчальний посібник – К.: Атака, 2006. – 264с.

  22. Щур Ю. В., Дмитрук О. Ю. Спортивно-оздоровчий туризм: Навчальний посібник - К.: Альтерпрес. 2003, - 232 с.

Інтернет-джерела

  1. www.rius.kiev.ua/konk2008/tur_marshrytu)

  2. www.verhovyna .info

  3. www.karpaty.com.ua

  4. www.karpaty.info

  5. www.tourism-carpathian.ua

  6. www.tourlib.columb.net.ua

  7. www.bikeland.com.ua

  8. www.tourism.if.ua

  9. www.buklib.net

55

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]