Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

7 Ознайомлення з основними напрямками вивчення ринку

7.1. Маркетингове дослідження товару

  1. Асортимент товарів магазину «Явір» досить великий, тому я вирішила більш детально розглянути молочну групу товарів. У своїх спостереженнях я дійшла висновку, що асортимент молочних товарів відділу досить великий, але на мою думку асортимент саме молока не достатній.

В відділі продаються товари як вітчизняних так і закордонних покупців, але спостерігаючи за реалізацією, я помітила, що попит більший на товари вітчизняних виробників, а саме ТМ «Словяночка», «Яготинське».

Широкий асортимент, висока якість та досить помірні ціни роблять товар магазину «Явір» конкурентоспроможним. Товар завжди завозиться вчасно та у помірній кількості, що забезпечує свіжість товару. Зберігається товарне сусідство, температура, маркування, термін реалізації.

  1. Щодо стадії життєвого циклу товару, то товари молочної групи зараз у стадії зрілості. Тому, що цей товар вже переходить у розряд традиційних. Покращується якість товару і налагодженість виробництва, удосконалюється сервіс, досягається максимум обсягу продажів, але прибуток підприємства росте повільно і т.д.

Цей етап є самим протяжним за часом і яка його можлива тривалість я точно сказати не можу.

  1. На молочні товари діють сезонні чинники, оскільки молоко та кисломолочні напої більше вживають влітку.

  2. Мотивами купівлі молочних товарів, можуть бути ціна, якість та зручність упаковки.

  3. Заперечення покупців щодо молочних товарів бувають дуже рідко, але серед них бувають такі: невеликий термін придатності, м’ята упаковка…

  4. Зовнішній вигляд товару повністю відповідає встановленим вимогам покупців за ергономічністю, зручністю і має сучасний, яскравий дизайн.

  5. Товар до магазину «Явір» повертають дуже рідко , оскільки продавці слідкують за якістю товару, терміном реалізації.

  6. Основними причинами повернення товару є неправильне зберігання. Тому іноді повертають зіпсований товар (наприклад пом’ята упаковка кефіру, сторонній запах, крайній термін реалізації) термін реалізації якого ще не витік.

  7. Щоб зменшити повернення товару потрібно, насамперед, слідкувати за терміном зберігання і робити якісну перевірку товару.

7.2 Характеристика ринку покупців магазину «Явір»

Сегментація ринку за такими критеріями як стать, вік, національність та життєвий цикл сім’ї буде здійснюватись за демографічним принципом. А з такими критеріями як освіта, професія, соціальний стан і рівень прибутків сегментація ринку буде здійснюватися за соціально-економічними характеристиками.

Оскільки магазин «Явір» є роздрібним підприємством, та розташований в жилому кварталі, то покупцями тут являються переважно пересічні громадяни, люди з середнім рівнем доходу. В магазині переважає жіноча стать покупців, середнього та похилого віку.

7.3 Основні конкуренти магазину «Явір»

У магазину «Явір» є такі конкуренти, як торговель­ний центр "Квартал" і магазин «Ювілейний». Магазин «Явір» як форму боротьби ви­користовує лише добросовісну конкуренцію.

Таблиця №5

з/п

Потреби споживачів

Пропозиції

конкурентів

«Явір»

«Квартал»

«Ювілейний»

1.

Асортимент товарів

8

10

10

2.

Якість

6

8

10

3.

Рівень цін

10

8

10

4.

Послуги

10

10

8

5.

Місцезнаходження магазину

10

8

8

6.

Рівень консультацій

6

8

10

7.

Повнота інформації про товар

8

8

8

8.

Гарантія захисту прав споживачів

10

10

10

Всього:

68

70

74