Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рад.Без.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

3. Радіаційна безпека

3.1 Описати можливі джерела іонізуючих випромінювань на аес.

Характерною особливістю проектованої реакторної установки є те, що працює вона в досить м'якому спектрі, тобто виробляє нейтрони теплової частини спектра, а також супутнє γ-випромінювання. Дані випромінювання згубно впливають на конструкційні матеріали, приводячи до погіршення їх міцності. Радіоактивне випромінювання становить небезпеку для здоров'я та життя людей.

Тому для захисту і продовження ресурсу корпусу реактора в конструкції установки передбачені радіальні, нижні захисні екрани (вони ж виконують роль теплових). А для зниження радіаційного впливу на обслуговуючий персонал - верхня біологічний захист, бак металево-водного захисту і захисна оболонка. Для захисту персоналу, що працює в реакторному залі, передбачена біологічний захист (розглядається персонал групи А). задовольняють НРБ-99 (20 мЗв на рік у середньому за будь-які послідовні 5 років, але не більше 50 мЗв на рік).

Біологічний захист (БЗ) забезпечує захист персоналу та навколишнього середовища від радіаційного випромінювання шляхом зниження рівнів випромінювання за її межами до допустимих значень.[9,10]

Бак металево-водного захисту (МВЗ) з встановленим на ньому обладнанням 1 контуру є первинною захистом від усіх джерел γ-нейтронного випромінювання, виконаної на основі води і сталі. Бак МВЗ являє собою герметичну коробчатую конструкцію з плоскими стінками, циліндричними кесонами, ребрами жорсткості, опорними звязками і патрубками підведення-відведення охолоджувальної середовища. Весь обсяг бака, крім сухих ксенонів, заповнений водою 3 контуру і сталевими плитами (захисними екранами). Конструкція бака МВЗ забезпечує кріплення знімних і незнімних блоків сухий біологічного захисту.Для зменшення масогабаритних характеристик реакторної установки частина елементів захисту перенесена у всередину захисної оболонки 1 і розташована по всьому периметру бака МВЗ на висоті виступаючих з бака металловодной захисту частин ПГБ. Цей захист є в корпусних конструкціях, які заповнюються серпентинітовому бетоном з карбідом бору, і сталеві плити.

Суха БЗ, розташована над дахом бака МВЗ по всьому горизонтальному розтину , утворює герметичний настил, що складається з окремих блоків, і є вторинною після бака МВЗ захистом від γ-нейтронного випромінювання обладнання та трубопроводів 1 контуру. Поділ герметичного настилу на окремі, в тому числі знімні блоки, забезпечує можливість проведення ремонтів або заміни обладнання.

Знімні блоки сухого БЗ розділені по висоті на два яруси (верхній і нижній) встановлені на таврових образних рамних конструкціях, закріплених однією стороною на опорі центрального блоку, а двома іншими - на периферійних пілерси. Гарантовані мінімальні зазори між знімними і незнімними блоками забезпечуються заставними пластинами, оброблюваними за фактичними розмірами.

Захист від випромінювання верхніх частин парогенераторів, які виступають над настилом блоків, забезпечується захисними ковпаками , стінки і кришки яких складаються з шарів сталі, бетону і теплоізоляції з тонкостінної облицюванням.Знімна кришка ковпака ПГ забезпечує, при необхідності, доступ до верхньої частини парогенератора для проведення ремонтних робіт.У блоках БЗ виконані циліндричні або прямокутні люки для забезпечення доступу в реакторне приміщення з метою проведення огляду обладнання і трубопроводів, лючки з метою огляду реакторного приміщення з по-міццю перископів.

Проточні частини арматури 1 контуру укладені в сталеві, виконані з окремих плит, розбірні вигородки (розташування яких описано вище), що забезпечують надійний захист від випромінювань і мінімальний обсяг демонтажно-монтажних робіт при проведенні технічного обслуговування, ремонту або заміні арматури.

Для зменшення рівнів випромінювань між окремими блоками передбачено перекриття монтажних зазорів. У верхньому шарі блоків БЗ встановлена ​​теплоізоляція з тонкостінної облицюванням, що замикається на пояси теплоізоляції обладнання.Подальше зниження рівнів випромінювання за межами реакторного та апаратного приміщень забезпечується установкою БЗ на стінках, даху і днище . БЗ на стінках складається із сталі і бетону.Захисна оболонка герметична і містить зворотний клапан для затоплення ЗО, службовець для розвантаження захисної оболонки від неприпустимого внутрішньої напруги.Радіаційний захист забезпечує необхідні нормативною документацією рівні випромінювання за межами СІЗО. Конструкція БЗ, розташованої усередині захисної оболонки, дозволяє проводити ремонтні роботи, перевантаження активної зони реактора, заміну й огляд устаткування.

Використовувані в БЗ матеріали - сталь, бетон і вода є радіаційно-стійкими і зберігають свої захисні властивості від Рu, радіонуклидов при тривалому впливі випромінювання і високих температур.