Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НПАОП 63.21-1.25-07 ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ.rtf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.3. Вимоги безпеки під час виконання електрозварювальних і наплавлювальних робіт

3.3.1. Зварювальні агрегати, наплавлювальні станції, допоміжне устаткування та матеріали повинні знаходитись і бути закріплені в межах габариту наближення споруд.

3.3.2. Корпус електрозварювальної установки і деталь, що зварюється, на весь період роботи повинні бути надійно заземлені або занулені проводом діаметром не менше 6 мм2 відповідно до вимог „ССБТ. Электробезопасность. Защитное заземление, зануление”, зі змінами (далі – ГОСТ 12.1.030-81).

3.3.3. Довжина первинного кола між пунктом живлення і пересувною зварювальною установкою повинна бути не більше 10 м.

3.3.4. Зварювання слід проводити із застосуванням двох проводів.

3.3.5. У разі застосування пересувних джерел зварювального струму та виконання робіт у пожежонебезпечних приміщеннях зворотний провід має бути ізольований також як і прямий.

3.3.6. Забороняється подавати напругу до виробу, який зварюється, через систему послідовно з’єднаних металевих стрижнів, рейок чи будь-яких інших предметів.

Якщо зварювальний виріб не має електричного контакту із заземленим столом, то заземленню підлягає безпосередньо цей виріб.

3.3.7. Під час електрозварювальних робіт у вогких місцях зварник повинен стояти на настилі із сухих дощок або діелектричному килимку.

3.3.8. Під час електрозварювальних робіт зварник та його підручні повинні користуватись індивідуальними засобами захисту:

захисною каскою із струмонепровідних матеріалів. Каску слід зручно сполучувати з щитком, який служить для захисту обличчя і очей;

захисними окулярами з безкольоровим склом для оберігання очей від осколків та гарячого шлаку під час зачищення зварених швів молотком чи зубилом;

рукавицями, рукавицями з крагами або рукавичками з негорючих матеріалів з низькою електропровідністю.

3.3.9. Під час зварювальних робіт в умовах підвищеної небезпеки ураження електричним струмом, електрозварники, крім спецодягу, забезпечуються діелектричними рукавичками, калошами або килимками та в разі дотику до холодного металу – наколінниками та наплічниками.

3.3.10. Зварювальні роботи слід виконувати під наглядом керівника або спеціально призначеного працівника, який має попереджувати електрозварника про наближення поїзда.

3.3.11. Під час приварювання рейкових з'єднувачів зварювальним агрегатом, що знаходиться на дрезині, корпус зварювального агрегату має бути заземлений.

3.3.12. Розташування дрезини відносно місця електрозварювальних та наплавлювальних робіт визначається у технологічних картах.

3.3.13. Під час виконання наплавлювальних робіт слід вживати заходів безпеки:

роботи з електродугового наплавлення зношених хрестовин стрілочних переводів, зміцнення хрестовин методом поверхневого навуглецювання, наплавлення зношених рейкових кінців, приварювання рейкових стикових з’єднувачів повинні виконуються відповідно до вимог технологічного процесу виконання таких робіт;

зворотний провід зварювального кола має бути безпосередньо закріплений до рейки або хрестовини, на яких буде виконуватись наплавлення або зварювання.

3.3.14. Електрозварювальні проводи повинні відповідати вимогам нормативно-технічних актів і повинні укладатися під рейками або у спеціальних лотках всередині колії для захисту від механічного пошкодження.

3.3.15. Для захисту від шуму зварювального агрегату електрозварник забезпечується навушниками протишумовими.

Зварювальні роботи виконуються під наглядом керівника або спеціально призначеного працівника, який має стежити за рухом поїздів і попереджувати електрозварника про наближення поїзда.