Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ринок фін посл.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

37. Товар на міжнар рцп

Товаром на даному ринку є ЦП. На даному ринку торгують такими видами ЦП:

1) боргові: –єврооблігації (розміщ одночасно на ринках кількох країн, розміщ через фін синдикати)

- іноземні (на ринку 1 країни) - глобальні (оберт одночас на кількох між нар РЦП, є сер і довго строк)

2) депозитарні розписки:

- американська (АДР) – це ЦП, який оберт на Америка ФР (сертифікат), який випускається під депонуванням банку США акцій неамерикан емітентів;

- глобальна депозитар розписка- підтер право на акції інозем компаній, яків мають походж у всіх країнах світу.

3) фін деривативи (ф’ючерси, опціони).

38. Основні тенденції розвитку мрцп

За останні 6 років погірш конюктура МРЦП у зв з падінням курсів акцій, довіри інвесторів до осн інструментів ринку та фін звіт-ті корпорацій. В рез на фін ринках ведучих країн: 1) зниж об’єму операцій з акціями і облігаціями на фонд біржах; 2)зр-ня ролі похід інструментів, це повяз із зниж і нестабіл ринку ЦП зі зб-ням ризику; 3) падіння об’ємів операцій на ринку високотехнологічних компаній; 4) жорсткі вимоги лістингу до компанії ,чиї ЦП котируються на біржах; 5) скороч числа між нар торгів майданчиків (ТІСи); 6) зростає попит на держ облігації; 7) скорот довіра до поза бірж торгівлі; 8) зростає частка операці з нац інструментами на нац ринках

Основні тенденції розвитку:

1) інтернац і глобалізація ринку;

2) підвищ рівня організованості і посил держ контролю;

3) комою-тиризація РЦП;

4)десінтермедіація–процес скороч фін посеред-ва;

5) нововведення на ринку;

6) секюритизація – тенденція переходу гр. засобів із своїх традиц форм у форму ЦП

39. Фінансові послуги комерційних банків

Банківська д-ть - залучення у вклади гр коштів фізх і юр осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банк рахунків фіз та юр осіб.

Банківська ліцензія -документ, який видається НБУ в порядку і на умовах, визначених у законі, на підставі якого банки мають право здійснювати банківську діяльність.

Банківських послуги поділяються на три види: основні, поточні та розширені. Банківським в-вом є комплекс послуг банку з активних та пасивних операцій, які мають специфічні особливості: невідчутність послуг та їхній абстрактний характер; мінливість якості послуг і невіддільність послуг від кваліфікації людей, які їх надають; незбереженість послуг; надання банк послуг пов’язано з викорис-танням грошей у різноманітних формах; більшість банківських послуг мають протяжність у часі.

До принципів надання банківських послуг можна віднести: чіткість; швидкість; зручність.

Банківські послуги є найрізноманітнішими на ринку фінансових послуг і надаються на підставі НБУ, який є основним суб’єктом банк регулювання.

46. Опціони.

Опціон – це контракт на право купити або продати певну кількість цінних паперів у будь-який момент протягом визначеного строку за фіксованою ціною. Р=при сприятливій для власника опціону зміні ціни на ц.п. він це право використовує й одержує дохід у вигляді різниці між поточною ринковою ціною та тією, що зафіксована у контракті. При несприятливій зміні ціни власник опціону сввоїм правом не скористається і втратить при цьому суму, заплачену за придбання опціону.

Опціонні угоди можуть бути укладені з приводу будь-якого товару. На ринку ц.п. опціони пов’язані з торгівлею різними видами ц.п. Отже, відповідно до опціонної угоди один із її учасників набуває права купівлі або продажу ц.п. за фіксованою ціною протягом певного періоду часу, а інший учасник за грошову премію зобов’язується забнзпечити у разі необхідності реалізацію цього права. Тобто бути готовим продати або купити ц.п. за обумовленою договором ціною.