Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін менеджмент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

4. Функцiї фiнансового менеджменту

Головна мета ФМ - це забезпечення зростання добробуту власників капіталу п-ва, що знаходить вираження у підвищ ринкової вартості п-ва або його акцій.

Основні завдання ФМ:

забезпечення високої фін стійкості ;

оптимізація грошового обороту;

забезпечення максим прибутку та мінімізації фінансових ризиків.

Ф-ції ФМ поділяються на дві групи:

1)ф-ції фін.менеджменту як підсистеми, що управляється;

2)ф-ції ФМ як підсистеми управління під-вом.

В найбільш загальному плані осн. функ є:

1.Дослідж. зовн економ. середовища.

2.Розробка фін.стратегії підпр-ва.

3.Аналіз і планування фін.звітності.

4.Прийняття рішень з питань оперативної фін.діяльності.

5.Прийняття інвестиційних рішень.

6.Взаємодія з ін. контрагентами з питань фін.д-ті (фін.органами, фін.-кредитними установами, ін.під-ми, фіз..особами).

5. Джерела фiнансової iнформацiї

Незалежно від джерел одержання інформація, Яка використовується у ФМ повинна відповідати таким вимогам: повнота; достовірність; важливість; своєчасність; зрозумілість.

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формується із зовнішніх джерел ділиться на 4 групи: 1 показники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни; 2 показники, що характеризують кон’юнктуру фінансового ринку; 3 показники, що характеризують діяльність контрагентів і конкурентів; 4 нормативно-регулюючі показники.

Основу інформаційного забезпечення процесу управління фінансами становить інформаційна база, до складу якої входять 5 блоків: 1)закони, постанови і інші нормативні акти, які визначають правову основу фінансових інститутів, ринку цінних паперів;

2) нормативні документи державних органів (Міністерства фінансів НБУ), міжнародних організацій та фінансових інститутів. Які містять вимоги, рекомендації та кількісні нормативи в галузі фінансів до учасників ринку; 3) бухгалтерська звітність; 4) статистична звітність; 5) несистемні дані – дані аудиторських компаній, змі, конфіденційна інформація.

6. Склад та роль фiнансової звiтностi у фiнансовому менеджментi

Фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Емітенти облігацій, довірчі товариства. Валютні та фондові біржі, інвестиц фонди, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи зобов'язані щорічно надавати річну фін звіт для публікації в пресі.

Фінансова звітність в умовах ринку представляє інтереси для двох груп зовнішніх користувачів: - акціонери, керуючі (директори) підприємства, фінансові менеджери всіх рівнів; - кредитори, аудиторські служби, потенційні інвестори, консультанти з фінансових питань, біржі цінних паперів, законодавчі органи, податкові органи, юристи, торгово-виробничі асоціації, профспілки. Фінансова звітність складається: * Баланс, * Звіт про фінансові результати, * Звіт про рух грошових коштів, * Звіт про власний капітал, * примітки до фін звітності

Фін. звітність забезпечує інформ. потреби користувачів щодо: придбання, продажу та володіння ЦП; участі в капіталі п-ва; оцінки якості управління; оцінки здатності підпр. своєчасно виконувати свої зоб-ня; забезпеченості зоб-нь підпр.; визнач.∑ дивід., що підляг. розподілу; регулювання д-ті підприємства; ін.