Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори по інновац.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

26. Прогнозування в інновац.Мен-ті: задачі та методи.

Функція спрямована на розроблення прогнозів ноук-тех.розвитку на тривалу перспективу. Під прогнозом розуміється науково обґрунтована думка про можливі зміни техніко-економчного, технолог., соц.стану обекта управління вцілому і його окремих частин.

Основним завданням є пошук найефективніших шляхів розвитку досліджуваного обєкта на основі всебічного ретроспективного аналізу та вивчення тенденцій його змін. Завдання: *визначення можливих цілей і пріоритетних напрямків розвитку прогнозуючого об’єкта, *оцінка економ.наслідків реалізації кожного з можливих варіантів розвитку обектів прогнозу, *визнач-ня заходів, необх-х для забезпечення впровадж-ня одного з варіантів прогнозу, *оцінка необх.ресурсів для здійснення намічених програмою заходів щодо розвитку об’єкта.

Методи: 1)Методи екстраполяції. Застос-ся для передбачення того, що існуючі тенденції розвитку прогнозованого об’єкта збережуться в майбутньому. 2)М-д експертних оцінок викор-ся переважно в довгострокових прогнозах. Прогноз-ня здійснюється на підставі судження експерта (групи експ-в) відносно поставленого завдання. Експ-ми виступають кваліфіковані спец-ти з конкр.проблеми. 3)М-д написання сценаріїв. Сценарій інновацій – це упорядкована в часі послідовність епізодів вибору інновац.політики, методів її реалізації, тобто логічна послідовність подій, які показують крок за кроком, як будуть розгортатись події у майбутньому. 4)М-д Дельфі – метод прогнозу, під час викор-ня якого у процесі дослідження виключається безпосереднє спілкування між членами групи і проводиться індивід.опитування експертів з використанням анкети для з’ясування їхньої думки відносно майб.гіпотетичних подій. 5)М-д Монте-Карло – метод імітації для приблизного відтворення реальних явищ. Об’єднує аналіз чутливості (сприйнятливості) і аналіз розподілювання ймовірностей вхідних змінних.

27. Цілевстановлення в інновац.Мен-ті. Методи формування „дерева цілей” організації.

Формування інновац.цілей. Цей процес є складовою всіх планових розрахунків в інновац.сфері. Інновац.цілі пов’язані з метою фірми, стратегіями, життєвим циклом інновацій і організації вцілому та є орієнтиром інновац.діяльності на задані періоди.

Заг.класифікація цілей інновац.мен-ту проводиться за такими критеріями: *рівнем (стратег, тактичні), *станом середовища (внутрішнє, зовн), *змістом (наукові, тех, економ, організаційні, соц., політ), *пріорітетністю (пріорітетні, постійні, разові, традиц), *періодом дії (довгостр., середнбостр, короткостр), *функціональною структурою (НДДКР, вир-во, персонал, фін-си, маркетинг), *стадіями жит.циклу інновації (виникнення, зростання, зрілість, спад, заверш-ня ж.ц.).

У деяких організаціях розробляється „дерево цілей”, у якому інновац.цілі складають певний ієрархічний рівень. „Д.Ц.” являє собою упорядковану ієрархію цілей, що відображає їх внутрішні взаємозв’язки і супідрядність, осн.зміст якого полягає способі переходу від глобальної (основної) цілі до сукупності мілкіших підцілей. Воно має кілька рівнів (3-4), їх кількість визначається конкретними умовами, рівнем інф-ї, складністю об’єкта тощо. Цілі показують напрям дій сис-ми управління, її кінцевий результат.

Цілі інновацій мають бути конкретно сформульованими ф вимірними. За змістом вони можуть мати науковий, тех, економ., соц., політ.хар-р і бути орієнтованими на вирішення виробничих, кадрових, соц., еколог., техніч-х завдань розвитку орг-ї. Цілі мають бути достатньо точно орієнтованими в часі з точки зору досягнення певних результатів.