Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка тов.-технолог. практика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать
    1. Індивідуальні завдання

Згідно варіанту, вказаному викладачем, виконайте індивідуальні завдання. Запис оформіть відповідно з методичним рекомендаціями на прикладі одного найменування продукції.

Теми індивідуальних завдань

Охарактеризуйте особливості виробництва рибних товарів:

  1. Морожена риба нерозібрана

  2. Філе рибне морожене

  3. Середньосолоні оселедці

  4. Слабо солоні лососеві риби

  5. Сардини пряного засолу

  6. Риба дрібна гарячого копчення (копчушка)

  7. В’ялена риба

  8. Сушена риба

  9. Рибні пресерви в спеціальних видах заливки

  10. В’ялені рибні баликові вироби

  11. Рибні натуральні консерви

  12. Рибні паштети

  13. Рибні пасти

  14. Риборослинні консерви

  15. Рибні консерви в олії

  16. Рибні консерви в томатному соусі

  17. Риба напівгарячого копчення

  18. Маринована риба

  19. Рибні пресерви

  20. Риба спеціального посолу

Літературні джерела

[ 4,5, 13, 17, 21, 22, 26, 32, 35, 39, 43, 44, 47]

ЕКСКУРСІЇ ПІД ЧАС ПРАКТИКИ

Під час проведення екскурсій на харчові підприємства студенти вивчають особливості технології виробництва продовольчих товарів, порядок приймання сировини, розрахунків за неї, особливості роботи кожного цеху і допоміжних служб. Особливу увагу необхідно звернути на роботу лабораторії, перспективи розвитку підприємства, випуск нових видів продукції, освоєння нових видів пакування. Свої враження і пропозиції викладіть у вигляді короткого реферату (до 5 сторінок). Реферати додаються до звіту.

ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

Проходження навчальної практики студентами щоденно контролюється керівником від університету. Він також контролює проведення виїзних занять та екскурсій. Про результати виконаних завдань студенти звітують щоденно у письмовій формі.

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

Оформлення звіту з практики

Результати проходження практики повинні бути представлені у фор­мі звіту (обсягом 25–30 аркушів формату А4 без ура­ху­вання списку літератури і додатків), в якому систематизовано вик­ладаються одержані студентом під час практики знання і вміння, опи­суються програмні питання і визначені завдання.

Звіт повинен складатись з дев’яти розділів. Перші 8 розділів – виконані завдання на заняттях та індивідуальні завдання по групах продовольчих товарів. Дев’ятий розділ представляє собою реферат за результатами екскурсій на виробничі та торговельні підприємства.

Рекомендується така структура звіту:

  1. Титульний аркуш (додаток А).

  2. Зміст.

  3. Вступ.

  4. Виробництво зерно борошняних товарів.

  5. Виробництво плодоовочевої продукції.

  6. Виробництво кондитерських товарів.

  7. Виробництво смакових товарів.

  8. Виробництво харчових жирів.

  9. Виробництво молочних товарів.

  10. Виробництво м’ясних товарів.

  11. Виробництво рибних товарів.

  12. Реферат за екскурсіями на підприємства.

  13. Висновки.

  14. Список використаної літератури.

  15. Додатки.

Звіт з практики складається кожним студентом самостійно. Сту­дент, який працював під час практики на посаді, складає звіт з прак­тики на загальних підставах у повному обсязі. Основні вимоги до зві­ту: чіткість, стислість, конкретність, обґрунтованість. Звіти, скла­дені колективно або з використанням тільки теоретичного матеріалу, до за­хисту не допускаються.

Для складання звіту студент повинен накопичувати матеріал за ок­ремими розділами програми. Усі програмні завдання виконуються письмово.

У висновках студентом наводиться аналітична оцінка особливостей виробництва окремих груп продовольчих товарів, в тому числі на підприєм­стві, ви­кладаються власні думки про результати практики, перелі­чуються ос­новні пропозиції, зроблені самостійно.

Додатки включають каталоги на окремі види продукції, етикетки на товари, зразки документів, що засвідчують якість продукції тощо.

Оформлення звіту має відповідати вимогам до звітів про НДР (ДСТУ 3008-95 Державний стандарт України. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення).

Звіт повинен бути зброшурованим у напівтвердій обкладинці, мати наскрізну нумерацію сторінок.

Звіт підписується студентом із зазначенням дати на останній сто­рінці висновків і на титульному аркуші, разом з іншими документами подається на перевірку керівнику практики.

Керівники практики від універ­ситету обов’язково перевіряють звіт, про що свідчить їх підпис.

Звіт з навчальної товарознавчо-технологічної практики підлягає захисту на кафедрі товарознавства продовольчих товарів.

Захист звіту

Підсумковий контроль практики відбувається на кафедрі товарознавства продовольчих товарів. Для цього необхідно протягом трьох днів після закінчення практики подати на кафедру звіт про проходження практики;

Зареєстрований звіт передається на рецензування викладачу – ке­рівнику практики від кафедри. Відмічені рецензентом недоліки повин­ні бути усунені студентом, звітні матеріали – подані на повторну перевірку. Допущений до захисту звіт захищається студентом перед комісією викладачів кафедри товарознавства продовольчих товарів у призначений час.

Під час захисту звіту студент викладає основні висновки про про­ходження практики, а також відповідає на запитання членів комісії. За підсумками написання та захисту звіту відбувається його оцінювання. Практика оцінюється за 100-бальною школою із переведенням у 4-ба­льну та за системою EСTS.

Складовими загальної оцінки є:

– повнота виконання практики (до 50 балів);

– характеристика-атестація студента (до 10 балів);

– дотримання студентом трудової дисципліни (до 10 балів);

– правильність відповідей на питання комісії (до 10 балів);

– якість оформлення звіту (10 балів);

– строки захисту (10 балів).

Студент, який не виконав програму практики або отримав незадовільну оцінку при захисті, відраховується із університету за невиконання навчаль­ного плану.

Якщо студенту-практиканту буде доручено виконання індиві­дуаль­ного завдання, звіт про нього складається за формою і структурою, встановленими керівником. Захищений звіт про проходження практики зберігається на кафедрі.

Підсумки проходження студентами навчальної товарознавчо-технологічно практики обговорюються на засіданні кафедри товарознавства продовольчих товарів.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Алахина Л.Т и др. Технология мяса и мясопродуктов. – М.: Агропромиздат, 1988. – 370 с.

  2. Арутонян Н.С. Технология переработки жиров. – м.: Агропромиздат, 1985. – 368 с.

  3. Ауэрман Л.Я. Технология хлепопекарного производства. - М.: Пищевая промышленность, 1972. – 560 с.

  4. Баль В.В. Технология рыбных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1980. – 413 с.

  5. Беседина Т.В. и др. Тара и упаковка в рыбной промышленности: Справочник. – М.: Агропромиздат, 1987. – 218 с.

  6. Богданова Е.А., Богданова Г.И. Производство цельномолочных продуктова. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 200 с.

  7. Большаков А.С. Технология мяса и мясопродуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1976. – 456 с.

  8. Бутковский В.А. Мукомольное производство. – М.: Агропромиздат, 1990. – 320 с.

  9. Винникова Л.Г.Технология мяса и м'ясних продуктов. Учебник. - Киев: Фирма «ИНКОС». - 2006. - 600с.

  10. Власенко В.В. Основи технології та товарознавства ковбас і м'ясокопченостей:Навч. посiбник /  В . В .  Власенко , В.В. Крамаренко, С.В. Гирич , За ред. В.В. Власенко . - Вiнниця : "ГIПАНIС" , 2001. - 276 с.

  11. Власенко В.В., Машкін М.І., Бігун П.П. Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. - Вінниця «ГІПАНІС». - 2000. - 306с.

  12. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. – 344 с.

  13. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів : Підручник. – К.: НУХТ, 2003. – 569 с.

  14. Дубініна А.А., Жук Ю.Т., Жук В.А., Жестерова Н.А. Товарознавство смакових товарів: Навчальний посібник / ТОВ „Видавничий дім „Професіонал”. – Київ, 2004. – 240 с.

  15. Жемела Г.П., Шемавньов В.І., Олексюк О.М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. - Полтава, «Тера», 2003. - 419с.

  16. Задорожний І.М., Гаврилишин В.В. Товарознавство продовольчих товарів. Зерноборошняні товари. - Львів, 2004. - 304 с.

  17. Касьянов Г.И., Иванова Е.Е., Одинцов А.Б. и др. Технология переработки рыбы и морепродуктов. Учебное пособие. - Ростов-на Дону: «Март».-2001.- 416с.

  18. Колтунов В.А. Плодоовочеві товари: навч.посіб. – К.: КНТЕУ, 2009. – 356 с.

  19. Копейковский Е.М. Технология производства растительных масел. – М.: Пищевая промышленность, 1982. – 415 с.

  20. Маньківський А.Я., Скалецька Л.Ф., Подпрятов Г.І., Сеньків А.М. Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. Ніжин.: «Аспект». - 1999.- 384с.

  21. Нормативна документація на продовольчі товари.

  22. Общая технология пищевых производств. Под ред. Л.П.Ковальской.-М.:Колос.-1999.-752с.

  23. Орлова Н.Я., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Фрукти, ягоди, овочі, гриби та продукти їхньої переробки: Підручник. – К.: КНТЕУ, 2002. – 360 с.

  24. Осокіна Н.М., Гайдай Г.С. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. - Умань, 2005. - 612с.

  25. Пароняк В.М. и др. Технология жиров и жирозаменителей. – М.: Легкая и пищевая прмышленность, 1982. – 351 с.

  26. Переработка продукции растительного и животного происхождения. Под ред. А.В. Богомолова и Ф.В. Перцевого/-СПб: ГИОРД.- 2001.-336 с.

  27. Подпрятов Г.І., Скалецька Л.Ф., Сеньков А.М., Хилевич В.С. Зберігання і переробка продукції рослинництва. - К., «Мета», 2002. - 495с.

  28. Ройтер И.М. Справочник по хлебопекарному производству. Сырье и технология. – М.: Пищевая промышленность, 1977. – 307 с.

  29. Ройтер И.М., Макаренкова А.А. Сырье хлебопекарного, кондитерского и макаронного производства: Справочник. – К.: Урожай, 1988. – 311 с.

  30. Ростроса Н.К. Технология молока и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1980. – 192 с.

  31. Сборник технологических инструкций по производству консервов: Консервы овощные. Консервы фруктовые. – М: Пищевая промышленность, 1990. – 94 с.

  32. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів: Підручник. – К.: Лібра, 2008. – 600 с.

  33. Сирохман І.В., Лозова Т.М. Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів: Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 616 с.

  34. Стабников В.Н., Остапчук Н.В. Общая технология пищевых продуктов.- К.: Вища школа.-1980.-303с.

  35. Технология  пищевых производств   /А.П. Нечаєв, И.С. Шуб, О.М. Аношина и  др.; Под ред. А.П. Нечаева . -М.: Колос, 2005. -768с.

  36. Технология приготовления кондитерских изделий. Под ред. А.. Бутенко/.-К.: Вища школа. -1980.-184с.

  37. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва: Підручник / Н.М.Осокіна, Г.С.Гайдай. - Умань. - 2005. - 614с.

  38. Тищенко Є.В. Товарознавство харчових жирів. – К.: КДТЕУ, 1999. - 121 с.

  39. Товажнянський Л.Л., Бухало С.І., Капустянко П.О., Орлова Е.І. Загальна технологія харчових виробництв у прикладах і задачах: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 496 с.

  40. Трисвятский Л.А. и др. Хранение и технология сельскохозяйственных продуктов /Под ред. Л.А.Трисвятского- 4-е изд., перераб. и доп./.-М.:Агропромиздат.-1991.- 415с.

  41. Тютюнников Б.Н. Технология переработки жиров. – М.: Пищепромиздат, 1963. – 652 с.

  42. Флауменбаум Б.Л. Технологія консервування плодів, овочів, мяса і грбів. Підручник. – К.: Вища школа, 1995. – 312 с.

  43. Хван Е.А. Копченная, вяленая и сушеная рыба. – М.: Пищевая промышленность, 1978. – 180 с.

  44. Хван Е.А. Обработка рыбы копчением. – М.: Пищевая промышленность, 1976. – 110 с.

  45. Цыганова Т.Б. Технология хлебопекарсокого производства: Учебник для нач. проф.образования.-М.: Профобриздат.- 2001.- 432с.

  46. Чукмасова М.А., Рудольф. В.В. Технология пива и безалкогольных напритков. – М.: Пищевая промышленность, 1971. -297 с.

  47. Шепелев А.Ф., Кожухова О.И. Товароведение и експертиза рыбы и рыбных товаров. Учебное пособие. - Ростов на Дону: издательский центр «Март». - 2001. - 160с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Зразок оформлення титульного аркуша звіту

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ

"ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ"

Кафедра товарознавства продовольчих товарів

ЗВІТ

про проходження навчально товарознавчо-технологічної практики

за напрямом підготовки