Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам завд МСЕП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
368.64 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

ННІ економіки і права

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання самостійних завдань з дисципліни

“Методологія соціально-економічного пізнання”

для студентів денної і заочної форм навчання

(108 Годин)

Черкаси 2012

Для підготовки бакалаврів галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво”

Затверджено на засіданні

кафедри економічної теорії

та міжнародної економіки

Протокол № __від ______ 20 р.

Укладач: к.е.н., доцент ОПАЛЬКО В.В.

Відповідальний за випуск КУКУРУДЗА І.І., завідуючий кафедрою, доктор економічних наук, професор

ВСТУП

Курс “МСЕП” підготовлено для всіх студентів економічних спеціальностей напрямку “Економіка і підприємництво” у відповідності до типової програми. Вивчення Методології соціально-економічних досліджень спирається на використання філософської методології, загальнонаукові підходи і методи вивчення соціального і економічного життя.

Методологія соціально-економічного пізнання включає до метрологічного інструментарію загальноекономічні й загально соціологічні концепції, теорії, моделі та спеціально-економічні й конкретно-соціологічні методи аналізу дійсності.

Мета дисципліни: поглибити знання студентів з філософії, методології, гносеології, логіки та навчити їх самостійно використовувати філософсько-світоглядні підходи в науковому дослідженні, надати вміння забезпечувати необхідний логіко-методологічний рівень підготовки курсових, випускних, дипломних і дисертаційних робіт.

Предметом методології соціально-економічного пізнання є сукупність методів, способів, засобів, що використовуються при здійсненні наукового дослідження соціально-економічних процесів та явищ. Запропонований курс відрізняється від нормативного філософського курсу для студентів вищих навчальних закладів, по-перше, глибиною вивчення таких складових філософського знання, як гносеологія, методологія наукового пізнання, логіка наукового дослідження, соціальна свідомість, філософія науки; по-друге, методологічною спрямованістю на постановку і принципи розв’язання теоретичних проблем економічної науки і практики взагалі й дипломного проектування зокрема; по-третє, плюралізмом щодо вивчення і можливого застосування в науковій діяльності різних форм світогляду та методологічних засобів.

Програма навчального курсу базується на матеріалах до лекцій та семінарів “Методологія соціально-економічного пізнання” Кукурудзи І.І. [6]; підручнику “Основи наукових досліджень” Філіпенка А.С. [15], , навчальному посібнику “Методологія соціально-економічного пізнання” Арутюнова В.Х., Мішина В.М., Свінціцького В.М. [1]. Виходячи з цього в програму включені всі ключові аспекти, необхідні для підготовки сучасних фахівців економічного профілю. Поряд з цим, формування тематичних планів занять та викладання матеріалів, в певній мірі, можуть носити факультативний характер.

Основні вимоги до процесу і результатів вивчення дисципліни

Дисципліна вивчається на другому або третьому курсі бакалаврату і складається з трьох модулів (табл. 1).

На вивчення дисципліни надається з кредити за ECTS (108 годин). З них 26 год призначені для лекцій, 28 год. – для семінарів і проведення модульного контролю, 60 години для самостійної роботи студентів над курсом, та для індивідуальної роботи і участі у науково-практичних конференціях.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]