Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyu...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
316.42 Кб
Скачать

1. Підготовка до виконання дипломної роботи

1.1. Визначення напряму дослідження

Визначення напряму дослідження здійснюється, виходячи з наукових інтересів курсанта (студента), тематики наукових досліджень кафедри, замовлень установ тощо.

Під час вибору напряму дослідження доцільно користуватися запропонованим кафедрою переліком, проте він не є обов’язковим і може уточнюватись або доповнюватись за бажанням курсанта та його наукового керівника. Пропонуючи свій напрямок досліджень, необхідно обґрунтувати його доцільність та актуальність на сучасному етапі й можливість проведення відповідних розробок на базі переддипломної практики.

Перелік тем дипломних робіт розробляється до початку переддипломної практики випускаючою кафедрою.

Дипломна робота має виконуватися на реальному матеріалі. Тематика дипломної роботи визначається відповідно до економічної ситуації в Україні на момент дипломування, з урахуванням сучасних макроекономічних проблем та проблем установ митної служби України, на яких проводиться переддипломна практика. Дипломна робота може виконуватися за замовленням останніх.

Теми дипломних робіт можуть бути заявлені до розробки листом-заявкою установи митної служби України, а також підприємством, якщо це підприємство (установа, організація) є базою переддипломної практики.

1.2. Вибір та затвердження теми дипломної роботи

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному етапу та перспективам розвитку економічної науки і господарської практики.

Курсанту (студенту) надається право самостійного вибору теми дипломної роботи та наукового керівника. Тема дипломної роботи, яка обирається курсантом (студентом) із запропонованого кафедрою переліку, може бути уточненою і конкретизованою науковим керівником залежно від об’єкта дослідження та його мети, бази переддипломної практики. Тема дипломної роботи має бути посильною для виконання, ураховувати індивідуальні здібності та професійні інтереси курсанта (студента).

Курсанту (студенту) надається право пропонувати свою тему з необхідним обгрунтуванням можливості її дослідження.

Слухачі заочної форми навчання виконують дипломні роботи із запропонованого кафедрою переліку тем дипломних робіт на тему, яка відповідає специфіці діяльності тих установ (підприємств) і їх підрозділів, де вони працюють.

Курсанти денної форми навчання проходять переддипломну практику за направленням академії, матеріали для аналітичної частини роботи вони одержують за місцем практики.

Слухачі заочної форми навчання одержують матеріали для аналітичної частини дипломної роботи за місцем основної роботи.

Після вибору теми дипломної роботи курсант (студент) повинен протягом першого тижня практики, шляхом спілкування з працівниками установи (організації, підприємства), де проводиться практика, з’ясувати: наскільки ця тема актуальна та забезпечена необхідними матеріалами, які з них можна використати у своїй роботі.

Після цього тема дипломної роботи може бути уточнена та конкретизована залежно від мети роботи та об’єкта дослідження. У випадках, коли на розробку конкретної теми на одній установі (організації, підприємстві) претендує декілька курсантів (студентів), закріплення теми здійснюється керівником дипломної роботи або завідувачем випускаючої кафедри, з урахуванням можливості виконання роботи в умовах різних служб та відділів установи (підприємства).

Декілька курсантів можуть брати участь у виконанні комплексного дослідження, в якому кожен курсант має індивідуальну тему дипломної роботи. Цілі, завдання та хід дипломування при цьому визначаються одним керівником комплексної дипломної роботи (дослідження).

Виконання дипломної роботи на абстрактну тему без використання й аналізу матеріалів, що характеризують діяльність конкретної організації, не допускається. Виняток становлять дипломні роботи науково-дослідної орієнтації.

Деякі теми за спеціальним рішенням кафедри можуть мати теоретичний або науково-дослідний характер. Керівництво такими роботами дозволяється тільки висококваліфікованому професорсько-викладацькому складу з напрямків, які збігаються з науково-дослідною роботою викладача-керівника дипломної роботи.

Пропозиції щодо вибору теми дипломної роботи курсант (студент) спочатку обговорює з науковим керівником від кафедри. За поданням наукових керівників кафедра розглядає пропозиції з тематики дипломних робіт, і після їх схвалення на засіданні кафедри готується проект відповідного наказу по академії.

Назва дипломної роботи повинна бути лаконічною, без скорочень, відповідати спеціальності та суті вирішеної наукової проблеми (завдання), вказувати на мету і предмет дипломної роботи та її завершеність.

Теми дипломних робіт затверджуються наказом ректора за поданням випускаючої кафедри у встановлені терміни і надалі змінам та коригуванню не підлягають.

На основі обраної теми, керівник разом з курсантом (студентом) оформляє завдання на виконання дипломної роботи, яке затверджується завідувачем кафедри (Додаток Б).

Виходячи із завдання дипломної роботи курсант (студент) складає та узгоджує з керівником план до неї. План повинен відповідати темі дослідження, мати чітку логіку поєднання теоретико-методичної, аналітичної та результативної частини. Під час розробки та обговорення плану дослідження необхідно скласти поетапний календарний план-графік написання дипломної роботи (Додаток Б).

Невиконання графіку та систематичне відхилення від календарного плану є підставою для недопущення курсанта (студента) до захисту дипломної роботи.