Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
glavnye_shpory_syukh-1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
459.26 Кб
Скачать

47. Поняття «граматична норма». Стилістичні можливості граматичних форм у різностильових текстах.

«Граматична норма – це утворення й вживання форм і категорій, яке, по-перше, послідовно відтворюється в колективній мовній практиці носіїв літературної мови, і, по-друге, виявляє тенденцію до живої взаємодії з іншими ланками системи». Наукове обґрунтування усних літературних норм у практичному спілкуванні викристалізувалося в основному після того, як у щоденне життя суспільства проникли радіо і телебачення. Вони активізували і тепер сприяють стилістичному розмежуванню усних способів вираження думки, створюють умови для чіткого протиставлення писемного та усного синтаксису.

Граматична правильність мови – виконання у ній основних граматичних норм, більша частина яких сформульована у вигляді правил граматики. Це норми словотворення частин мови, відмінювання слів, узгодження, побудова речень, норми керування, які засвоюються практично. Відступи від цих норм кваліфікуються як граматичні помилки, які діляться на словотворчі, морфологічні, синтаксичні.

Мовні засоби, за допомогою яких виражаються граматичні значення, називаються граматичними формами. Граматичне значення і граматична форма взаємно зумовлені і визначають одне одне, тому граматична форма становить єдність граматичних значень слова і способів його вираження . Граматичні форми слова служать засобами матеріального вираження граматичних значень як абстрактних понять.

Від граматичної форми великою мірою залежать стилістичні особливості тексту. Так, наприклад, текст у діловому стилі вимагає вживання відповідних форм іменників, щодо використання яких найчастіше виникають сумніви, коли це стоується назви осіб за професією: учитель —учителька, касир —касирка, лабо­рант — лаборантка, лікар —лікарка, фізик —фізичка, пра­цівник — працівниця, викладач —викладачка.

48. Синтаксичні конструкції в різностильових текстах.

Предикативні частини складних речень, які складаються з трьох та більше простих, можуть бути поєднані різнотипними граматичними зв'язками: сурядним і підрядним, сполучниковим і безсполучниковим. Такі речення називаються складними синтаксичними конструкціями.Можливі різні варіанти таких поєднань.У складному реченні може співіснувати безсполучниковий і сурядний сполучниковий зв'язки. Причому за допомогою сполучника сурядності приєднується, як правило, остання частина, що надає всьому реченню характеру завершеності: Сурядним зв'язком можуть об'єднуватися як окремі синтаксичні блоки складнопідрядні речення одне з одним або з незалежними реченнями — таким чином виникають складні речення із сурядністю й підрядністю.Сурядним зв'язком об'єднується складнопідрядне речен­ня з незалежним і навпакиМоже бути й кілька таких синтаксичних блоків, об'єдна­них сурядним зв'язком. Сурядним зв'язком об'єднуються між собою складнопід­рядні речення. Безсполучниковим зв'язком як окремі синтаксичні блоки можуть об'єднуватися складнопідрядні речення одне з одним або з незалежними реченнями — таким чином ви­никають складні речення з безсполучниковим зв'язком і підрядністю.

Безсполучниковим зв'язком об'єднуються між собою складнопідрядні речення В одному реченні може співіснувати сполучниковий І безсполучниковий, сурядний і підрядний зв'язки, наприклад: я подумав: як то добре отако вірити в когось, поклас­тися на когось, але все те до пори, бо надходить час, і ти мусиш узяти на себе всю відповідальність не тільки за власне життя, а й за життя інших, близьких, а часом і не близьких людей та справи (Ю. Мушкетик). Тут перше і друге речення поєднані безсполучниковим зв'язком, третє приєднане до другого за допомогою сполучника сурядності але, четверте й п'яте, які разом становлять синтаксичний блок — їх поєднує сполучник , приєднані до попередньої частини за до­помогою сполучника підрядності бо. У реченні Але землю вкриває асфальт і бетон, небо затягується димами і ревом моторів, і кудись шалено, в метушливій тривозі летить жит­тя, засмоктує і не залишає тієї чистої години для душі, коли можна замислитись над собою і подумати про головне (Є. Сверстюк) перша і друга частини пов'язані безсполучниковим зв'язком, третя приєднана сурядним, четверта — підряднимРозділові знаки між кожними двома частинами таких складних синтаксичних конструкцій ставляться так само, як і між будь-якими двома частинами складносурядних, складно­підрядних чи складних безсполучникових речень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]