Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика (іспит).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

27. Робота з чутками як один із методів інформаційно-аналітичної діяльності в сфері зв’язків з громадськістю: етичний аспект.

Загалом, недоторканність особистого життя звичайного громадянина захищена законом, проте досить часто неперевірені факти використовуються піар-спеціалістами з метою отримання вигоди для свого клієнта та завдання шкоди його опонентам.

У своїй діяльності практичний працівник PR зобов'язаний не використовувати інформацію або коментарі, якщо вважає, що вони є помилковими або що вводять в оману. Тобто чутки мають право бути використаними лише після їх перевірки та збирання всіх фактів, які свідчили б про їх істинність та достовірність. Якщо інформація недостовірна або неперевірена, то піар-фахівець не має права використовувати її в своїх цілях. Забороняються будь-які спроби обдурити громадську думку або її представників. На жаль, дуже часто діяльність спеціаліста в галузі зв’язків з громадськістю вступає в конфлікт з моральними та етичними нормами. Адже чутки – дуже ефективний метод у досягненні популярності, піднятті або навпаки зниженні рейтингів публічних осіб, навіть якщо згодом вони будуть спростовані. Тож сьогодні на ринку PR-послуг зустрічаються такі явища, як наклепи, інформаційні війни, а також інші прояви так званого чорного PR.

У багатьох професійних кодексах щодо використання чуток зазначено наступне:

Кожен фахівець у галузі зв’язків з громадськістю зобов’язаний:

- Поважно ставитися до правдивої і ніколи свідомо або необережно не розповсюджувати неправдиву або помилкову інформацію, та дбати про те, щоб не робити цього через необачність.

- Твердо дотримуватися найвищих стандартів точності та правдивості.

- Уникати безглуздих заяв або несправедливих порівнянь.

- Віддавати належне визнання ідеям та висловам, запозиченим від інших.

28.Проблема маніпулювання інформацією у контексті норм і принципів професійної етики й моралі.

У зв'язку зі становленням світового інформаційного простору, соціальна психологія зіткнулася з цікавим феноменом - переростанням проблеми психологічного впливу з міжособистісних масштабів, в розряд глобальної міжнародної проблеми. З деяких пір стало можливим одночасне сприйняття однієї і тієї ж інформації величезними масами людей. Сьогодні вплив на суспільну свідомість, маніпулювання ним, стало реальністю, що пронизує всі сфери суспільного життя. Соціально-психологічне осмислення проблеми маніпулювання суспільною свідомістю є принципово важливою проблемою, оскільки воно тісно пов'язане з проблемами соціальних груп, діяльності, соціалізації особистості, з проблемою форм і способів здійснення комунікативних зв'язків.

Суть його зводиться до того, що з тієї причини, що для досягнення найбільшого успіху маніпуляція повинна залишатися непомітною. Отже, успіх маніпуляції гарантований, коли маніпульований вірить, що все, що відбувається природно і неминуче. Інакше кажучи, для маніпуляції потрібно фальшива дійсність, в якій присутність цієї маніпуляції не буде відчуватися. Таким чином, важливо, щоб люди (тобто об'єкти маніпуляції) вірили в нейтральність основних соціальних інститутів, що оточують їх. Вони повинні вірити, що уряд, засоби масової інформації, система освіти і наука перебувають за дужками конфліктуючих соціальних інтересів.

У наш час рекламісти закривають очі на всі етичні норми і принципи,усю моральність і свідомість. Перш за все головною метою виступає комерційна вигода,а щоб її досягти потрібно змусити покупця здійснити акт покупки або полюбити те чи інше. Використовують масу засобів маніпуляції, слова які ,наприклад в інших країнах заборонені. Постійно сперечаються про 25 кадр, або ж технологію НЛП.Шкода ,що закони нібито і існують але на них не звертають уваги. На ринку оманливої реклами або прихованої ,маніпулятивної реклами через кожних 2 хвилини. Сподіваюсь, ми як майбутні рекламісти зруйнуємо такий погляд на рекламу, і почнемо виробляти дійсно якісний продукт ,який зацікавить громадян і без маніпуляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]