Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори УП .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
621.06 Кб
Скачать

41.Які завдання з управління персоналом потребують суттєвого фінансового забезпечення? Наведіть приклади.

Фінансове забезпечення менеджменту персоналу – це сукупність коштів, які спрямовуються на фінансування діяльності в галузі менеджменту персоналу.

Діяльність щодо управління персоналу є досить затратною, однак вона розглядається як надприбуткова, а витрати на персонал – як інвестиції. Тому деякі завдання з управління персоналом потребують посиленої уваги у фінансовому аспекті.

Отже, завдання, що потребують суттєвого фінансового забезпечення, зводяться до:

- забезпечення підприємства в потрібній кількості й якості персоналу на поточний період і на перспективу;

-створення рівних можливостей ефективності праці та раціональної зайнятості працівників, стабільного і рівномірного завантаження протягом робочого періоду;

- задоволення розумних потреб персоналу;

- забезпечення відповідності трудового потенціалу працівника, його психофізіологічних даних до вимог робочого місця;

- максимальної можливості виконання різних операцій на робочому місці.

42.Якими методами визначають планову чисельність допоміжних працівників на підприємстві?

1)Визначення планової чисельності допоміжних працівників за нормами обслуговування. Розрахунок чисельності працівників тут поставлений в залежність від кількості об’єктів, що обслуговуються (верстатів, механізмів, одиниць обладнання), або числа працівників, яких обслуговують.

Так, кількість працівників на основі норм обслуговування розраховується за формулою:

,

де Очисло об’єктів, що обслуговуються; Кз — коефіцієнт завантаження; Ноб — норма обслуговування; Кпер — коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову.

2)Для визначення планової чисельності допоміжних робітників, які не мають норм затрат робочого часу, ні норм обслуговування, планова чисельність визначається методом розрахунку за робочими місцями та нормативами чисельності через кількість робочих місць, які мають функціонувати.

Формула цієї залежності представлена у вигляді:

Чр = КрмКзмКпер,

де Крм — потрібне число робітників або робочих місць; Кзм — коефіцієнт змінності; Кпер — коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову.

43.Розкрийте сутність і завдання ресурсного забезпечення процесу управління персоналом на підприємстві.

Ресурсне забезпечення управління персоналу представлене нормативно-правовою та інформаційною базою, науково-методичним, кадровим, матеріально-технічним і фінансовим забезпеченням

Нормативно-правове: Конституція України, КЗпП України, Закони України: «Про зайнятість населення», «Про колективні договори і угоди», «Про порядок вирішення колективних тру­дових спорів (конфліктів)», Закон України «Про оплату праці», «Про охорону праці», «Про пенсійне забезпечення», Класифікатор професій, Внутрішні нормативні документи: Правила внутрішнього трудового розпорядку, Колективний договір, Положення про структурні підрозділи організації , Посадові інструкції, трудові договори, штатний розклад, кошторис витрат, тарифні сітки оплати праці, схеми посадових окладів, положення про преміювання, норми і правила з охорони праці, робочі інструкції, стандарти якості, документи оперативного управління.

Науково-методичне: 1) документи, які розробляються й затверджуються відповідними компетентними органами : Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці (МОП), Міжгалузеві норми та нормативи, Єдина технологію обслуговування незайнятого населення в центрах зайнятості України, справочник економіста по праці, справочник норміровщика, типові проекти організації робочих місць для масових професій; 2)документи, які розробляються й затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання: положення про формування кадрового резерву в організації; положення про організацію адаптації працівників; рекомендації щодо організації підбору персоналу; інструкції з правил техніки безпеки.

Інформаційне: це сукупність даних, які використовують суб’єкти менеджменту пер­соналу для вирішення завдань з УП: 1)пакети стандартних і спеціальних програм для використання інформаційних технологій в УП; 2)масиви умовно-постійної інформації(чисельність і структура персоналу, кадровий резерв, тарифні сітки і ставки, табельні номери працівників.); 3)змінна інформація: накази, що регулюють рух персоналу; інформ про виконання запланованих виробничих завдань; інформ про трудову дисципліну; інформ про навчання кадрів.

Кадрове: представлене суб’єктами УП: лінійними й функціональними керівниками всіх рівнів управління, службою персоналу та працівниками інших виробничих і функціональних підрозділів, які забезпечують керівників необхідною для управління персоналом інформацією або виконують обслуговуючі функції.

Матеріально-технічне: 1)прості пристрої та знаряддя праці (канцелярське приладдя, лічильні засоби, різні пристрої та прилади, папки та швидкозшивачі); 2)засоби оргтехніки (засоби складання документів; засоби копіювання та розмноження документів; засоби оброблення документів; засоби зберігання, пошуку й транспортування документів; засоби управлінського зв’язку); 3)обчислювальні машини.

Фінансове: сукупність коштів, які спрямовуються на фінансування діяльності в галузі менеджменту персоналу.