Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_GTK.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

46)Сутність і призначення комерційних банків на сучасному етапі суспільного розвитку. Функції комерційних банків

Важливою ланкою кредитної системи України є комерційні бан­ки, що належать до другого рівня банківської системи. Комерційні банки:1)це автономні, незалежні комерційні під­приємства, що утворюються для задоволення інте­ресів власників банку і суспільних інтересів клієнтури — юридичних і фізичних осіб, що обслугову­ються банком;2)підприємс­тва особливого типу, які організують та здійснюють рух позичково­го капіталу для забезпечення отримання прибутку власниками банку. Ознаки комерційних банків:1)володіння майном на правах власності або на правах повно­го господарського відання;2)наявність статутного фонду, який ві­дображується на самостійному балансі банку;3)статутний фонд комерційного банку формується за рахунок власних коштів акціо­нерів або пайових внесків засновників банку у грошовій формі (мінімальний розмір статутного фонду банку = 1 млн. ЕКЮ); 4)наявність усіх прав юридичної особи;5)комерційні банки здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку. Призначення комерційних банків:1)постачають у народне господарство додаткові гро­шові ресурси;2)сприяють нагромадженню капіталу, шляхом активного втру­чання в усі сфери господарського життя, і безпосередньої участі у функціонуванні суспільного капіталу;3)створюють механізм розподілу і перерозподілу ка­піталу за сферами й галузями виробництва, який значною мірою за­безпечує розвиток народного господарства залежно від об'єктивних потреб виробництва;4)створюють об’єктивні умови прогресивного відтворення структури народного господарства. Комерційним банкам забороняється: діяльність у сфері матеріального виробництва, торгівлі та страхування. Функції комерційних банків:1)мобілізація тимчасово вільних коштів і перетворення їх у капітал;2)кредитування підприємств, держави і населення;3) здійснення розрахунків і платежів у господарстві;4)випуск кредитних грошей;5)емісійно-засновницька діяльність, що здійснюється шляхом випуску і розміщення цінних паперів; 6)консультування, надання економічної та фінансової інфор­мації.

47)Класифікація комерційних банків

За функціональною спеціалізацією:банки реконструкції і розвитку, інвестиційні, інноваційні, ощадні, експортно-імпотрні, емісійні, змішані, трастові, зовнішньоторгові, іпотечні. За приналежністю статутного фонду й способу його формування: пайові, акціонерні. За формою власності: державні, змішані, приватні. За видами операцій: універсальні, спеціалізовані. За територією: міжнародні, національні, регіональні, міжрегіональні.

48)Банківські ресурси та особливості їх формування

Банківські ресурси — сукупність грошових коштів, що перебувають у розпорядженні банків і використовуються ними для здійснення активних та інших операцій. Операції, за допомогою яких банки формують свої ресурси, називаються пасивними. Для зручності банківські ресурси класифікують за різними ознаками: І. За економічним змістом: 1) власні кошти, що складаються зі статутного, резервного та інших фондів, що створюються у процесі діяльності банку, нерозподілений прибуток банку; 2) кошти банків-кореспондентів; 3) кошти клієнтів на рахунках банків; 4) грошові заощадження населення, що формуються в результаті зменшення поточного особистого споживання населення; 5) міжбанківські кредити, включаючи кредити від НБУ; 6) цінні папери випущені; 7) інші ресурси. II. За місцем мобілізації: 1) ті, що мобілізуються самим комерційним банком; 2) придбані в інших банках. III. За можливістю прогнозування величини ресурсу: 1) ті, що піддаються безпосередньому прогнозуванню; 2) ті, що піддаються опосередкованому прогнозуванню. IV. За джерелами утворення:1) власні;2) залучен;3) запозичені (кошти, які банк залучає шляхом випуску облігацій або міжбанківських кредитів). V. За можливістю використання: 1) постійні; 2) тимчасові. Вл. Капітал: Власний капітал (кошти) банку являє собою грошові кошти, внесені акціонерами, а також кошти утворені в процесі подальшої діяльності банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]