Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsO_krim_13_15_16_20_34 (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

41. Мета проведення РіНр.

Метою проведення рятувальних та невідкладних робіт (РНР) в районах аварій, катастроф і стихійних лих є рятування людей і надання медичної допомоги ураженим; локалізація аварій і усунення пошкоджень, які перешкоджають веденню рятувальних робіт; створення умов для наступного проведення відновлювальних робіт на ОГД.

42. Види рятувальних та невідкладних робіт.

До рятувальних робіт в районі НС відносяться :

  • розвідка маршрутів руху формувань і ділянок (об'єктів) робіт.

Розвідка є найважливішим видом забезпечення дій сил цивільного захисту. Основна мета розвідки полягає в тому, щоб в найкоротші терміни отримати достовірні і повні дані про обстановку, яка склалася в результаті виникнення аварії, катастрофи, стихійного лиха.

На підставі даних розвідки начальник ЦО об'єкта приймає рішення на проведення рятувальних робіт в районі НС і застосування засобів захисту.

Розвідка організується штабами ЦО усіх ступенів, начальниками служб і командирами формувань. Розвідка може виконувати покладені на неї завдання, якщо вона ведеться активно, безперервно, своєчасно, а отримані нею дані будуть достовірними.

В залежності від способу отримання даних і засобів, які використовуються, розвідка підрозділяється на повітряну, річкову (морську) і наземну;

  • локалізація і гасіння пожеж на маршрутах руху і ділянках (об'єктах) робіт.

Пожежі заважають рятуванню людей і збільшують число уражених. Для того щоб проводити рятувальні роботи на об'єктах, необхідно в першу чергу забезпечити доступ формувань до місця проведення робіт, локалізувати, а потім погасити пожежі. Тому рятувальні роботи включають також активні дії по боротьбі з пожежами.

Локалізація і ліквідація пожеж організується в першу чергу на маршрутах руху сил ЦО до осередку ураження, на об'єктах рятувальних робіт і на шляхах евакуації уражених.

Роботи по локалізації і ліквідації осередків пожеж організуються протипожежною службою і проводяться протипожежними формуваннями (командами пожежогасіння і добровільними пожежними дружинами) одночасно з іншими видами рятувальних робіт. Протипожежні формування використовують для гасіння пожеж пожежну техніку (автопомпи, лафетні стволи і насосні станції).

  • розшук уражених та вилучення їх із завалів, пошкоджених та палаючих будівель, загазованих і задимлених приміщень.

Для розшуку уражених особовий склад зведених загонів (команд, груп), рятувальних загонів (команд) і санітарних дружин, рівномірно роззосередившись, обслідує територію призначеної ділянки (об'єкта), ретельно оглядає завали, пошкоджені і зруйновані будівлі (підвали, зовнішні віконні і сходинкові приямки, пристінні та кутові простори нижніх поверхів зовні і всередині будівлі), дорожні споруди (труби, переходи) і інші місця, де можуть знаходитись люди.

43. Технічні засоби для проведення РіНр.

РІНР мають різний зміст, але організовуються і проводяться, як правило, одночасно, як єдиний комплекс. При цьому обов'язково враховується, що кожному виду стихійних лих властиві свої специфічні особливості, з яких випливають певні вимоги до складу сил, що залучаються, їх технічного оснащення і способів дій.

У ході РІНР здійснюються також: санітарне очищення вогнищ ураження, медична розвідка для оцінки санітарно-епідемічної обстановки і визначення потрібної кількості медичних сил; організація комендантської служби й охорони громадського порядку; збирання матеріальних цінностей; забезпечення харчуванням і предметами першої необхідності населення, яке залишилося без домівок.

Для запобігання чи зменшення збитків від очікуваних стихійних лих передбачається проведення комплексу організаційних та інженерно-технічних заходів, таких як будівництво берегозахисних і берегоукріплюючих споруд, обвалування і підсипання дамб, штучне зниження інтенсивності танення льодовиків і снігу тощо.

РІНР організовують у максимально короткі терміни і проводять безперервно вдень і вночі, у будь-яку погоду, до повного їх завершення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]