Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
русс 13-15 Юля Е.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
29.04 Кб
Скачать

Дієслова

Синтаксична роль дієсловав реченні

Відповідь: У реченні дієслово найчастіше виконує функції присудка або частини складеного присудка (вінрозповів все, що знав; ніч здавалася днем).

Часи дієслів:

Відповідь: Дієслова можуть вживатися у минулому, теперішньому чи майбутньому часі. Час дієслова вказує на те, коли відбувалася, відбувається чи буде відбуватися дія:

минулий час

дерево росло, дерево виросло

теперішній час

росте дерево, дерево підростає

майбутній час

дерево виросте

Минулий час означає дію, яка колись відбувалася або вже відбулася.

Теперішній час означає дію, яка відбувається в час мовлення або постійно.

Майбутній час означає дію, яка відбуватиметься у майбутньому.

Дієслова минулого часу змінюються за числами (хотів, хотіли), а в однині і за родами (хотів, хотіла, хотіло). Вони можуть бути як доконаного (покохав, приїхав), так і недоконаного виду (кохав, їхав).

У чоловічому роді виступає суфікс -в- (ходив, гуляв) і нульове закінчення або немає суфікса і нульове закінчення (віз, ніс); у жіночому, середньому роді і в множині- суфікс - і закінчення -а-(була, їла), -о- (хотіло, могло), -и- (росли, могли).

Дієслова теперішнього часу завжди недоконаного виду і змінюються за особами і числами (чую, чуєш, чуємо, чуєте, чує, чують)

Дієслова майбутнього часу мають три форми: просту доконаного виду (зберу, посаджу), просту недоконаного виду (збиратиму, садитиму) і складену недоконаного виду (буду збирати, буду садити).

Дієслова майбутнього часу змінюються за числами і особами (купуватиму, купуватимеш, купуватимете, купуватиме, купуватимуть).

Граматичні ознаки дієслова:

Відповідь: Основні граматичні ознаки дієслова — час, особа, число і спосіб, за ними дієслово в реченні відрізняється від інших слів

Методика вивчення ненаголошених особових закінчень дієслів:

Відповідь: У першій особі однини дієслова І і ІІ дієвідмін мають однакові закінчення - -у,-ю : сиджу, роблю, розмальовую. У першій особі множини закінчення цих дієслів різні: -емо, -ємо (пишемо, малюємо); -имо, -їмо (ходимо, стоїмо).  У другій особі однини дієслова І дієвідміни мають закінчення –еш, єш (ходиш, малюєш), а ІІ дієвідміни - -иш, їш (робиш, стоїш). У другій особі множини дієслова І дієвідміни мають закінчення –ете, -єте (живете, шукаєте), а ІІ дієвідміни - -ите, їте (ходите, стоїте). У третій особі однини дієслова І дієвідміни мають закінчення –е,-є: малює, цвіте; ІІ дієвідміни - -ить, їть (заходить, постоїть). З ним бурий ведмідь – Його відданий друг – На варті стоїть, Поглядає навкруг. (Л.Первомайський)

Правопис дієслів в минулому часі:

Відповідь: Не мають особових закінчень дієслова минулого часу. Історично форми минулого часу утворилися від дієприкметників, і тому в них зберігаються афікси на позначення роду: -в або нульове закінчення в чол. роді, -ла — в жін. роді, -ло — в середн. роді однини, -ли — у множині всіх родів: брав, ніс, пік; брала, несла, пекла; брало, несло, пекло; брали, несли, пекли. Давноминулий час дієслова складається з форм минулого часу цього дієслова та відповідних форм минулого часу допоміжного дієслова бути: ходив був, ходила була, ходили були. Примітка 1. Про чергування о, е з і в дієсловах віз, ніс та ін. див. § 8, п. 1а. За аналогією до форм віз, ніс, стеріг та ін., у яких о, е чергуються з і, утворилися такі форми, як запріг (від запрягти), ліг (від лягти), де маємо і замість я. Примітка 2. У ряді дієслів, що мають у формах теперішнього (майбутнього) часу суфіксальне н з особовими закінченнями, відповідний суфікс -ну- у формах інфінітива й минулого часу може випадати. Це буває переважно тоді, коли суфікс -ну- ненаголошений і дієслово не має значення одноразовості. Проте повної послідовності в уживанні інфінітива й минулого часу із суфіксом -ну- або без нього немає: збліднути — зблід, зблідла; посохнути — посохти — посохнув, посох, посохнула, посохла; слабнути — заслабти — заслаб, заслабла; тягнути — тягти — тягнув, тягнула – потяг, тягла. Примітка 3. Постфікс -ся після суфіксів інфінітива й майбутнього часу може змінюватися на -сь: узятись, узявсь, узялась, узялось, узялись. У формі однини чол. роду минулого часу це буває тільки після приголосного (але: стерігся, обпікся тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]