Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_stilistika.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Прислівник

1. Багато (а не «маса»): багато священиків, багато молоді, багато ідей.

2. Байдуже, все одно (а не «без різниці»): Людині без кореня байдуже, де жити, тому в неї й немає нічого рідного; Мені байдуже.

3. Виразно, однозначно (а не «явно»): виразно помилкові твердження, однозначно позитивна реакція.

4. Коштом (кого? чого?): коштом спонсора, коштом академії, державним коштом, коштом батьків.

5. Протягом: протягом місяця, протягом року, протягом всього життя, але стояти на протязі.

Числівник

1. Числівники 2, 3, 4 – компоненти складних слів вживаються так:

у формі називного відмінка,

- якщо друга частина слова починається на приголосний, як-от: двоколісний, триповерховий, чотирискладовий;

- якщо другий компонент складного слова є одиницею вимірювання, як-от: трипроцентний, двометровий, чотирилітровий, а також якщо друга частина слова починається з йотованої голосної я, ю, є, ї: двоярусний, триєдиний;

якщо це складне слово – термін, як-от: трикутний, чотириелементний, двоокисний;

у формі родового відмінка,

- якщо друга частина починається з голосного, як-от: трьохактний, двохосьовий;

- якщо компонентом слова є складені числівники, як-от: двадцятидвохрічний, сорокатрьохметровий, двадцятидвохлітровий;

- якщо друга частина слова починається на -сотий, -тисячний, -мільйонний тощо, як-от: двохтисячний, трьохмільйонний, чотирьохсотий.

2. Пара: іменник пара з числовим значенням уживається лише щодо парних речей, як-от: пара черевиків, пара рукавиць; також щодо деяких множинних іменників, на зразок пара трусів, пара окулярів. Ще: пара коней (волів, овечок). Щодо часу кажуть: Можна Вас на хвильку? Або: Можна Вас на кілька (декілька) хвилин?

Службові частини мови

1. В/на: щодо континентальних країн звичайно кажуть: в Україні, в Іспанії, у Німеччині (також в Англії); щодо назв острівних держав зазвичай вживають прийменник на: на Кубі, на Мадагаскарі, на Філіппінах.

2. За: фільм (вистава) за сценарієм, за романом; за участю співака, за участю учених, за участю підприємства.

3. Згідно з: згідно з даними, згідно з наказом, згідно з законом або відповідно до даних, відповідно до наказу, відповідно до закону.

4. Через: через несприятливі умови, через невдачу, через хворобу, але виднітися із-за гори, виглядати із-за дерева, із-за дверей.

5. Щодо (чого?) (а не «відносно чого», «на рахунок чого», «по чому»): з’ясовувати щодо переїзду, дискусія щодо забруднення ґрунту, висловлюватися щодо перспектив, говорити щодо перспектив, говорити щодо вступних іспитів, роботи щодо створення заповідної зони, інформація щодо конкурсу.

6. Завдяки тому що: Завдяки тому, що Олесь регулярно виконував домашні завдання, він досяг разючих результатів; завдяки чому (прийменник): Завдяки науковим працям Миколи Миклухо-Маклая стало можливим довести видову єдність людських рас. Проте: Дякуючи господині за щиру гостину, встав з-за столу.

7. Незважаючи на те що (сполучник): Незважаючи на те що це літо було посушливе, ми зібрали гарний урожай огірків; незважаючи на що (прийменник): незважаючи на несприятливі умови (погану підготовку, похилий вік) або попри несприятливі умови (погану підготовку, похилий вік), але: Пройшов повз дівчину, не зважаючи на неї; Біг по стежці, не дивлячись під ноги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]