Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

16 Робота з майстром підсумків

Використання команди Підсумки для організації списків

Команда Дані | Підсумки допомагає упорядкувати список за допомогою угруповання записів з виводом проміжних підсумків, середніх значень чи іншої допоміжної інформації. Команда Підсумки також застосовується для виводу підсумкової суми у верхній чи нижній частині списку і полегшує підсумовування числових стовпців. Крім того, ця команда відображає список у виді структури, що дозволяє розвертати і звертати розділи простими щигликами мишею.

Включення проміжних підсумків у список здійснюється в такий спосіб:

1. Організуйте список так, щоб записи кожної групи знаходилися в ньому підряд. Найпростішим способом є сортування по тому полю, на якому засновані групи. Наприклад, можна відсортувати список по імені робітника, регіону чи складу.

2. Виконаєте команду Дані | Підсумки. Відкривається вікно діалогу Проміжні підсумки.

3. Виберіть зі списку, що розкривається, При кожній зміні в (At Each Change In) групу, для якої визначаються проміжні підсумки. Це повинено бути той же стовпець, по якому сортувався список, — коли значення в групі змінюється, Excel уставляє новий рядок і обчислює проміжний підсумок.

4. Виберіть зі списку Операція (Use Function) статистичну функцію, що буде використовуватися для обчислення проміжного підсумку. Найчастіше застосовується функція СУМ (SUM), але маються й інші варіанти.

5. Виберіть зі списку Додати підсумки по (Add Subtotal To) стовпець чи стовпці для розрахунку проміжного підсумку. Установка деяких прапорців дозволяє обчислювати підсумки по декількох стовпцях, однак не забувайте зняти непотрібні прапорці.

6. Натисніть кнопку ОК, щоб уключити проміжні підсумки в список. Екран разом із проміжними підсумками, символами структури і загальною.

Команда Підсумки застосовується щораз, коли виникає необхідність у перегрупуванні записів чи зміні обчислень. Після завершення роботи з командою Підсумки натисніть кнопку Забрати всі (Remove All) у вікні діалогу Проміжні підсумки.

На практиці дуже часто виникає потреба підведення підсумків за даними, розташованим на різних робочих аркушах. є 12 робочих аркушів, розташованих в одному або декількох файлах, кожний з який містить відомості про діяльність підприємства за місяць. На основі цих даних потрібно створити новий робочий аркуш, де б підводилися підсумки діяльності за рік. Подібні задачі можна легко вирішити, скориставшись опцією Консолидация з меню Данные. Вона дозволяє підсумувати або якось інакше підвести підсумки, базуючись на даних у відповідних комірках робочих аркушів що містять вхідні дані.

Відповідність між комірками може встановлюватися або за їхнім розташуванням на робочому аркуші (наприклад, будуть підсумовані ліві верхні комірки всіх аркушів і т.д.), або по найменуваннях рядків і стовпців, у яких знаходяться комірки. Наприклад, вміст комірки, що знаходиться на перетинанні стовпця Витрати і рядка Реклама, буде підсумовано з вмістом однойменних комірок інших робочих аркушів незалежно від того, де ці комірки розташовані.

Щоб виконати консолідацію, необхідно перейти на новий робочий аркуш, де передбачається розміщення підсумкових даних, і вибрати в меню Данныеопцію Консолидация

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]