Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirnik_testiv.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
275.74 Кб
Скачать

Севастопольський інститут банківської справи

Української академії банківської справи Національного банку України

Кафедра фінансів та кредиту

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри канд. екон. наук, доцент

_______________ С. О. Хайлук

01.09.2011

ЗБІРНИК ТЕСТІВ ТА ЗАДАЧ ДЛЯ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

з дисципліни дисципліни «Гроші та кредит» освітньо-професійної програми підготовки за напрямами

6.030502 – «Економічна кібернетика», 6.030503 – «Міжнародна економіка», 6.030509 – «Облік і аудит» галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Укладач викладач-стажист _________________ Д.В. Шиян

01.09.2011

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри, протокол від 01.09.2011 № 1

Севастополь – 2011

ЗМІСТ

ВСТУП 3

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

ТЕМА 1 СУТНІСТЬ, ФУНКЦІЇ ТА ВИДИ ГРОШЕЙ 6

ТЕМА 2 ГРОШОВИЙ ОБІГ І ГРОШОВІ ПОТОКИ 11

ТЕМА 3 ГРОШОВИЙ РИНОК 20

ТЕМА 4 ГРОШОВІ СИСТЕМИ 38

ТЕМА 5 ІНФЛЯЦІЯ ТА ГРОШОВІ РЕФОРМИ 46

ТЕМА 6 КІЛЬКІСНА ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ І СУЧАСНИЙ МОНЕТАРИЗМ 62

ТЕМА 7 КРЕДИТ У РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ 68

ТЕМА 8 ФІНАНСОВІ ПОСЕРЕДНИКИ ГРОШОВОГО РИНКУ 73

ТЕМА 9 ЦЕНТРАЛЬНІ БАНКИ 79

ТЕМА 10 КОМЕРЦІЙНІ БАНКИ 91

ТЕМА 11 ВАЛЮТНИЙ РИНОК І ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ 98

ТЕМА 12 МІЖНАРОДНІ ВАЛЮТНО-КРЕДИТНІ УСТАНОВИ ТА ФОРМИ ЇХ СПІВРОБІТНИЦТВА З УКРАЇНОЮ 106

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 111

ДОДАТКИ 112

ВСТУП

Дисципліна «Гроші та кредит» належить до нормативної компоненти циклу дисциплін професійної підготовки студента. Основними забезпечувальними навчальними дисциплінами для дисципліни «Гроші і кредит» є «Політична економія», «Історія економіки та економічної думки», «Макроекономіка», «Мікроекономіка». Дисциплінами, що забезпечуються даною дисципліною, є: «Фінанси», «Банківська система», «Фінансові системи зарубіжних країн», «Фінансовий ринок».

Мета дисципліни «Гроші та кредит» полігає у вивченні теоретико-методологічних засад і організаційно-правового механізму функціонування в ринковій економіці грошей, кредиту і банків.

Завдання дисципліни: з'ясування сутності, функцій та ролі грошей і кредиту; механізму функціонування грошової системи в ринковій економіці; закономірностей функціонування валютного ринку і валютної системи, грошового ринку; засвоєння ролі, специфіки та практики використання грошово-кредитної політики центрального банку, напрямів діяльності банків та небанківських фінансових інститутів щодо грошово-кредитного обслуговування суб'єктів господарювання та населення в Україні.

Предметом навчальної дисципліни є грошова і банківська системи як центральні ланки інфраструктури грошового ринку.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати: основні категорії грошей і кредиту; дію економічних законів у грошово-кредитній сфері; структуру, функції та інструменти грошового та кредитного ринків; основні теорії грошей та кредиту; структуру та етапи розвитку грошових і кредитних систем; суть інфляції та інструменти грошових реформ; основи організації та функціонування фінансових посередників грошового ринку: центральних, комерційних банків та парабанківських установ; структуру та інструменти валютного ринку і основи діяльності міжнародно-кредитних установ. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні уміти: розраховувати показники агрегатів грошової маси, бази, монетизації і доларизації економіки, інфляції та валютні курси; аналізувати стан та динаміку розвитку грошового та кредитного ринків; характеризувати напрями впливу грошово-кредитної політики НБУ на економіку країни; аналізувати фінансовий стан комерційних банків та тенденції розвитку банківської системи України; науково обґрунтовувати варіанти валютної і кредитної політики; розраховувати кількісні параметри кредиту; аналізувати структуру та динаміку платіжного балансу України.

У збірнику тестів та задач структурно виділено 12 тем, що охоплюють вузлові проблеми теорії грошей та кредиту. Такий поділ курсу продиктований бюджетом навчального часу, відведеного на його вивчення навчальним планом підготовки бакалаврів з економіки і рекомендується освітньо-професійною програмою, укладеною відповідно до вимог Болонської декларації.

Методична сторона збірника виконана так, що до складу кожної теми включено тести, задачі та вправи, запитання для повторення вивченого матеріалу. Список рекомендованої літератури містить підручники та навчальні посібники з теорії грошей та кредиту та інших суміжних дисциплін вітчизняних і закордонних авторів, а також посилання на інтернет-джерела. Оскільки виконання вправ та завдань з макроекономіки повинно передбачати самоконтроль студента, в збірнику опубліковані відповіді на тестові завдання та практичні задачі.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Основним критерієм успішності засвоєння матеріалу дисципліни студентами є можливість застосування ними отриманих знань та вмінь до вирішення практичних завдань. Тому завдання на розв’язання практичних задач є ключовими елементами поточного та підсумкового контролю знань студентів.

При цьому основною метою поточного контролю знань студентів є перевірка рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Поточний контроль знань та одержаних навиків здійснюється при опитуванні на практичних заняттях, оцінці написання студентів контрольних робіт за тематичними блоками згідно з робочою-навчальною програмою курсу, оцінці виконання студентами самостійної розрахункової роботи. Результати поточного контролю враховуються при виставленні підсумкової оцінки.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання на етапі завершення вивчення даної дисципліни – семестровий екзамен та після завершення навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні з метою встановлення фактичної відповідності рівня підготовки студентів вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристиці – державна атестація. Підсумковий контроль знань полягає в оцінюванні засвоєння студентами програмного матеріалу, набуття ними вміння та практичних навичок в даній предметній галузі, здатності опрацювання та письмового викладу конкретних питань дисципліни та проведення розрахунків за тематикою курсу.