Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори за пиво .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

55. Ринкова поведінка монополістичного конкурента

Кожний конкурент продає різновид І певного блага, що відрізняється від усіх інших, він виступає як монополіст для своєї групи постійних покупців. Тому крива попиту на його продукцію має відємний нахил, і він сам визначає обсяг своєї пропозиції й ціну.На ринку , де зявляються нові фірми, відбуваються дві події.По-перше, крива попиту існуючих фірм зміщується ліворуч і вниз.По-друге, пристосовуючись до нової конкуренції, фірми, що уже діють на ринку, можуть збільшити витрати на рекламу чи докласти інших зусиль для повернення своїх споживачів.Для монополістичного конкурента реклама є одним з основних

І знарядь у боротьбі за існування. Монопол.конкурент шукає варіанти виділення свого продукту серед

І аналогічних товарів галузі, найповніше враховуючи при цьому різноманітність

І потреб споживачів.

61. Похідний попит за принцип досконалої конкуренції на ринку продуктів

Ресурси задовольняють потреби виробника не безпосередньо, а опосередковано: виробник не купуватиме працю чи капітал, якщо вони не можуть бути використані продуктивно. Тому попит на будь-який ресурс залежить від продуктивності ресурсу при ство­ренні товару.

У той же час, попит навіть на найпродуктивніший і найунівер-сальніший ресурс буде близький до нуля, якщо товар, виготовлений з нього, не матиме збуту. Отже, попит на певний ресурс залежить також від попиту та ціни на виготовлений з нього товар, що реалі­зується на ринку кінцевих продуктів

в короткостроковому періоді діє закон спадної гра­ничної продуктивності змінного фактора, тобто, починаючи з пев­ного моменту, кожна нова додаткова одиниця змінного фактора призводить до меншого приросту продукту, ніж попередня

Щоб максимізувати прибуток, фірма повинна використову­вати додаткові одиниці будь-якого виду ресурсів до тих пір, поки кожна наступна одиниця дає приріст валової виручки фірми біль­ший ніж приріст її .сукупних витрат.

Оскільки виробник купує ресурси на конкурентному ринку, то ціни на них залишатимуться незмінними і не залежатимуть від кі­лькості залучених ресурсів. Щодо ресурсу праці, то граничні витра­ти на ресурс будуть дорівнювати заробітної платі Для моделі конкурентного рин­ку ресурсів крива попиту на певний ресурс збігатиметься з кривою грани­чного продукту у грошовому вира­женні. Граничні витрати на ресурси (MRC) - це величина, на яку зростають сукупні витрати при збільшенні залучених ресурсів на одиницю:

MRC = АТС / AL.

73. Понятя ринкової рівноваги та її аналіз

Часткова рівновага - це встановлення рівноважних цін та рів­новажних обсягів виробництва на окремих специфічних ринках, які є складовими загальної ринкової системи.

Загальна рівновага - це рівновага, що виникла у результаті взаємодії всіх ринків, коли зміни попиту чи пропозиції на одному ринку впливають на рівноважний стан усіх інших ринків.

Ефект зворотного зв'язку - це зміна цін та обсягів товарів і послуг на певному ринку у відповідь на зміну цін, що сталися на пов'язаних з ним ринках. Наприклад, через розрив економічних зв'язків зменшилося постачання нафти в Україну, це призводить до її подорожчання, відповідно, стає дорожчий бензин, а це призво­дить до зменшення попиту на автомобілі, бензин і нафту. Крім того, подорожчання нафти призводить до ефекту заміщення її на вугілля. Отже, попит на нафту зменшиться, це призведе до зменшення ціни на неї. Тобто починається зворотний процес (зв'язок), і так кілька разів – кожний імпульс матиме меншу силу, ніж попередній. Загальна р1вновага вщбудеться тоді, коли ціни прореагували на вихщну зміну попиту чи пропозици таким чином, що обсяги попиту i пропозиції стали piвнi на Bcix ринках. За цих умов на жодному ринку немае тенденци до подалыпих змін попиту чи пропозиції.

22