Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ на 2 гос..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

БІЛЕТ № 1

1. Психологічні особливості розвитку періоду немовляти. Криза першого року життя.

Вік немовляти охоплює період від 2 місяців до 1 року. Адаптація організму дитини до зовнішнього середовища, виникнення зорового та слухового зосередження, поява комплексу пожвавлення є основою психічного розвитку немовляти. Соціальна ситуація спільного життя дитини з дорослим зумовлює виникнення нового типу діяльності — їхнього безпосереднього емоційного спілкування (встановлення і розвитку соціальних контактів). Специфічна особливість цього типу діяльності полягає в тому, що її об'єктом є інша людина. Для дорослого об'єктом впливу є дитина, водночас дитина починає виявляти перші форми впливу на дорослого. Так, дуже швидко її голосові реакції набувають характеру емоційно-активного заклику, схлипування перетворюється на поведінковий акт, спрямований на дорослу людину. Однак це ще не є мовою, а тільки емоційними реакціями.

Криза першого року життя - криза, спричинена руйнуванням необхідності емоційної взаємодії дитини з дорослим, яка проявляється у плаксивості, похмурості, інколи у порушенні сну. Будь-яка криза в дитячому розвитку зумовлена суперечністю між новоутвореннями, які виробляються до кінця певного вікового періоду і певною соціальною ситуацією розвитку. На 1-му році життя виникають суперечності між прагненням дитини до самостійності і її залежністю від дорослого (практичної допомоги, оцінки). Криза 1-го року не характеризується гостротою. Встановлення нових стосунків з дитиною, надання їй певної самостійності, терпіння і витримка дорослих пом'якшують її перебіг.

2. Розвивальна робота з дітьми, що не готові до шкільного навчання.

Розвивальна робота з дітьми, не готовими до школи, повинна проводитися ще до початку систематичного шкільного вчення. Така робота успішно проходить в спеціальних групах розвитку, в яких реалізується не навчальна, а розвивальна психіку дитини програма. У групі розвитку не ставляться спеціальні завдання навчити дітей читати, рахувати, писати. Їх завдання психічний розвиток дитини до рівня готовності до школи. Групи розвитку принципово відрізняються від тренінгових груп, в яких у дітей тренують окремі психічні функції. Для того, щоб група розвитку принесла результат, потрібне дотримання методологічних принципів: 1) розвиток окремих психічних процесів через перебудову і розвиток мотиваційної сфери дитини; 2) суб'єктне відношення до дитини; 3) розвивальна робота повинна будуватися на основі індивідуального підходу, що враховує "зону найближчого розвитку" дитини; 4) зайняття повинні проходити в ігровій формі і викликати у учасників групи живий інтерес; 5) стосунків з дітьми мають бути доброзичливими і дружелюбними; недопустимі менторська позиція і осуд за неуспіх; 6) дитина повинна мати право на помилку; 7) успіх повинен пережиратися дітьми як радість; цьому сприяє позитивна емоційна оцінка будь-якого досягнення учня з боку ведучого групу; 8) велика увага на зайнятті повинна приділятися розвитку у дітей здатності до самостійної оцінки своєї роботи.

Основне завдання групи розвитку - формування пізнавальної мотивації і на її основі розвиток дітей в цілому. У результаті у дитини з'являється учбова мотивація.

Основний змістовний матеріал, використовуваний в групах розвитку, це розвиваючі ігри, серед яких обов'язково мають бути наступні: ігри, що розширюють кругозір і словниковий запас дитини; логічні ігри; ігри з правилами; ігри, що розвивають фонемний слух; ігри, що розвивають увагу і пам'ять; ігри, що розвивають дрібну моторику дитини; ігри на орієнтацію в просторі.