Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і завдання метрології.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать
  1. Буйкові рівнеміри.

Їх робота базується на використанні виштовхувальної сили, що діє на занурене у рідину тіло (буйок) у вигляді циліндра, довжина якого значно більша від його діаметра, а питома густина значно більша під питомої густини досліджуваної рідини.

Такий буйок механічно з'єднаний з чутливим елементом вторинного перетворювача, а його переміщення обмежується за допомогою пружини , закріпленої одним кінцем до верхньої частини буйка, а другим до нерухомої частини перетворювача. Такий буйок, що вільно підвішений на пружині, служить масштабним перетворювачем порівняно великих змін рівня (до 10-20 м) у порівняно невеликі переміщення буйка та чутливого елемента вторинного перетворювача. Залежно від рівня рідини на буйок буде діяти підйомна сила, внаслідок чого пружина стискається, а чутливий елемент, яким може бути, наприклад, плунжер індуктивного чи взаємоіндуктивного перетворювача, переміщується, змінюючи відповідно вихідну індуктивність (повний електричний опір) чи вихідну ЕРС.

Функцію перетворення буйкового перетворювача можна визначити, виходячи з таких положень. При зануренні буйка в досліджувану рідину на нього буде діяти виштовхувальна сила.

  1. Датчики тиску пневматичні типу мс-п, мпп.

Сильфоні манометри типу МС-П застосовують для вимірювання тиску до 2,5 МПа. Вони можуть бути як показуючі, так і самописні. Він призначений для виміру і записи тиску рідини і газу; може служити і вторинним прибором для приладів з пневматичної передачею показань на відстань. Вимірюється тиск підводиться до штуцера і через капіляри передається в кожух сильфону. При цьому дно сильфону переміщається вгору і його рух через штовхальник, колінчастий важіль і тягу викликає поворот важеля з пером для запису свідчень або стрілки приладу, якщо прилад показує.

Сильфоні манометр служить вторинним приладом в системах з пневматичної передачею показань на відстані.

  1. Термометри опору, градуїровки, діапазон вимірювання температури.

Термо́метр опору — прилад для вимірювання температури, електричний опір чутливого елемента (сенсора) якого залежить від температури. У якості чутливого елемента використовуються терморезистори з металевого чи напівпровідникового матеріалу. В останньому випадку їх називають термісторами.

Принцип дії термометрів опору базується на властивості провідників і напівпровідників змінювати свій електричний опір при зміні температури.

Прилади для вимірювання температури розділяються залежно від використовуваних ними фізичних властивостей речовин на наступні групи з діапазоном показань:

Термометри розширення (-190…+6500С) засновані на властивості тіл змінювати під дією температури свій об’єм.

Манометричні термометри (-160…+6000С) працюють за принципом зміни тиску рідини, газу або пари з рідиною в замкнутому об’ємі при нагріванні або охолодженні цих речовин.

Термометри опору (-200…+6500С) засновані на властивості металевих провідників змінювати залежно від нагрівання їхній електричний опір.

Термоелектричні термометри (-50…+18000С) побудовані на властивості різнорідних металів і сплавів утворювати в парі (спаї) термоелектрорушійну силу, що залежить від температури спаю.

Пірометри (-30…+60000С) працюють за принципом вимірювання випромінюваної нагрітими тілами енергії, що залежить від температури цих тіл.

Типи градуювань:

1.Нікель-хром-нукель

2.Платинородій платина

3.Вольфрам

4.Платинородій

5.Хромель-копель

6.Хромель-алюмель

  1. Витрата, одиниці вимірювань, методи вимірювань витрати. Класифікація приладів для вимірювання витрати.

Витрата - це кількість рідини або газу, яка проходить через поперечний переріз трубопроводу за одиницю часу. Витрата буває об’ємна (Q) і масова (G).

Прилади для вимірювання витрати називають витратоміри. В залежності від роду вимірювальної величини та речовин вони поділяються на витратоміри води, газу, пари і сипучих матеріалів. Витратоміри бувають показуючи та само пишучі.

Методи вимірювання витрати:

1. Метод змінного перепаду тиску

2. Метод постійного перепаду тиску

3. Електромагнітні (індукційні витратоміри)

4. Лічильники рідин та газів

5. Ультразвукові витратоміри

6. Автоматичні ваги, дозатори

Прилади для вимірювання витрати за фізичними принципами можна розділити на три основні групи, котрі спираються на:

-принципи механічної дії;

-хвильові явища;

-використання електромагнітного поля (на основі законів електромагнітної індукції);

-фіксації місцезнаходження попередньо внесеної у потік мітки (міткові витратоміри).

Витратоміри, принцип роботи яких базується на законах механіки бувають:

-манометричні витратоміри;

-витратоміри на основі звужуючих пристроїв (діафрагми, сопла, сопла Вентурі чи труби Вентурі);

-витратоміри на основі гідравлічних опорів;

-відцентрові витратоміри;

-труминні витратоміри;