Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 100-120.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
138.3 Кб
Скачать

113Судове засідання та його складові частини. Завдання кожної складової частини судового засідання.

Глава 2. Складові частини судового засідання

2.1 Підготовча частина судового засідання

У цій частині перед судом стоїть завдання з'ясувати, чи є необхідні умови для розгляду справи по суті в даному судовому засіданні. Для цього суд має вирішити три основних питання:

• чи можливо розгляд справи при даному складі суду;

• чи можливо слухання справи, якщо в судове засідання не з'явився хтось з осіб, які беруть участь у справі;

• чи можливо розгляд справи за наявних доказах.

Процесуальні дії з вирішення цих питань проводяться в наступному порядку.

У призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа підлягає розгляду. Потім секретар судового засідання зобов'язаний доповісти суду, хто з викликаних по даній справі осіб з'явився, чи сповіщено не з'явилися особи і які є відомості про причини їх відсутності. На практиці ці процесуальні дії нерідко відбуваються особисто головуючим.

Головуючий за документами повинен встановити особу з'явилися учасників процесу, а також перевірити повноваження посадових осіб та представників, присутніх у залі судового засідання. Якщо у справі бере участь особа, яка не володіє мовою, якою ведеться судочинство, то головуючий повинен з'ясувати, чи з'явився перекладач. Розгляд справи за відсутності перекладача, незалежно від того, чи був він сповіщений про час і місце судового засідання чи ні, є грубим порушенням процесуальних норм і служить безумовним приводом до скасування рішення суду (п. 3 ч. 2 ст. 364 ЦПК).

Перевіривши явку учасників процесу, головуючий повинен в першу чергу роз'яснити перекладачеві його обов'язок переводити пояснення, показання, заяви осіб, які не володіють мовою, якою ведеться судочинство, а також переводити цим особам зміст пояснень, показань, заяв, оголошуваних документів, звукозаписів, висновків експертів , консультацій і пояснень фахівців.

Головуючий попереджає перекладача про кримінальну відповідальність за завідомо неправильний переклад і долучає його розписку про це до справи. У разі ухилення перекладача від явки до суду чи від належного виконання своїх обов'язків на нього може бути накладено штраф у розмірі до десяти встановлених законом мінімальних розмірів оплати праці. Перекладач має право ставити присутнім при перекладі особам питання для уточнення перекладу, знайомитися з протоколом судового засідання або окремої процесуальної дії і робити зауваження з приводу правильності перекладу, що підлягають занесенню до протоколу. Ці права повинні бути роз'яснені йому у підготовчій частині судового розгляду.

З'явилися свідки до початку їх допиту видаляються із залу судового засідання. Їм роз'яснюється, що вони будуть викликані до зали судового засідання для надання свідчень. Головуючий вживає всіх заходів для того, щоб допитані судом свідки не спілкувалися з не допитаними свідками.

Головуючий оголошує склад суду, повідомляє, хто бере участь як прокурора, представників сторін і третіх осіб, а також в якості експерта, спеціаліста, перекладача, секретаря судового засідання, і роз'яснює цим особам, які беруть участь у справі, їх право заявляти самовідводи та відводи.

Підстави для самовідводів і відводів, порядок їх вирішення і наслідки задоволення таких заяв чітко регламентовані законом.

Суддя, прокурор, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст і перекладач не можуть брати участь у розгляді справи і підлягають відводу, якщо вони особисто, прямо чи побічно зацікавлені в результаті справи або є інші обставини, що викликають сумніви в їхній неупередженості (ст. 16, 18 ЦПК). Питання про повторне участю судді у розгляді справи за ЦПК вирішується залежно від того, в якому суді раніше він розглядав справу. Якщо раніше суддя брав участь у розгляді справи в суді касаційної інстанції або в порядку судового нагляду, то він не може брати участь у розгляді тієї ж справи в суді першої інстанції (ст. 17 ЦПК). Разом з тим участь судді у розгляді справи в суді першої інстанції не перешкоджає йому розбирати те ж справу в суді першої інстанції після скасування рішення або визначення. Можливість повторної участі судді в розгляді справи в суді першої інстанції пояснюється особливостями адміністративно-територіального поділу Росії, наявністю віддалених районів, що мають тільки одного суддю.

У силу закону суддя не може брати участь у розгляді справи, якщо:

• при попередньому розгляді даної справи брав участь як прокурор, представника, свідка, експерта, спеціаліста, перекладача, секретаря судового засідання;

• є родичем або свойственникам кого-небудь з осіб, які беруть участь у справі, або їх представників;

• особисто, прямо чи опосередковано зацікавлений у результаті справи або є інші обставини, що викликають сумнів у його об'єктивності та неупередженості.

До складу суду, який розглядає справу, не можуть входити особи, які перебувають у родинних стосунках між собою. Ці підстави для відводу судді поширюються також на прокурора, експерта, перекладача, спеціаліста і секретаря судового засідання.

Якщо після оголошення складу суду комусь із суддів або всьому складу суду заявлено відвід, то суд зобов'язаний вирішити його в порядку, передбаченому ст. 20 ЦПК. У разі відводу (самовідводу) судді при розгляді справи в районному суді справа розглядається в тому ж суді, але іншим суддею або передається на розгляд в інший районний суд, якщо в суді, де розглядається справа, заміна судді стає неможливою. У разі відводу члена суду або всього складу суду при розгляді справи в обласному та інших вищестоящих судах справа розглядається в тому ж суді, але в іншому складі суддів.

Якщо відводу не було заявлено або заява про відвід залишено без задоволення, то головуючий роз'яснює особам, які беруть участь у справі, та представникам їх процесуальні права та обов'язки, а сторонам, крім того, - їх право закінчити справу мировою угодою, інші права, передбачені ст. 39 ЦПК, і правові наслідки таких дій. Після цього головуючий з'ясовує, чи є в осіб, які беруть участь у справі, будь-які клопотання, заяви. За наявності заяв чи клопотань про витребування нових доказів і з усіх інших питань, пов'язаних з розглядом справи, суд зобов'язаний заслухати думку інших осіб, які беруть участь у справі. Заяви та клопотання вирішуються шляхом винесення ухвал, якими клопотання задовольняються або залишаються без задоволення. Ці визначення повинні бути мотивовані. Суддя зобов'язаний негайно оприлюднити винесене визначення. Дозволивши заяви та клопотання, суд переходить до розгляду питання про можливість слухання справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, представників, свідків та експертів.

Наслідки неявки в судове засідання беруть участь у справі і представників можуть бути різними в залежності від причин їх відсутності та від того, чи має суд відомостями про вручення їм повісток. Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані сповістити суд про причини неявки і представити докази поважності цих причин.

У разі неявки в судове засідання будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, щодо яких відсутні відомості про їх сповіщення, розгляд справи відкладається. Якщо особи, які беруть участь у справі, повідомлені про час і місце судового засідання, суд відкладає розгляд справи у разі визнання причин їх неявки поважними. Суд вправі розглянути справу у випадку неявки кого-небудь з осіб, які беруть участь у справі, повідомлених про місце і час судового засідання, якщо ними не представлені відомості про причини неявки або якщо визнає причини їх неявки неповажними.

Суд має право розглянути справу за відсутності відповідача, сповіщені про час і місце судового засідання, якщо він не повідомив суду про поважні причини неявки і не просив розглянути справу у його відсутність.

Сторони вправі просити суд про розгляд справи в їх відсутність і напрямку їм копії рішення. Неявка представника особи, що бере участь у справі, сповіщені про час і місце судового розгляду, не є перешкодою до розгляду справи. Разом з тим суд може відкласти розгляд справи за клопотанням особи, що бере участь у справі, у зв'язку з неявкою його представника з поважної причини.

У разі неявки в судове засідання свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів суд вислуховує думку осіб, які беруть участь у справі, про можливість розгляду справи в їх відсутність і виносить ухвалу про продовження судового розгляду або про його відкладення.

Якщо викликані свідок, експерт, спеціаліст, перекладач не з'явився в судове засідання з причин, визнаних судом неповажними, він може бути підданий штрафу в розмірі до десяти встановлених законом мінімальних розмірів оплати праці. Свідок при неявці в судове засідання без поважних причин по вторинному викликом може бути підданий примусовому приводу.

Головуючий роз'яснює експертові і спеціалістові їх права та обов'язки, а також попереджає експерта про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку, про що у нього береться підписка, яка додається до протоколу судового засідання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]