Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_vsesv.istoria.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

19. Способи створення системи колективної безпеки напередодні Другої світової війни.

Найефективнішою країною у плані колективної безпеки був СРСР. СРСР уклав договори про взаємну допомогу з Францією і Чехословаччиною, намагався укласти аналогічні угоди з іншими країнами. Але для надійності дії такої системи потрібно було чітко дотримува­тись взаємних зобов'язань, а це, як показав подальший досвід, відбу­валося далеко не завжди. 

Німецьке керівництво погодилося на врегулювання радянсько-японського конфлікту на Далекому Сході, на радянські пропозиції щодо перегляду "сфер впливу" у Східній Європі. 23 серпня 1939 р. до Москви прибув міністр закордонних справ Ріббентроп і вночі був   підписаний «Пакт про ненапад», а наступного дня опублікований. Договір про "дружбу і ненапад" між СРСР і Німеччиною був розрахований на 10 років, але який скоро був порушений Гітлером.

Напевно, Гітлер не сприймав небезпеки Червоної армії всерйоз, адже, ще у вересні 1937 р„ плануючи захоплення Австрії і Чехословаччини, він викидав будь-яку можливість збройного втручання СРСР, виходячи з того, що Червона Армія була ослаблена політичними "чистками", а техніка значно поступалася німецькій, що підтвердив досвід Іспанії. Зупинити Гітлера могли тільки спільні дії Англії, Франції і СРСР, створення ними сильної антигітлерівської коаліції.

20.Мюнхенська конференція та її наслідки.

Мюнхенський договір — угода про приєднання прикордонних земель Чехословаччини, населених німцями (переважно судетськими німцями), до нацистської Німеччини, підписана 30 вересня 1938 р. на конференції в Мюнхені представниками Великобританії, Франції, Німеччини та Італії. Була результатом агресивної політики Гітлера, що проголосив ревізію Версальського мирного договору з метою відновлення німецького рейху, — з одного боку, і підтриманої США англо-французької політики «заспокоєння», з іншого. Чехословаччина, яка стала незалежною державою після розпаду Австро-Угорщини, за Версальським договором мала 14 млн. чоловік населення, з якого бл. 3,3 млн. складали компактно проживаючі етнічні, так звані судетські німці. Основний зміст угоди:

а) Судетська область відді­ляється від Чехословаччини й передається Німеччині з 1 по 10 жовтня;

б) все майно, в тому числі зброя, укріплення, особисті речі, худоба, меблі громадян, має залишатися на місці;

в) Чехословаччина повинна задовольнити територі­альні претензії Польщі та Угорщини.

У результаті Чехословаччина втратила бл. 1/5 своєї території, бл. 5 млн. населення (з них 1,25 млн. чехів і словаків), а також 33% промислових підприємств. Приєднання Судетів до Німеччини стало вирішальним кроком на шляху до остаточної ліквідації державної самостійності Чехословаччини, яка сталася в березні 1939 р.

21. Громадянська війна в Іспанії(1936-1939рр): причини та наслідки.

Громадянська війна 1936—1939pp. в Іспанії почалася внаслідок заколоту, піднятого генералами Е. Мола і Ф. Франко. В Європі 1930-х pp. він прийняв форму зіткнення між фашизмом і антифашистським блоком Народного фронту. Цьому сприяла і інтернаціоналізація конфлікту, залучення до нього інших країн. Прем'єр-міністр X. Хіраль звернувся з проханням про допомогу до уряду Франції, Франко апелював до А. Гітлера і Б. Муссоліні. Першими відгукнулися на заклик про допомогу Берлін і Рим, які направили в Марокко (де тоді знаходився Франко) 20 транспортних літаків, 12 бомбардувальників і транспортне судно «Усамо». На початок серпня африканська армія бунтівників була перекинена на Піренейський півострів. 6 серпня південно-західне угруповання під командуванням Франко почало марш на Мадрид. Одночасно північне угруповання під командуванням Моли рушило на Касерес. Почалася Громадянська війна, що забрала сотні тисяч людських життів і залишила після себе руїни. Доля Іспанії вирішувалася на полях битв. Франко до кінця війни не зміг оволодіти Мадридом, у битвах під Харамом і Гвадалахарою був розгромлений італійський корпус. Але несприятливе для антифашистів закінчення 113-денної «битви на Ебро» в листопаді 1938 р. зумовило їхню поразку у Громадянській війні. 1 квітня 1939 р. війна в Іспанії закінчилася перемогою франкістів. На десятиріччя країна була розділена на переможців і переможених. Символом іспанської війни стала зруйнована німецькою авіацією Герніка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]