Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
366.08 Кб
Скачать

Лекція 5- УТРИМАННЯ ГАЗОНІВ

  1. Скошування газонів.

  2. Полив газонів.

  3. Підживлення.

  4. Мульчування та землювання.

  5. Аерація ґрунту та прочісування дернини.

  6. Ремонт дернини.

  7. Боротьба з бур’янами, хворобами та шкідниками газонних культурфітофенозів.

1. Скошування газонів.

Як часто необхідно скошувати газон?

Газон скошують, починаючи з травня - червня по жовтень. Частота скошування залежить від типу газону, висіяних на ньому трав, погоди, характеру ґрунту, стану трав і пори року. В період інтенсивного росту газон треба скошувати в міру відростання пагонів, не рідше, ніж 1-2 рази в тиждень на висоті 3-4 см., а під час посухи - рідше і не нижче, ніж на висоту 4,5 - 5 см. Регулярне скошування підсилює надходження поживних речовин і вологи з ґрунту в рослини, запобігає появі бур’янів і хвороб, підсилює кущіння і густоту трав’яного покриву.

На яку висоту потрібно скошувати газон?

Декоративний газон

3-4 см

Спортивний газон

5,0-5,5 см

Скошування трави на заново засіяному газоні

У перший раз траву підрізають по досягненні нею висоти 6-8 см. При першому скошуванні варто видалити тільки 1-1,5 см верхівок пагонів. При наступному скошуванні висоту поступово знижують, поки вона не досягне 4-4,5 см.

Восени скошування газону припиняється при встановленні денної температури повітря нижче +10 0С.

Скошену траву слід прибирати з газону, оскільки утворюються комки, які псують вигляд газону, зменшують доступ повітря до кореневих систем і перешкоджають наступним скошуванням.

При скошуванні газону косаркою бажано кожен раз змінювати напрямок її руху задля уникнення утворення гребенистої поверхні газону. Англійські спеціалісти рекомендують після кожного скошування проводити коткування газону.

Найбезпечнішими для людини і навколишнього середовища є механічні газонокосарки, ріжуча частина яких приводиться в рух за рахунок обертання коліс. Ці косарки дуже зручні в обслуговуванні, так як не вимагають заміни і заточення ножів. Пропоновані ведучими виробниками моделі мають ширину захоплення 28-38 см, можуть косити на висоту 1,5-3,5 см, легкі (до 9 кг), деякі моделі оснащені травозбірником. Гарна якість скошування при використанні таких газонокосарок буде досягнута при роботі на сухому газоні.

2. Полив газону.

Частота поливу газону залежить від погодних умов і вологоутримуючої здатності верхнього шару ґрунту, потужності розвитку кореневої системи трав і, нарешті, видового складу трав. Газон не слід поливати, поки не підсохне верхній (3-5 см) шар ґрунту. Дощувальні установки варто відрегулювати таким чином, щоб вода подавалася з тією швидкістю, з якою її може всмоктати ґрунт. Найкращим часом для поливу вважаються ранковий, вечірній чи нічний час.

Вимоги щодо поливу газону:

- перша ознака нестачі води – втрата травостоєм «пружності». Саме в цей час слід полити газон, інакше він втратить яскравість і набуде сіро-жовтого відтінку. Якщо цього не зробити, трава пожовтіє, потім побуріє, а на газоні поселяться бур'яни;

- перед поливом слід оглянути поверхню ґрунту. Якщо на ній утворилась кірка або повсть, краще спочатку проколоти дернину, щоби полегшити проникнення води;

- поливати краще в прохолодну час доби, ввечері та вранці;

- частота поливу залежить від погоди і типу ґрунту. Газони на піщаних ґрунтах уражаються посухою більше ніж на глинистих ґрунтах, тому їх поливають частіше. Затінений газон поливають рідше, в спеку частіше, ніж в прохолодну суху погоду;

- в середньому, в суху погоду поливати декоративний газон потрібно один раз на тиждень; у спеку і на піщаних ґрунтах – двічі на тиждень, а в прохолодну погоду – раз на 10 днів.

Основна вимога при поливі: між поливами земля повинна просохнути, щоби коріння рослин отримало достатньо повітря, так як це стимулює розвиток кореневої системи. Обприскувати газон кожен день або через день шкідливо – це сприяє поширенню мохів та розвитку поверхневого коріння у трав. Загальна кількість поливів на сезон може складати від 5 до 20 разів та більше.

Полив газону здійснюють лійками, стаціонарними та пересувними дощувальними установками, шлангами із спеціальними насадками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]