Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRATsYa_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
7.56 Mб
Скачать

1. Джерела інформації та основні методологічні документи

У розділі 1 табл. 1.1–1.2 представлено дані щодо загальної кількості зайнятого населення у віці 15-70 років, отримані на базі вибіркового обстеження населення (домогосподарств) з питань економічної активності.

Крім того у зазначеному розділі у табл. 1.3–1.26 наведені дані щодо попиту та пропозиції робочої сили на зареєстрованому ринку праці, що базуються на інформації державної служби зайнятості, сформованої як на основі адміністративних реєстрів територіальних служб зайнятості (кількість незайнятих громадян, які перебували на обліку, працевлаштованих тощо), так і інформації, отриманої від підприємств, установ, організацій (кількість вивільнених працівників, потреба у працівниках на заміщення вільних робочих місць, вакансій).

У розділах 211 збірника розміщено результати державних статистичних спостережень, якими охоплені суб’єкти підприємницької діяльності (крім статистично ма­лих під­при­ємств, а також за­йня­тих у фізичних осіб-підприємців), громадські організації, фінансові й бюджетні установи, які використовують найману працю (надалі – підприємства).

Програми державних статистичних спостережень та методологія визначення показників статистики заробітної плати та робочого часу розроблені з урахуванням вимог міжнародних стандартів, та вимог національної законодавчо-нормативної бази у цій сфері. Зокрема, рекомендацій Міжнародної організації праці (МОП) відповідно до положень резолюцій про інтегровану систему статистики заробітної плати (прийнято 12-ю Міжнародною конференцією статистиків праці у жовтні 1973р.) та про статистику робочого часу (прийнята відповідно на 10-й МКСП у жовтні 1962р.).

Державні статистичні спостереження підприємств надають інформацію стосовно динаміки процесів, що відбуваються у сфері найманої праці, щодо зміни кількості працівників, розміру номінальної та реальної заробітної плати, стану її виплати, неповної зайнятості (вимушеної та добровільної), ефективності використання робочого часу, підготовки та підвищення кваліфікації кадрів на виробництві, стану укладення колективних договорів, характеристик якісного складу окремих категорій працівників.

Основними нормативно-методологічними документами, що використовуються при проведенні державних статистичних спостережень з праці на підприємствах є:

– “Інструкція зі статистики кількості працівників”, затверджена наказом Держкомстату України від 28.09.2005 № 286 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 30.11.2005 за № 1442/11722;

– “Інструкція зі статистики заробітної плати”, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 № 5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27.01.2005 за № 114/8713;

– інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень № 1-ПВ (термінова, місячна), № 1-ПВ (термінова, квартальна) "Звіт з праці", № 3-ПВ (термінова, піврічна) "Звіт про використання робочого часу", № 6-ПВ (річна) "Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання", № 9-ДС "Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які займають посади керівників та спеціалістів станом на 31 грудня 200__ року".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]