Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-200 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

187. Податковий період оподаткування прибутку підприємств, його поняття, юридична сутність, визначення, види.

Податковим періодом визнається встановлений Кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата податку на прибуток підприємств. Через поняття розкривається юридична сутність.

Види: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду.

У разі якщо особа ставиться на облік органом дпс як платник податку в середині податкового періоду, перший звітний податковий період розпоч. з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінч. останнім календ. днем наступного под. періоду

188. Податок у широкому і вузькому (власному) розумінні: поняття, ознаки, науковий та законодавчий підходи до визначення.

Законодавче визначення (+ в широкому роз.) : податок – це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до Податкового кодексу.

Наукове визначення: податок – специфічний обов’язковий платіж, який є формою відчуження власності ФО та ЮО на засадах обов’язков, індивідуальної безвідплатності, забезпечений держ примусом.

У вузькому розумінні: податок – певна сума визначена для конкретного платника податку з урахув його платоспроможності, яку він зобов’язаний сплатити до відповідного бюджету на без еквівалентній основі відповідно до норм ПК.

Ознаки:

-обов’язковий до сплати

-сплач лише до бюджетів

-безумовний платіж – безеквівалентна основа

-без визначення цільового призначення

-сума для конкретного платника визнач платоспроможністю

-справляється на основі норм Под Кодексу

189. Порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств, його особливості.

Податок нараховується платником самостійно за ставкою 16% від податкової бази

Податок, отриманий від діяльності, яка підлягає патентуванню підлягає сплаті до бюджету в сумі зменшеній на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності.

Обчисл. суми податку здійсн. шляхом множення бази оподаткування на ставку податку. Базою є грошове вираження прибутку з джерелом походж з Укр та за її межами який визнач шляхом зменш. суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, вик робіт, над послуг + грошове вираж доходу нерезидента.

Платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територ. громади може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територ. громад за місцезнаходж. таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територ. громади за своїм місцезнаходж., визначений згідно з нормами цього розділу та зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територ. громад за місцезнаходж. відокремлених підрозділів.

Використ. такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік;

Сплата – в грошовій формі у нац. валюті

     

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]