Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори макроекономіка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
934.91 Кб
Скачать

111. Система національних рахунків. Поняття національної економіки.

Система національних рахунків - це система взаємопов'язаних показників і класифікацій, які використовуються для описування та аналізу найзагальніших результатів і аспектів економічного процесу на макрорівні. Вона розглядається як національне рахівництво, що характеризує результати економічної діяльності, структуру і найважливіші взаємозв'язки господарських суб'єктів ринкової економіки і подана як система взаємно погоджених макроекономічних показників, що побудована у вигляді рахунків і балансових таблиць. СНР сформульована в категоріях і термінах ринкової економіки. її концепції та визначення передбачають, що економіка, описана за її допомогою, функціонує на основі дії ринкових механізмів та інститутів.

Метою СНР є надання кількісної інформації про виникнення. розподіл і використання національного доходу, для чого застосовується система макроекономічних показників. СНР використовується для макроекономічного аналізу з мстою вивчення н удосконалювання національної економіки, а також для упорядкування економічних прогнозів. Перевагами СНР є: охоплення не тільки сфери матеріального виробництва, але й сфери нематеріальних послуг; реально відбивається економічна взаємодія господарських суб'єктів; найбільше підходить для економічного аналізу Стандартна система національних рахунків.

Національна економіка - це економічно й організаційно єдина система взаємопов'язаних галузей і сфер діяльності людей, яким властива відповідна пропорційність, взаємообумовлене розміщення на території, обмеженій державними кордонами. Сучасну національну економіку характеризують низка ознак, які можна звести у декілька груп: - національний суверенітет; - ресурсно-виробничі; - господарсько-організаційні; - товарообмінні. В цілому національна економіка виступає як досягнутий під впливом сукупності факторів цілісний організм, який функціонує за певними законами.

112. Проблема нерівності в розподілі доходу. Крива Лоренца.

Стратегічною метою функціонування економіки є створення умов для зростання життєвого рівня населення, але в умовах ринку досягнення цієї мети супроводжується виникненням надмірної нерівності у доходах домогосподарств. Ступінь нерівномірності розподілу доходів можна проаналізувати за допомогою кривої Лоренца – крива, яка характеризує фактичний розподіл доходів між домогосподарствами на основі зв’язку між % сімей у складі населення та їх % у складі доходів. Крива Лоренцо – опукла крива, яка відхиляється від бісектриси. Бісектриса відображає рівність доходів.

На графіку по одній осі відкладена частка сімей з різними доходами, а по іншій - частка доходу. Якщо уявити, що доходи розподіляються рівномірно, то це означатиме, що існує абсолютна рівність, за якої, наприклад, 10% сімей одержують 10% доходу, 30% сімей - 30% доходу, 70% сімей - 70% доходу і т.д. Такий розподіл на графіку показує бісектриса ОА. <!>

Чим далі ця крива відхиляється від бісектриси, тим більший ступінь нерівності в розподілі доходів. Абсолютна нерівність в розподілі на графіку показана лініями ОВ і АВ, які обмежують графік внизу і справа. У цій ситуації графік розподілу співпадає з осями системи координат з вершиною в точці В. Він показує, що менше 1% сімей отримують 100% доходу, а інші - взагалі нічого не отримують. Якщо заштриховану площу між бісектрисою і кривою Лоренца поділити на площу трикутника АОВ, отримаємо показник ступеня нерівномірності в доходах