Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_robota.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.75 Кб
Скачать

9. Перспективи розвитку ринку

Так як ринок пороху та вибухових речовин є підгалуззю хімічної промисловості, то доцільним буде розглянути світові тенденції розвитку хімічної промисловості.

Рівень хімізації - загальновизнаний у світовій практиці критерій науково-технічного прогресу. У провідних країнах світу частка галузі у виробництві промислової продукції досягає 10-13 відсотків.Сучасний світовий ринок хімічних товарів характеризується широким асортиментом, зростанням витрат на екологічну безпеку, посиленням конкуренції за ринки збуту, зниженням цінової конкурентоспроможності хімічної продукції провідних країн світу (насамперед західноєвропейських) щодо товарів з країн з дешевими трудовими ресурсами. Глобальні зміни в структурі світового виробництва і споживання хімічної продукції привели до перебудови провідних хімічних компаній.

Основними тенденціями розвитку світової хімічної промисловості є:

  • посилення екологічних норм - прийнята і реалізується міжнародна програма “Responsible Care” , розроблено проект закону Reach (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) - система реєстрації, оцінки властивостей та оформлення дозволу на виробництво різних видів хімічних продуктів, спрямована на посилення контролю за виробництвом хімікатів.

  • зростання вартості робочої сили та енергоресурсів при прагненні до оптимізації виробництв. Прагнення оптимізувати витрати для забезпечення конкурентоспроможності продукції змушує найбільші компанії переносити виробництва продуктів базової хімії в країни з більш ліберальним законодавством і низькою вартістю ресурсів.

  • перехід на безпечні та ефективні технології, спеціалізація компаній на продуктах з високою доданою вартістю;

  • швидкий розвиток технологій, часта їх змінюваність

  • зростання концентрації виробництва шляхом створення транснаціональних компаній

  • зміна стратегії найбільших компаній. Традиційна стратегія, заснована на ефективному управлінні активами і мінімізації витрат, поступово витісняється стратегією, заснованої на ефективному управлінні know-how і навичками, якими володіє компанія з ефективного використання свого внутрішнього потенціалу

Щорічно обсяги виробництва, еспорто-імпортних операцій на ринку пороху та вибухових речовин зростають, спостерігається додатна динаміка зростання об’ємів торгівлі.

Щорічний ріст експорту продуктів хімічної промисловості 1996-2010 (%)

Рис 3

Побудований автором на основі даних [ 6 ]

Сучасний розвиток ринку пороху та вибухових речовин пов'язаний зі значними капіталовкладеннями в наукові розробки нових унікальних видів хімічних реагентів, покращення складу вже існуючих для отримання конкурентних переваг на ринку товару.

За останні 10 років спостерігається стале підвищення обсягів торгових операцій та ємності ринку, тому експерти схильні до думки і про подальший активний розвиток ринку та його розширення, адже більшість розвинутих країн подолали наслідки кризи та розвивають галузі, що безпосередньо пов’язані із ринком пороху та вибухових речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]