Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovaya_shporonka_te.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
703.49 Кб
Скачать
  1. Порядок відшкодування пдв

Так, податкова декларація, в якій заявлено суму бюджетного відшкодування ПДВ, що зареєстрована в органах ДПС, підлягає обов’язковій камеральній перевірці, яка проводиться:

— протягом 20 к. д., наступних за граничним строком отримання органом ДПС податкової декларації платника, який має право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ та якого протягом 17 к. д., наступних за граничним строком подання звітності, не повідомлено про невідповідність критеріям, визначеним Податковим кодексом;

— протягом 30 к. д., наступних за граничним строком отримання органом ДПС податкової декларації платника, який не має права на автоматичне відшкодування ПДВ.

За наявності достатніх підстав, перелік яких затверджено постановою , що суму бюджетного відшкодування ПДВ розраховано з порушенням норм податкового законодавства, ДПС проводить протягом 30 к. д., наступних за граничним строком проведення камеральної перевірки, документальну позапланову виїзну перевірку платника для визначення достовірності нарахування такої суми. Якщо під час перевірок не виявлено порушень, ДПС складає довідку, якщо ж виявлено — акт.

Якщо заявлена сума бюджетного відшкодування ПДВ перевищує середньомісячний показник відшкодованої суми за попередній рік з урахуванням показників економічного зростання, ДПС з′ясовує правомірність цієї суми. У разі коли за результатами перевірок платника підтверджено достовірність нарахованої суми бюджетного відшкодування ПДВ, ДПС складає висновок про суми відшкодування ПДВ, в якому зазначає суму, що підлягає відшкодуванню з держбюджету.

ДПС за місцем реєстрації платника зобов’язаний подати органу Держказначейства висновок протягом:

— 3 р. д. після закінчення камеральної перевірки податкової декларації платника, який має право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ;

— 5 р. д. після закінчення перевірки платника, що не має права на автоматичне відшкодування ПДВ.

Висновки та реєстр висновків, передані до Держказначейства, подаються починаючи з 01.07.2011 р. в електронній формі і не пізніше наступного операційного дня на паперовому носії.

ДПС надсилає на постійній основі до Держказначейства узагальнену інформацію про обсяги сум бюджетного відшкодування ПДВ, визначені у висновках. На підставі цих висновків та узагальненої інформації про обсяги сум відшкодування ПДВ Держказначейство перераховує платникові зазначену у висновку суму бюджетного відшкодування ПДВ з бюджетного рахунка на поточний банківський рахунок, відкритий в обслуговуючому банку, протягом:

— 3 операційних днів після отримання висновку, якщо платник має право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ;

— 5 операційних днів після отримання висновку, якщо платник не має права на автоматичне відшкодування ПДВ

  1. Акцизний податок: еволюція і новації в оподаткуванні

Для початку дамо визначення акцизному податку (його ще інколи називають «бандерольний») – це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

У періоди економічної трансформації одними з перших податків вводяться акцизи, оскільки цей податок відносно легко вводити та стежити за його сплатою. Ці адміністративні переваги виникають із спроможностіподаткових органів здійснювати контроль над фізичним обсягом певних товарів. Крім того, завдяки своїй вузькій спрямованості, акцизи можуть

суттєво впливати на рішення споживачів підакцизної продукції та на розподіл ресурсів і тому можуть виявитися дієвим інструментом досягнення мети здійснюваної державою політики, крім мобілізації доходів бюджету.

В Україні акцизний збір запроваджено з грудня 1991 року, коли було прийнято Закон України „Про акцизний збір”, який введено у дію з 1992 року. Разом з податком на додану вартість вони замінили податок з обороту на окремі види товарів. При цьому українські акцизи орієнтувалися не стільки на міжнародну практику і досвід акцизного оподаткування, скільки на попередню практику податку з обороту.

Відповідно до Закону, оподатковуватися акцизним збором повинні предмети споживання, які, як правило, не належать до предметів першої необхідності. Зазначений закон діяв лише один рік.

26 грудня 1992 року Урядом, який у той час було наділено правом законотворчості, було прийнято Декрет Кабінету Міністрів України „Про акцизний збір”, який із впровадженням нового Податкового Кодексу, у 2011 році втратив чинність. Акцизний збір змінив свою назву на Акцизний податок, а також має ряд інших суттєвих змін.

З прийняттям нового Податкового Кодексу, Акцизний податок отримав такі зміни:

  1. Зміна назви (з акцизного збору до акц.. податку)

  2. Нове визначення АП (раніше було- Акцизний збір - це непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари (продукцію), що включається в ціну цих товарів (продукції)

  3. Змінився перелік підакцизних товарів за рахунок додання скрапленого назу

  4. Виключення з числа платників фізичних осіб, які отримали п/а товар з-за кордону у вигляді поштових переказів чи не супроводжуючого багажу.

  5. Розширився перелік платників

- особи, що реалізують конфісковані підакцизні товари, підакцизні товари, що мають статус безхазяйних, та за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання

- особи, які реалізують або передають у володіння, користування чи розпорядження підакцизні товари, що були ввезені на митну територію України із звільненням від оподаткування до закінчення строку

- особи, що порушили правила дотримання вимог митних режимів

- особи, які порушили умови щодо цільового використання підакцизних товарів при здійснені операцій з підакцизними товарами

6) Запроваджена автоматична реєстрація платників АП

7) До об'єктів, що оподатковуються, додали операції:

- з реалізації конфіскованих підакцизних товарів, товарів, що визнані безхазяйними

- реалізації або передачі у володіння, користування чи розпорядження підакцизних товарів, що були ввезені на митну територію України із звільненням від оподаткування до закінчення строк

- обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат

8) Звільнено від оподаткування операції із ввезенням на терит України п/а тов.. для офіційного використання

9) Звільнено від оподаткування операції з реалізації скрапленого газу на спеціальних аукціонах для потреб населення

10) Підвищено розмір мінімального податк. зобов᾿язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]